16 maart 2022

BORNEBOEIT HELPT JE OP WEG

Borne kiest, maar wie en waarom?

 

Woensdag 16 maart gaat Nederland weer naar de stembus. Zo’n 13 miljoen Nederlanders krijgen dan de kans een nieuwe gemeenteraad te kiezen die bevolkt is met mensen die het meeste voor zijn of haar belangen opkomen. Ook in Borne, Hertme en Zenderen, waar bijna 19.000 stemgerechtigden wonen. Maar aan wie ga je jouw stem geven, of aan welke partij?

 

Wat vind je belangrijk bij je keuze? Gaat het om de onderwijsvoorzieningen, is ‘wonen’ doorslaggevend of vind je de veiligheid in je straat en nabije omgeving van doorslaggevende betekenis? Óf kies je toch vooral op gevoel en geef je de man of vrouw die je op de een of andere manier het meest nabij ligt, de lijsttrekker of een bekende in je omgeving bijvoorbeeld, het voordeel van de twijfel?

 

Special Borne Kiest

Allemaal vragen waarop wij natuurlijk zo een-twee-drie ook geen antwoord kunnen geven. Wel proberen we je de komende weken te helpen en je op een hele basale en toegankelijke wijze wegwijs te maken in het politieke spel dat verkiezingen heet. Zo tref je hier de special Borne Kiest, waarin zeven politieke partijen hun programma’s en ook ander voor hen relevant nieuws kunnen melden.

 

Via de Reactieknop kun je hierop reageren en wij hopen uiteraard dat de politieke partijen dit op hun beurt ook weer op jouw reactie doen, want zij roepen immers dat ze graag met bewoners in contact willen komen. Een kans voor open doel dus…

 

Gesprekken met fractievoorzitters en de Commissaris van de Koning

In aanloop naar de komende gemeenteraadsverkiezingen hadden we in oktober al drie zogenaamde 10-minuten gesprekken met de fractievoorzitters van de verschillende partijen. Daarin keken we samen met hen terug op de afgelopen raadsperiode en stelden we voortdurend de vraag: Wat ging er goed en wat kan er beter?

 

In de tweede week van februari was ir. Andries Heidema, onze Overijsselse Commissaris van de Koning de gast van BorneBoeit. Tijdens dit gesprek, waarbij ook de lijsttrekkers van de Bornse politieke partijen aanschoven, stond met name ‘het fenomeen gemeenteraad’ centraal. Wat is haar rol, haar kracht, maar ook haar valkuil in de huidige maatschappij, welke invloed hebben lokale partijen en hoeveel waarde moet je aan een gemeenteraad toekennen in een dorp met 24.000 inwoners? De genoemde gesprekken zijn overigens terug te zien op onze pagina Live.

 

Politiek Informatie Lokaal

Ter voorbereiding van de gemeenteraadsverkiezingen, werken in Borne alle deelnemende politieke partijen aan hun profiel en informatievoorziening. Maar ze hebben ook een gezamenlijke activiteit. In Grotestraat 190a (het voormalig Sportpaviljoen) wordt een Politiek Informatie Lokaal ingericht, waar alle politieke partijen met een stand aanwezig zijn en vaak ook persoonlijk aanspreekbaar. De bezoeker kan op deze manier de overeenkomsten en verschillen vaststellen of in gesprek gaan en eventueel een bekertje thee of koffie drinken. De start is op woensdag 2 maart en het eindigt op 15 maart, een dag voor de laatste verkiezingsdag. Het Informatie Lokaal is alle werkdagen geopend van 15.00 uur tot 17.30 en op zaterdag van 10.00 uur tot 16.30 uur.

 

Slotdebat in het Kulturhus

Eén week vóór de verkiezingen, op dinsdagavond 8 maart, houden we het grote slotdebat in het Kulturhus in Borne. Daar schuiven alle zeven lijsttrekkers aan en praten we met hen - en als corona het toelaat hopelijk ook met jou - over alles wat Borne bezighoudt en waar het naar toe moet met ons dorp in de komende vier jaren. Dit debat begint om 20.00 uur precies en zal live via onze site te volgen zijn. We verwachten dat het debat tot plm. 21.30 uur zal duren.

 

Kortom, wij hopen dat we je met onze inzet helpen om op 16 maart een goede keuze te maken. Dat je op de debatavond ook aanwezig bent en/of je suggesties en reacties aan ons wilt doorgeven. Wellicht kunnen we ze dan aan de lijsttrekkers voorleggen.

 

Reageren kan door de reactieknop in de menubalk te gebruiken of een mail te sturen naar info@borneboeit.nl.

 


Reacties

De ambtenarij volgt dagelijks de beleidsrichtlijnen vanuit Den Haag. Dat wordt geimplementeerd zoals dat heet en geeft vaak geen inspraakmogelijkheden. Jammer voor ieder, maar een feit en de afdeling communicatie is daarnaast ook te druk met een nieuw lijvig boekwerk over hoe Borne er moet uitzien over X jaar... Lees meer

10 mrt 2022 om 0:48 | reacties (0)

Nou ja, er wordt veel om hulp geroepen door de vaste spil-werknemers van de Gemeente. Zelfs bij MijnBorne! Je zou zeggen dat voor het gigantische, jaarlijks terugkerende bedrag, extra deskundig personeel kan worden aangetrokken? In regioverband wordt immers al veel samen gedaan. Waarom voor elke scheet dan nog... Lees meer

08 mrt 2022 om 0:10 | reacties (0)

3 speerpunten. De vorige verkiezing was het nog maar 1 speerpunt; de GVW. U weet wel, die weg langs het industrie terrein de Molenkamp. Er werden dikke rapporten gemaakt en Borne Nu maakte zich sterk om die waanzinnig hoge kosten steeds gefinancierd te krijgen. Zou het nou niet mooi zijn om als blijk van berouw,... Lees meer

05 mrt 2022 om 21:30 | reacties (0)