Borne Schoon

Borne, Hertme en Zenderen ook in 2024 weer zwerfvuilvrij!

Help jij mee?

 

  • Actiedag op zaterdag 23 maart van 10.00 tot 12.00 uur
  • Info-avond op donderdag 7 maart om 19.30 uur

 

Op zaterdag 23 maart is het weer zover. Meer dan 100 vrijwilligers gaan dan weer enkele uurtjes hun wijk in om alle afval en zwerfvuil op te ruimen. Borne Schoon dus! Traditioneel dé zaterdagmorgen om samen met familie, vrienden, bekenden, buren en anderen onze buitenomgeving weer picobello te krijgen.

 

Doe jij met ons mee en wil je dus zaterdagmorgen 23 maart ook enkele uurtjes je handen uit de mouwen steken? Graag! Je bent van harte welkom. Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier even in te vullen.

 

Meer weten? Kom dan naar de info-avond op donderdag 7 maart

Maar voor het zover is houden we op donderdag 7 maart een info-avond in de raadszaal van gemeentehuis. Daar hoor je meer over wat jouw rol precies kan zijn en hoe we je met diverse materialen kunnen ondersteunen. De avond begint om 19.30 uur.

 

In deze special lees je ondertussen meer over Borne Schoon.

 

Over Borne Schoon

 

Borne Schoon is een initiatief van de BBO, Welbions, voetbalvereniging NEO, Jan Ligthartschool en de gemeente Borne. Borne vrij maken van zwerfvuil is het doel. Een keer per jaar tijdens de nationale actieweek wordt de actiedag Borne Schoon gehouden. In 2024 is dat op zaterdag 23 maart. Vrijwilligers, bewoners, verenigingen, bedrijven en organisaties doen mee.

 

Hoe werkt het?

De wijkcoördinator verzamelt zijn helpers die hij heeft aangezocht of die zich o.a. via de website hebben gemeld. Hij bepaalt waar het verzamelpunt of de verzamelpunten komen in zijn of haar wijk. Tevens brengt hij of zij de plekken in beeld die moeten worden opgeschoond, de hotspots. Alle verzamelde informatie wordt met de organisatie gedeeld en op de website zichtbaar gemaakt.
 

Op de gemeentewerf (bij de brandweerkazerne) liggen de gereedschappen (hesjes, handschoenen, grijpers, zakhouders etc.) klaar. De vrijdagmiddag vóór de actiedag halen de wijkcoördinatoren de bestelde gereedschappen af, en delen ze de volgende dag uit op het verzamelpunt.
 

Op de actiedag om 10.00 uur gaan de zapper's (zwerfafvalpakkers) aan het werk en verzamelen het zwerfvuil in hun gebied in plastic zakken. Volle zakken worden meegenomen naar het eigen verzamelpunt. De gemeente haalt deze zakken en de uitrusting na afloop direct op. De uitrusting wordt de volgende keer opnieuw gebruikt.
 

Daarna kan iedereen terugkijken op een gezellige ochtend waarbij in grote saamhorigheid een prestatie is geleverd met als resultaat een zwerfvuilvrije buurt en omgeving!