Borne Schoon

Borne Schoon 2022

Actiedag op zaterdag 19 maart van 10.00 tot 12.00 uur

Borne, Hertme en Zenderen worden weer zwerfvuilvrij!

 

Overheidsmaatregelen kunnen roet in het eten gooien, voorlopig gaan we ervan uit dat we aan de slag kunnen. Uiteraard nemen we alle mogelijke voorzorgsmaatregelen die in deze tijd nu eenmaal zo gewoon zijn geworden, zoals de anderhalve meter en een mondkapje. Ook zijn er geen koffie-, pannenkoek- of broodjesbijeenkomsten. Het accent ligt dus echt op de buitenwerkzaamheden. In deze special lees je er meer over.

 

Wil jij zaterdagmorgen 19 maart ook enkele uurtjes je handen uit de mouwen steken? Graag! Je bent van harte welkom. Aanmelden kan door een mailtje te sturen naar Wim Geul of het aanmeldformulier even in te vullen.

 

Over Borne Schoon

 

Borne Schoon is een initiatief van de BBO, Welbions, voetbalvereniging NEO, Jan Ligthartschool en de gemeente Borne. Borne vrij maken van zwerfvuil is het doel. Een keer per jaar tijdens de nationale actieweek wordt de actiedag Borne Schoon gehouden. In 2021 is dat op zaterdag 20 maart. Vrijwilligers, bewoners, verenigingen, bedrijven en organisaties doen mee.

 

Hoe werkt het?

De wijkcoördinator verzamelt zijn helpers die hij heeft aangezocht of die zich o.a. via de website hebben gemeld. Hij bepaalt waar het verzamelpunt of de verzamelpunten komen in zijn of haar wijk. Tevens brengt hij of zij de plekken in beeld die moeten worden opgeschoond, de hotspots. Alle verzamelde informatie wordt met de organisatie gedeeld en op de website zichtbaar gemaakt.
 

Op de gemeentewerf (bij de brandweerkazerne) liggen de gereedschappen (hesjes, handschoenen, grijpers, zakhouders etc.) klaar. De vrijdagmiddag vóór de actiedag halen de wijkcoördinatoren de bestelde gereedschappen af, en delen ze de volgende dag uit op het verzamelpunt.
 

Op de actiedag om 10.00 uur gaan de zapper's (zwerfafvalpakkers) aan het werk en verzamelen het zwerfvuil in hun gebied in plastic zakken. Volle zakken worden meegenomen naar het eigen verzamelpunt. De gemeente haalt deze zakken en de uitrusting na afloop direct op. De uitrusting wordt de volgende keer opnieuw gebruikt.
 

Daarna kan iedereen terugkijken op een gezellige ochtend waarbij in grote saamhorigheid een prestatie is geleverd met als resultaat een zwerfvuilvrije buurt en omgeving!