Pareltje van natuur en kunst
SORTIMENTSTUIN KLOOSTERGAARDE IN ZENDEREN ADEMT AUTHENTICITEIT

Pareltje van natuur en kunst

Net buiten Zenderen, aan de Hertmerweg 49, staat het Theehuis de Karmeliet. Wat velen niet weten is dat aan de voet van het theehuisterras een ruim 3 hectare grote tuin ligt die de naam Kloostergaarde draagt. Een subtiele verwijzing naar de oude tuin van de paters Karmelieten die er jarenlang hun rust voor bezinning vonden. De afgelopen jaren is de tuin flink onderhanden genomen en heeft het een nieuwe educatieve en recreatieve invulling gekregen. Tot en met 21 juli is er bovendien een buitenexpositie ingericht, samengesteld door het Enschedese Zt kunstcollectief.

 

De echte natuurliefhebber komt tijdens een wandeling door de tuin ogen tekort. Zo is er een volledig nieuwe sortimentstuin aangelegd met de meest uiteenlopende bloemen en planten. De kleurenpracht, te midden van het rustieke groen, biedt telkens nieuwe perspectieven en voelt weldadig aan. Al die fraaie bloeiers worden omzoomd door een heus arboretum met bomen waarvan je soms niet wist dat ze bestonden. Waar mogelijk zijn alle elementen voorzien van bordjes waarop nadere tekst en uitleg is te vinden. Aan de rand van al het groen is bovendien een volledige moestuin in wording.

 

Kunstexpositie ‘Wanneer buiten binnen komt’

Tot en met volgende week zondag biedt een wandeling door de tuin nog eens een extra verrassing. Onder de vlag ‘Wanneer buiten binnen komt’ exposeren Annette Krijnen, Katinka Hamming, Martine Berkenbosch, Johanna Mutter, Irene Delnoy en Jeanine Wubbels er fragmenten uit hun werk die de wisselwerking tussen natuur en kunst zichtbaar maakt.

 

De ene keer opvallend en kleurrijk, zoals ‘Future garden’, een installatie van Jeanine Wubbels waarin ze een stalen zitbank omgaf met paars- en blauwkleurige kunstbloemen. Of de installatie ‘Onder dak’ van Martine Berkenbosch, waarin ze talrijke parapluskeletten in de grond plantte en van de verwijderde stof repen maakte die ze vervolgens tot een bont dak breide. Maar ook zijn er onopvallende en vrijwel volledig in de kleuren van de tuin opgaande objecten te bewonderen.

 

Een permanente beeldentuin, een speelbos voor de kinderen én een fonkelnieuwe uitkijktoren waarop een goed zicht op de weidse Zenderense Esch mogelijk wordt, maakt het genieten voor de kunst- en natuurliefhebber compleet. De sortimentstuin is dagelijks geopend van zonsopgang tot zonsondergang. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Kloostergaarde


    Verkeersmaatregelen tijdens Borne op z’n Best

    Tijdens Borne op z’n Best worden bijna alle pleinen en parkeerplaatsen in het centrum van...
    16-04-2024

    Organisatie Borne op z’n Best popelt

    Vandaag over twee weken, op zondag 21 april, is Borne weer op z’n Best. Voor de ruim...
    07-04-2024

    Paasvuur Borne met licht, warmte én regen

    Hóe ze het deed, deed ze het… feit is dat het licht en de warmte die Annemarie...
    31-03-2024

    Lifestyle in Borne: ‘Blijven lachen!’

    Vandaag, zondag, zou volgens de Bornse winkeliers de lente worden ingeluid. Alles beloofden ze...
    24-03-2024

    Vele palmpasens sieren druilerig Borne

    Het was zondagmorgen guur en nat in Borne. Een zondag die voor de Folkloregroep met hoofdletters...
    24-03-2024

    Zondag klinkt het Palm-palm poasken weer

    Aanstaande zondag 24 maart, Palmzondag, valt er in het centrum van Borne weer te genieten van de...
    19-03-2024