Borne Schoon

Actiedag zaterdag 23 maart 2019

Het voorjaar doet zijn intrede, als vanouds tijd voor de grote schoonmaak. Ook in Borne. Tijd voor Borne Schoon, onze lokale zwerfvuilactie.
 

Net als andere jaren lift Borne mee op de publiciteit en medewerking van de landelijke organisatie Nederland Schoon. Zaterdag 23 maart van 10.00 tot 12.00 uur houden we dan ook onze lokale actie, die voor een deel al op vrijdag 22 maart wordt uitgevoerd.
 

Met ongeveer 125 'zappers' pakken we het zwerfvuil in Borne aan, net als eerdere jaren. We kunnen rekenen op heel veel wijkbewoners, het Borns Carnaval, scouting Stephanus, scouting Twickel, SWB, Welbions, medewerkers van McDonald’s Westermaat en niet te vergeten de gemeente Borne en Twente Milieu.

 

 

‘Borne wordt elk jaar ietsje schoner’

 

Aan het eind van de jaarlijkse actiedag Borne Schoon -die feitelijk gisteren al begon met het opschonen van het groen langs de Rondweg en Beeklaan én een schoonmaakronde in het dorpscentrum van Borne- kan Wim Geul als initiatiefnemer en ‘aanjager’ van de dag alleen maar tevreden zijn. “Zo’n 125 vrijwilligers zijn gisteren en vandaag in de weer geweest om Borne en de kerkdorpen op te schonen. Fantastisch! En alhoewel er ook nu weer heel veel is verzameld, lijkt het toch elk jaar iets minder te worden. Een goed teken. Mensen worden steeds milieubewuster en Borne dus schoner. Onze inzet loont.”

 

Ruim twintig hotspots

Een ‘Borne Schoon’ dag is een hele organisatie. Verspreid over Borne worden ruime twintig hotspots aangewezen van waaruit de actie plaatsvindt. Binnen elke hotspot is een coördinator of organisatie verantwoordelijk voor een goed verloop ervan. Door Twente Milieu worden ze voorzien van gereedschap en vuilniszakken en sinds vandaag is er zelfs een heuse zwerfafvalaanhanger geïntroduceerd, volgepakt met schoonmaakspullen, die gratis te reserveren is voor buurtbewoners, scholen en verenigingen.

 

Maar daar hebben de 125 vrijwilligers vandaag nog geen boodschap aan. Chiel Nijenhuis en Frank Stuifzand bijvoorbeeld weten precies wat hen te doen staat. Vanuit hun wijk Wensink-Zuid lopen ze wekelijks een ronde die hen voert langs de F35. Zo ook vandaag. “Dit is mooi werk en zeker met zo’n zonnetje als nu”, zegt Stuifzand wijzend naar boven. “We lopen met ons tweeën anderhalf uur en dan is het weer klaar.” Op het moment dat Nijenhuis wil zeggen dat het allemaal wat minder wordt met de rommel, hengelt hij een wieldop uit de struiken. “Ja, dit maken we dus ook mee”, roept ‘ie lachend.

 

‘Een topdag’ in Zenderen

Ook in Zenderen laat een groot aantal mensen zien hart voor een schoon milieu te hebben. Rond half twee verzamelen zich 28 vrijwilligers, waaronder Tom Schothuis en Nico Pol (de prins en adjudant van De Doldraejers) zich bij ’t Sindron waar coördinatrice Anne Egberts hen de materialen aanreikt en een route bepaalt die de heren moeten lopen. Samen met enkele kinderen gaan ze lachend op weg.

 

Als om half vier de balans kan worden opgemaakt, meldt een trotse Egberts 31 volle zakken afval en een tuinstoel, uitlaat en een vlag rijker te zijn. Evenals veel drankflessen, energieblikjes, sigaretten en snoeppapier. “Een topdag”, zegt ze en deelt de kinderen vervolgens een schoonmaakdiploma én een tegoedbon voor een hamburger uit.

 

De dag is geslaagd. “Toch is het geen reden nu tevreden achterover te leunen”, relativeert Geul het succes. “Ik denk dat we onze actie nog breder kunnen uitrollen en vooral ook meer jongeren erbij moeten betrekken. We willen blijven hameren op het belang van een schoner milieu.” (BM)

 

Ook de Landelijke Opschoondag verloopt uiterst succesvol

 

'Missie geslaagd!' zo meldt de organisatie van de Landelijke Opschoondag. Ruim 133.000 deelnemers kwamen op zaterdag 24 maart 2018 in actie voor een schonere buurt. Daarmee brak de 16e editie van deze bijzondere dag alle records. Op de website van Supporter van Schoon lees je alles over de diverse evenementen die er in het land plaatsvonden en het enthousiasme dat het overal teweeg bracht.