Nieuws

Online bingo en pubquiz voor jongeren

 

21 december 2021 - Bornse jongeren vanaf 12 jaar kunnen donderdag 23 december deelnemen aan een online bingo, live via Teams, georganiseerd door Skillz (onderdeel van Wijkracht). Vooraf krijgen ze een pakketje thuisbezorgd met bingokaarten en wat lekkers.

 

Op donderdag 6 januari organiseert Skillz een online pubquiz. Deze pubquiz is speciaal ontwikkeld voor kinderen van 12-15 jaar. Het niveau en de onderwerpen van de vragen passen perfect bij deze leeftijdsgroep. Beide activiteiten zijn gratis.

 

Aanmelden kan via Instagram @skillz-jongerenwerk.

 

 

Evenement speciaal voor de jeugd in laatste weekend van augustus

15 augustus 2021 - Het zou een veelbelovend jaar worden en we zouden alle schade inhalen, maar niets is minder waar: ook dit jaar vielen weer veel evenementen in het water. Dat geldt helaas ook voor de Melbuul’ndagen die, voor het tweede jaar op rij, wederom niet door kunnen gaan omdat ze niet binnen de coronaregels gehouden kunnen worden.

 

Om de kinderen en jeugd van Borne toch iets te kunnen bieden is er bekeken hoe er binnen de geldende coronaregels tóch iets voor hen georganiseerd kan worden in dit weekend. Op 28 en 29 augustus is er daarom voor de Bornse jeugd tussen de 5 en 18 jaar een gaaf programma neergezet, een mooie afsluiting van de Bornse Zomer!
 

Vol programma op Rheineplein en parkeerplaats De Koem

Met financiële middelen van de gemeente Borne en ondersteund door het bestuur en de vrijwilligers van de Melbuul’ndagen zullen het Rheineplein en Parkeerplaats de Koem (voor de Lidl) het laatste weekend van augustus hèt podium zijn voor muziek, stoere workshops, straattheater en gave activiteiten zoals een gigantische stormbaan, race simulatoren en lasergamen. Het programma is bijna helemaal rond en achter de schermen zijn er heel wat vrijwilligers druk mee bezig.

 

Niet voor ouders

Het blijft een uitdaging om binnen de geldende coronaregels iets te organiseren. Dit is dan ook alleen mogelijk wanneer toeschouwers boven de 18 zich aan de 1,5 meter afstand regel blijven houden. De zone met activiteiten is daarom ook alleen te bezoeken door de deelnemende kinderen en jeugd. De organisatie vraagt de ouders dan ook met klem buiten de hekken te blijven staan en ook daar 1,5 meter afstand te houden. De coronacop zal een oogje in het zeil houden!
 

Alle activiteiten zijn gratis voor de jeugd te bezoeken. Let wel: voor sommige workshops geldt een maximum aantal deelnemers. Zo moeten kandidaten zich voor de djembé-workshop en de graffiti workshop van tevoren aanmelden (dit kan via de site www.visitborne.nl). Mochten er op de dag zelf nog plekjes over zijn dan kunnen geïnteresseerden natuurlijk alsnog deelnemen. Ook wordt heel jeugdig Borne in beweging gebracht door dansmatten, door middel van een bootcamp van BorneBeweegt en een leuke dansworkshop van Danceworkx!
 

Voor het volledige programma zie onze uitagenda of de website van Visit Borne.

 

 

SKATERS EN HANGJONGEREN WILLEN ER SAMEN IETS MOOIS VAN MAKEN

Jongeren spuien ideeën over skatebaan

 

22 juni 2021 - Op initiatief van Dennis Meenhuijs van het jongerenwerk (onderdeel van Wijkracht) in Borne kwamen dinsdagavond 14 jongeren bij elkaar in het Kulturhus. Doel van het uurtje samenzijn was om met elkaar eens na te denken over de skatebaan aan de Azelosestraat. Kortgeleden werden er na aanhoudende klachten weliswaar enkele bankjes en extra prullenbakken geplaatst (zie bovenste foto), maar een ideale verblijfplek is het volgens hen nog steeds niet. Alle reden dus om met elkaar eens te brainstormen en vervolgens met enkele veel voorkomende suggesties onder de arm binnenkort naar wethouder Martin Velten te stappen.

 

Weggestuurd

De 14 jongens en meiden, zowel skaters als hangjongeren, wisten er wel raad mee. Voor de hangjongeren is het namelijk niet gemakkelijk hun dagelijks vermaak in Borne te vinden. Als ze ergens samenkomen worden ze in de regel weer weggestuurd om mogelijke overlast te voorkomen. De enige plek waar het wél allemaal is geoorloofd, is dus de skatebaan. Maar ja… daar lopen ze de skaters weer voor de voeten. En dus vlogen dinsdagavond de ideeën al snel over tafel om het voor hen allen daar ietwat plezieriger te maken.

 

Zo werd de suggestie geopperd er een zeecontainer en/of overkapping te plaatsen. Het zou bovendien een goede plek zijn om enkele bezems te stallen bijvoorbeeld waarmee ze de baan schoon kunnen houden. Ook een drinkwaterpomp zou geen overbodige luxe zijn, evenals een goed werkende verlichting tijdens de donkere uurtjes. Zelf zouden de jongeren het bovendien een aanbeveling vinden als er minimaal twee keer per week bezoek zou komen van de handhavers om op deze wijze ‘de lijntjes kort te houden’.

 

Helemaal chill

Om hun verblijf verder te veraangenamen werd ook met enige regelmaat de suggestie van enkele picknickbanken gedaan, “zodat onze troep niet direct op de grond belandt”. En als er dan bij die banken ook nog eens een sigarettenpaal voor de peuken zou kunnen worden geplaatst, dan was het helemaal chill. Een ander idee was het opleuken van de half-pipe met graffiti. “Helemaal goed”, aldus een van de skaters, “maar dan aan de zijkant of achterkant, anders wordt de baan veel te stroef.”

 

Een laatste opmerkelijke suggestie was het plaatsen van een wifi-paal. Wellicht zou het zelfs een wifiversterker kunnen zijn die gebruik maakt van het naburige NEO-netwerk. “Als tegenprestatie bieden we de club dan bijvoorbeeld één keer per jaar aan haar te helpen bij bijvoorbeeld een schoonmaakdag.”

 

Deze en andere suggesties werden door de voltallige groep met applaus ontvangen. En zo vloog het uurtje om. Warme pizzapunten vormden ten slotte hun voorlopige beloning. Maar de echte winst hopen ze binnenkort te pakken als vijf van hen samen met Dennis naar de wethouder gaan om de ideeën voor te leggen. En o ja, duur hoeft het allemaal niet te zijn, “want er is overal genoeg gratis materiaal te krijgen waarmee we wat kunnen”, zo besloot Sem, een van de jongeren. (BM)

 

MILA HANNENBERG WON VORIG JAAR BORNE BEATS CORONA

Hoe zit het toch met het polsbandje van Mila?

 

Vorig jaar, net vóór de zomer, werd de wedstrijd ‘Borne beats corona’ uitgeschreven. Doel van de wedstrijd was het jeugdige deel van onze gemeenschap te betrekken bij het bedenken van oplossingen om corona succesvol te kunnen bestrijden. Een van de inzenders was de nu inmiddels 13-jarige Mila Hannenberg, die de suggestie deed een polsbandje te ontwikkelen dat gaat trillen als je binnen anderhalve meter van een ander komt. Driekwart jaar verder ligt het bewuste bandje inmiddels op tafel; de introductie ervan lijkt echter nog wel even te duren…

 

Testfase op Twickelcollege Borne

In een studiogesprek met Mila en haar vriendin Jaylinn Koel vertelt de jonge bedenkster dat haar idee is opgepakt door een Enschedees bedrijf dat het kleinood verder ging ontwikkelen. Zo werd er een app gemaakt die via de mobiele telefoon voor een verbinding moet zorgen, enzovoorts. Momenteel circuleert een aantal bandjes op het Bornse Twickelcollege. Het dient als testfase. Maar daarna moet het toch echt gaan gebeuren. Hoe, dat is allemaal nog onduidelijk. Want om haar idee succesvol te laten zijn is het nodig dat heel veel jongeren zo’n bandje dragen. Wat de prijs ervan echter zal zijn en wie dat allemaal betaalt, daarop moet Mila vooralsnog het antwoord schuldig blijven.

 

Feit is dat het voor Mila een enorm leuk en leerzaam traject was. En ja, eigenlijk is ze ook best een beetje trots op ‘haar’ bandje. Dusdanig zelfs dat het wat haar betreft niet bij dit ene bandje blijft. “Het smaakt wel naar meer ja, ik loop steeds vaker met het idee van: Eigenlijk zou ik daarvoor iets moeten bedenken.”

 

Bekijk het interview met Mila en Jaylinn op de video/vlog pagina!

 

FCNoaber Borne zoekt honderd jongeren

 

‘Fris en sportief bewegen in de maatschappij’, dat vindt het team FCNoaber Borne enorm belangrijk. “Zeker in deze coronatijd is het van belang om wat te doen voor een ander”, zeggen ze. En ‘ze’ zijn in dit geval Lindsey, Mette, Linde, Wout, Silas en Karsten. Een jong en enthousiast zestal, dat samen één missie heeft: de komende tijd hard op zoek te gaan naar 100 jongeren in de leeftijdscategorie van 14 tot 27 jaar.
 

Maatschappelijke Diensttijd

Door middel van de zogenaamde Noaberdeal light willen ze deze jongeren stimuleren om iets te gaan betekenen voor een ander in de maatschappij. De Noaberdeal light staat ook wel bekend als de Maatschappelijke Diensttijd (MDT). “We vragen jongeren om 32 uur te maken binnen acht weken. Daarvoor zijn we nu druk in de weer om geschikte activiteiten op te zetten”, klinkt het in koor.
 

Kom je donderdag 29 april ook naar de inloopavond?

Lijkt het jou ook écht leuk om wat voor een ander te betekenen en de Noaberdeal light aan te gaan? Neem dan contact op met het FCNoaber team Borne, via Instagram (@fc.noaberteamborne) of fcnoaberteamborne@gmail.com. Komende donderdag, 29 april, is er vanaf 18.30 uur een inloopavond bij NEO waarop je nog veel meer te weten kunt komen. Vanwege corona is vooraf aanmelden noodzakelijk (fcnoaberteamborne@gmail.com).

 

Sem en Wout scoren met Corona cop

 

Vorig jaar werd in onze gemeente Borne Beats Corona gelanceerd, een ideeënwedstrijd voor jongeren tussen de 12 en 20 jaar hoe corona te verslaan en de anderhalve meter te bewaren. Een van de inzendingen kwam van Sem Mulder en Wout Lubbers, beiden 14 jaar en studerend aan het Bataafs Lyceum in Hengelo. Ze bedachten de Corona cop, een straatartiest die verkleed als agent het winkelende publiek op een leuke manier erop moet wijzen de nodige afstand van elkaar te houden.

 

Hun idee vond gehoor. Vanaf woensdag 10 maart is de Corona cop wekelijks in Borne te vinden om zijn rondes door het dorp te maken. “Heel gaaf”, vertellen Sem en Wout. “Het is supertof dat ons idee nu wordt uitgevoerd en dat er een leuke manier is gevonden om de regeltjes na te leven.” Als beloning ontvingen ze beiden een zakje dorpsdaalders met een waarde van 25 euro.

 

Heb jij een geweldig plan? Dan scoor je wellicht duizend piek!

 

Iets geweldigs doen voor een ander is geweldig leuk. Eén keer of vaker. Iets groots of iets kleins. Ga samen met ouderen van een bejaardentehuis koken, organiseer een dagje uit voor tienermoeders of maak je buurtbewoners blij met een wijkfeest. En wat het ook is, iemand anders houdt er een geweldig gevoel aan over.

 

Ook voor jou is het feest want de NJR, de Nationale Jeugdraad, beloont jouw plan om iets geweldigs voor een ander te doen - mits het ook geweldig genoeg is natuurlijk - op dit moment zelfs met een bijdrage van maximaal 1.000 piek. Hopelijk genoeg om jouw plan perfect uit te voeren. Daarnaast krijg je nog eens alle support die nodig is. Meer weten? Kijk dan op www.njr.nl.

 

 

Coronaregels, best wel ingewikkeld…

 

Wat kun je doen als jij en je vrienden anders over de coronaregels denken? Want eerlijk, het is soms allemaal best wel lastig. De coronaregels zorgen dan ook regelmatig voor conflicten. Tussen jou en je vrienden of conflicten met jezelf. Je wilt van alles, maar je wilt je ook verantwoordelijk gedragen. De rijksoverheid heeft daarom kortgeleden een nieuwe website online gezet: www.coronaconflict.nl.

 

Op deze site delen jongeren hun coronaconflicten, vind je suggesties hoe je kunt reageren en check je de belangrijkste regels. Bijvoorbeeld als het gaat om een afspraak afzeggen, tóch naar de winkel, wanneer je in quarantaine moet en het skippen van een verjaardag.

 

StukTV zet jongeren in de spotlights

 

Geen voetbaltrainingen, festivals of andere uitlaatklep en maar weinig ruimte voor sociaal contact. Voor veel jongeren heeft de coronacrisis een grote impact op het dagelijks leven. Toch zijn er ook jongeren die niet bij de pakken neerzitten en binnen de huidige tijd en maatregelen zoeken naar wat er wél kan.

 

Daarom lanceert StukTV, samen met de Rijksoverheid, Young Impact en de Maatschappelijke Alliantie: Samen kunnen we niet Stuk. Met deze campagne willen zij samen met andere bekende YouTubers positieve verhalen onder de aandacht brengen en jongeren perspectief bieden. StukTV bereikt wekelijks 2,4 miljoen jongeren via YouTube en de eerste kick-off van Samen kunnen we niet Stuk was te zien tijdens de grote show op het YouTube-kanaal van StukTV.