De Vosjes rijden voor baby’s in Gambia
01-04-2019
BORNSE TONNY EN RITE VOSSEBELD ZIJN GERAAKT DOOR GEBREKKIGE ZORG

De Vosjes rijden voor baby’s in Gambia

“Het kan raar lopen”, vertelt Rite Vossebeld als ze verhaalt over de Challenge die zij en haar man Tonny in het najaar aangaan. Op 5 oktober vertrekken ze namelijk vanuit Antwerpen naar Banjul in Gambia, een rit van zo’n 7.200 kilometer die hen door zeven landen voert. Hun doel is geld bijeen te brengen voor de baby’s die geboren worden in het Major Health ziekenhuis in Essau. “Ze hebben daar niets en er is geen hygiëne, met alle gevaren van dien”.

 

Maandelijks zo’n 150 baby’s

In 2015 ‘ontdekten’ ze Gambia tijdens een vakantie. Tonny (71) en Rite (70) raakten verliefd op het land en op de vriendelijkheid van de bewoners. Bij hun volgende bezoeken raakten ze ook onder de indruk van de armoe in en rond het ziekenhuis in Essau, waar maandelijks zo’n 150 baby’s ter wereld komen. Rite: ‘’Het liet ons niet los en via de sociale media kwamen we op enig moment op het spoor van Regina Bouwman, een kraamverzorgster uit Dodewaard.” Zij had dezelfde ervaring als wij en inmiddels de Stichting Rescue Baby Gambia opgericht om geld en hulpmiddelen bijeen te brengen.”

 

En zoals zo vaak sprong ook nu de vonk over. Rite ging zich in Borne bezighouden met het verzamelen van niet gebruikte kraampakketten en kreeg van alle kanten kleding en andere spullen aangeleverd die ze maandelijks naar Drenthe brengt, van waaruit een container vol spullen per schip naar het Afrikaanse land wordt vervoerd. Ook haar man Tonny wordt steeds meer bij de liefdadigheid betrokken.

 

“Via Regina hoorden we ook dat er een Challenge zou worden gehouden, waarbij zo’n twintig equipes per auto de lange reis naar Gambia zullen maken. Het doel is massaal geld bijeen te brengen en zo het ziekenhuis en de jonggeborenen en hun moeders écht een hart onder de riem te kunnen steken. ‘Zullen we meedoen?’, zeiden we begin maart tegen elkaar en voor we het wisten zaten we enkele weken geleden in de auto, op weg naar Poppel in België, waar een bijeenkomst over de Challenge was.”

 

Auto wordt bij aankomst geveild

Het werd dus meedoen en onder de equipenaam De Vosjes vertrekken ze op 5 oktober vanuit Wijnegem bij Antwerpen voor hun 20-daagse autotocht door zeven landen, waarbij ze onder meer de Sahara zullen doorkruisen. Tonny is ondertussen drukdoende een auto op de kop te tikken die de lange reis kan doorstaan en, eenmaal aangekomen op het einddoel, zal worden geveild. Ook de opbrengst daarvan gaat naar het ziekenhuis. “Dit is echt een geweldig avontuur voor ons”, aldus Tonny. ‘We gaan omdat het hartstikke leuk is en niet voor het verdriet natuurlijk, maar ook omdat we er tegelijkertijd een enorm goed doel mee dienen. Want eerlijk, die mensen daar verdienen onze steun. We zijn er diep door geraakt.”

 

Maar voor het zover is verzamelen beiden nog allerlei materialen en hulpmiddelen. In de verloren uurtjes breit Rite babymutsjes en -sokjes. “Op dit moment zijn we er echt elke dag mee bezig.” Ook hebben ze een speciaal bankrekeningnummer geopend (NL44 RABO 0338 10 9447) waarop grote én kleine giften gestort kunnen worden en hopen ze dat zich enkele grote organisaties/ondernemingen aandienen die hun Challenge helpen vervolmaken. “En als mensen meer willen weten, laten ze me dan bellen (06 1091 0601). Ik zal ze graag veel meer vertellen.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Groen licht voor de Vloedbeltverbinding

Woensdag stemde Provinciale Staten in grote meerderheid voor het vaststellen van het Provinciaal...
27-03-2024

Lente: met een gevoel van zekerheid er weer op uit

ADVERTORIAL. Het is lente en het kriebelt weer. Zo ook voor John (echte naam bij redactie...
21-03-2024

Plaatje wordt weer compleet

Het Witte Huis aan de Grotestraat is een van de meest markante gebouwen in Borne. Hier woonde...
20-03-2024

Smartfloor meet risico om te vallen

“Een enkelband … Dat ik dat op mijn leeftijd nog mag meemaken”, grapte de...
13-03-2024

Chaos aan de Oonksweg

Sinds maandag voerde Enexis reguliere werkzaamheden uit aan de Oonksweg. Daarvoor was een...
01-03-2024

Stichting zoekt onderdak voor vluchtelingen

Afgelopen zaterdag was het precies twee jaar geleden dat de oorlog uitbrak in Oekraïne. Al...
29-02-2024