Borne Schoon 2050

Steek jij zaterdag 21 september tussen 14.00 en 16.00 uur ook je handen uit de mouwen om Borne weer een beetje schoner te maken? Meld je dan hier aan, of vraag om nadere info.

 

Over World Cleanup Day

 

Op zaterdag 21 september is het World Cleanup Day. Een dag waarop in ruim 150 landen enkele miljoenen mensen de handen uit hun mouwen steken om de wereld een beetje schoner te maken. Zo ook in ons land. En dus ook in Borne.

 

Sterker, op zaterdagmiddag 21 september moet Borne voor even het kloppende hart worden van de jaarlijkse World Cleanup Day. Samen met Twente Milieu en Borne Schoon, het vrijwilligerscollectief dat al ruim acht jaar lang in de maand maart een soortgelijke opschoondag binnen onze gemeente organiseert, mobiliseert trashpacker Tijmen Sissing dan talrijke organisaties, scholen, verenigingen, clubs en het bedrijfsleven om Borne, Hertme en Zenderen van twee tot vier een grote schoonmaakbeurt te geven.

 

De actie onder het motto: ‘Borne Schoon 2050’ zal om 14.00 uur beginnen en om 16.00 uur met een korte feestelijke manifestatie op het Dorsetplein worden afgesloten.

 

Lees er meer over op de pagina World Cleanup Day.

 

Over Borne Schoon

 

Borne Schoon is een initiatief van de BBO, Welbions, voetbalvereniging NEO, Jan Ligthartschool en de gemeente Borne. Borne vrij maken van zwerfvuil is het doel. Een keer per jaar, in maart tijdens de nationale actieweek, wordt de actiedag Borne Schoon gehouden. Vrijwilligers, bewoners, verenigingen, bedrijven en organisaties doen mee.

 

Hoe werkt het?

De wijkcoördinator verzamelt zijn helpers die hij heeft aangezocht of die zich o.a. via de website hebben gemeld. Hij bepaalt waar het verzamelpunt of de verzamelpunten komen in zijn of haar wijk. Tevens brengt hij of zij de plekken in beeld die moeten worden opgeschoond, de hotspots. Alle verzamelde informatie wordt met de organisatie gedeeld en op de website zichtbaar gemaakt.
 

Op de gemeentewerf (bij de brandweerkazerne) liggen de gereedschappen (hesjes, handschoenen, grijpers, zakhouders etc.) klaar. De vrijdagmiddag vóór de actiedag halen de wijkcoördinatoren de bestelde gereedschappen af, en delen ze de volgende dag uit op het verzamelpunt.
 

Op de actiedag om 10.00 uur gaan de zapper's (zwerfafvalpakkers) aan het werk en verzamelen het zwerfvuil in hun gebied in plastic zakken. Volle zakken worden meegenomen naar het eigen verzamelpunt. De gemeente haalt deze zakken en de uitrusting na afloop direct op. De uitrusting wordt de volgende keer opnieuw gebruikt.
 

Daarna kan iedereen terugkijken op een gezellige ochtend waarbij in grote saamhorigheid een prestatie is geleverd met als resultaat een zwerfvuilvrije buurt en omgeving!