Jan Schefer: ‘Ik vind dit nog zo gaaf’
13-08-2019
EUROSPORT VIERT 40-JARIG JUBILEUM AAN DE STATIONSSTRAAT IN BORNE

Jan Schefer: ‘Ik vind dit nog zo gaaf’

Donderdag 15 augustus is het precies veertig jaar geleden dat Jan Schefer zijn sportwinkel opende aan de Stationsstraat 62 in Borne. “Prachtige jaren”, aldus de inmiddels 72-jarige, “waar ik met heel veel plezier op terugkijk.” En van opgeven weet hij nog niet. “Het is allemaal nog veel te gaaf. Ik ga door totdat ik het niet meer leuk vind. Maar daar heb ik nu nog geen last van”, klinkt het droogjes. Het jubileum wordt de komende maanden met een fraaie winactie voor de klanten gevierd.

 

‘Binnen een avond was het rond’

Toen Schefer in 1979 zijn winkel opende (zie de advertentie hiernaast), ging een droomwens in vervulling. Al veel langer wilde hij namelijk voor zichzelf beginnen en zijn baan in een levensmiddelengroothandel verruilen voor een eigen nering. “Dat lukte door toeval”, zo trapt hij af. “Ik had contacten met meneer Van der Molen van Eurosport Zwolle, een groothandel in sportartikelen. Van het een kwam het ander en ik mocht zijn artikelen verkopen, als het maar onder de naam van Eurosport ging. Toen de bloemenzaak aan de Stationsstraat stopte, wist ik het zeker. Met Arie Landkroon, de eigenaar van het pand die toen ook penningmeester was bij BVV Borne, kwam de nieuwe huurovereenkomst binnen een avond rond.”

 

Hij gokte met zijn assortiment op het middensegment, want daar ontbrak het nog aan in Borne. ”We verkochten alles, voor alle denkbare sporten. De winkel was soms net een pakhuis”, zegt hij al bladerend door de foto’s uit de beginjaren. “En ’s avonds ging ik nog eens alle sportverenigingen in de omgeving af, om te kijken of we iets voor elkaar konden betekenen.” Dat laatste bleek een gouden greep want voor steeds meer verenigingen werd Jan de huisleverancier. “Een prachtige, maar ook hectische tijd want het bedrukken van shirts en zo gebeurde nog buiten de deur. Je werkte zonder ophouden onder een sterke tijdsdruk.”

 

Samen met zoon Dennis

Daar is inmiddels wel het nodige in veranderd. En dat is niet in de laatste plaats te danken aan zijn zoon Dennis, die zijn vader ervan wist te overtuigen keuzes te maken. Zo’n jaar of zes geleden, toen Dennis inmiddels al volop meedraaide aan de Stationsstraat, ging het roer volledig om. Van heel veel sporten werd afscheid genomen en de focus ging vooral op die verenigingen waarmee een samenwerking bestond. Het drukken gebeurde niet langer buitenshuis, maar werd vanaf toen in eigen beheer uitgevoerd.

 

“De laatste tien jaar vind ik sowieso een feest”, zegt Jan. “Het is gewoon hartstikke gaaf om zo met je zoon te kunnen samenwerken en alles samen te kunnen doen. Enkele jaren geleden kwam Maikel Pol er nog eens bij en met ons drieën gaat het hartstikke goed. Zo zijn we ook steeds drukker met grote evenementen als Lowlands, de marathon van Enschede en de Batavierenrace, waarvoor we ter plekke shirts bedrukken. Maar ook van het ‘gewone’ winkelwerk kan ik nog steeds genieten hoor. Het contact met je klanten is geweldig. Wat is er mooier dan dat een vader, die ooit zelf al voor voetbalschoenen naar binnen stapte, nu met zijn zoontje binnenkomt voor schoenen…?”

 

Dozen met vuurpijlen op de toonbank

En dan is er nog eens de jaarlijkse vuurwerkverkoop, waarvoor Eurosport vanaf 1983 een vertrouwd adres is gebleken. “Ik kreeg contact met Klaas Haarman, de grote vuurwerkleverancier uit Enschede. Hij kocht hier toen enkele sportjacks, waarop ik hem vroeg of wij geen vuurwerk konden afnemen. Dat kon, als we tenminste een vergunning zouden krijgen. Dat lukte en sinds die tijd vormt dat een heel belangrijke activiteit in de wintermaanden. Al zijn de regels sinds de vuurwerkramp wel fors aangescherpt hoor. In de beginjaren hadden we de dozen met vuurpijlen nog op de toonbank liggen, nu is het opgeslagen in bunkers achter de winkel.”

 

In veertig jaar tijd is Jan een bekend en vooral ook vertrouwd gezicht geworden in Borne. Hij is op velerlei terrein actief, waaronder bij de Ronde van Borne en de Heeren van Oranje. Ook was hij in 1980 al Prins Carnaval. En natuurlijk bezoekt hij met grote regelmaat allerlei sportwedstrijden. “Ik heb geen clubvoorkeur, maar het spelletje vind ik gewoon heel leuk.” Op de vraag of ‘ie trots is op hetgeen hij in al die jaren heeft bereikt, klinkt een heel bescheiden ‘neu’. “Wel geeft het een heel fijn gevoel dat je het veertig jaar hebt volgehouden, en dat je nog steeds met evenveel plezier je dingen doet en nu zelfs samen met Dennis en Maikel. Da’s mooi ja.”

 

Jubileumactie

Jan, Dennis en Maikel betrekken hun klanten vanaf donderdag vier maanden lang in de feestvreugde van het veertigjarig bestaan. Iedere koper kan dan zijn gegevens in de winkel achterlaten en op 15 december trekt de notaris de gelukkige uit een grote ton. Hij of zij kan dan vervolgens op kosten van Eurosport drie dagen lang met twee personen en volledig verzorgd naar Barcelona. “Natuurlijk hoort daar ook een bezoek bij aan stadion Camp Nou, daar zijn we nu eenmaal een sportzaak voor”, zo besluit de jubilaris. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Bram Donkers — 13 aug 2019
Gave kerels, Goed product, koop er te weinig omdat ik in een ander segment zit ( oude lul dus!), maar als ik er kom: altijd klasse (!) in de ontvangst / ontmoeting.q
Eurosport — 13 aug 2019
Borne Boeit bedankt voor het plaatsen van het hele leuke jubileum artikel!

‘Escaperoom Borne wordt een beleving!’

De een is politieman, de ander front and back-end developer. Beiden zijn ze 30, opgegroeid in de...
06-05-2021

Snoepjesboom opent aan Marktplein

Een week lang bleef de Snoepjesboom aan de Grotestraat gesloten om de verhuizing naar het nieuwe...
01-05-2021

Zondag eerste van drie koopzondagen

Onder het motto ‘Zo blij met een trouwe klant als jij!’ zetten de Bornse...
30-04-2021

Ja, de terrassen zijn weer open!

Meer dan een half jaar kon het niet; gezellig een drankje drinken op het terras. En dat werd...
28-04-2021

Al Capone start met ijsverkoop

Vrijdagmiddag om 13.00 uur opent Nova Hakobian zijn nieuwe ijsloket aan de Albergerweg in...
28-04-2021

Rode Draad verbindt likeur en bonbon

In passend textieljargon legt Thom Hilderink, eigenaar van slijterij en wijnkoperij De Barrique,...
26-04-2021