Historie van Borne


In 1206 werd Borne voor het eerst vermeld in een officiële akte. Met deze akte verkreeg de bisschop van Utrecht van de abt van Ruinen onder andere de zeggenschap over de kerk en onderhorige rechten en opkomsten te Burgunde, zoals het toen genoemd werd en tienden onder Zenderen en Almelo. Voorgenoemde akte was in 2006 nog aanleiding voor viering van het achthonderdjarig bestaan van Borne.

 

De havezate Weleveld had in de late Middeleeuwen en gedurende de Reformatie een grote invloed op het dorp.

Tot het eind van de achttiende eeuw was Borne een onwelvarende plattelandsgemeente. In 1828 stichtte een Duitse jood, Salomon Jacob Spanjaard, een bedrijf, dat uitgroeide tot een van de vele textielfabrieken in de regio Twente.

 

De bekendste telg uit de familie Spanjaard was Jacob Spanjaard, die de fabriek in de eerste decennia van de twintigste eeuw leidde en de bijnaam 'God van Borne' verwierf. Rond 1920 was een groot deel van de (mannelijke) Bornse bevolking werkzaam bij de firma Spanjaard. Een groot deel van de familie Spanjaard kwam om tijdens de Tweede Wereldoorlog. In 1973 kwam er een einde aan het bedrijf. Uit de fabriek van Spanjaard kwamen de bekende Teddy-luiers, Cinderella-lakens en Kenmore-overhemden.


Borne was in 1895 de eerste plattelandsgemeente in Nederland met een eigen elektriciteitscentrale en elektrische straatverlichting. De centrale werd gesticht door Rento Hofstede Crull en was de basis voor de latere IJsselcentrale.


Sinds 1983 heeft Borne een samenwerkingsverband met de Duitse gemeente Rheine. In 2011 is Borne gekozen tot leukste dorp van Overijssel.


Ook werd Borne in 2011 tot beste woongemeente van Overijssel gekozen door het weekblad Elsevier, Borne stond landelijk op plaats 30.

 

Meer informatie staat op:

 

Canon van Borne

 

Heemkundevereniging Borne

 

Stichting Heemkundegroep Hertme

 

www.robsarchief.nl

 

Rijksmonumenten in Borne.

 

Gidsen Oud Borne

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!