Bijzonder gevogelte tussen de dahlia’s
03-10-2021
JONGDIERENKEURING MET VEEL ZELDZAME RASSEN

Bijzonder gevogelte tussen de dahlia’s

Het zijn niet zomaar kippen, duiven en eenden die zaterdagmiddag de spotlights delen met de dahlia’s van Floralia. Op de jongdierenkeuring is veel bijzonders te zien, van smaragdgroene Muskuseenden tot Engelse Kortvoorhoofd Tuimelaars. Rassen, soms uit lang vervlogen tijden, die je niet dagelijks ziet.

 

De zeldzame Siciliaanse Bekerkamhoen bijvoorbeeld, met z’n kenmerkende dubbele kam, zou zelfs al voorkomen op mozaïeken in het oude Romeinse Rijk. De hobbyfokkers hebben er plezier in om deze uitzonderlijke rassen in stand te houden, maar ook om tips en trucs met elkaar te delen. De keurmeesters kijken kritisch naar alle aspecten, geven de fokkers hun ervaringen mee en schatten de kansen in van elk jong dier om op de grote vogelshows prijzen in de wacht te gaan slepen.
 

'Werkcollege'

Eén van de Wyandottes van Stefan Bunte krijgt van keurmeester Arie de kwalificatie ‘zeer goed’, nadat het hoen zich gewillig in zijn handen heeft laten draaien, keren en bevoelen. Een mooie kip dus, die het nog wel eens ver kan gaan schoppen. Bunte is er blij mee. Hij vindt het een mooie hobby om hoenders te fokken. Al van jongs af aan werd hij door het fokkersvirus geraakt.

 

Keurmeester Arie heeft er in de gevogeltewereld al veel meer jaren op zitten dan de jonge fokker en vertelt uitgebreid hoe hij tot de beoordeling is gekomen.
 

“Dit is zo mooi”, vindt Edgar de Poel, “zo wordt de keuring haast een werkcollege en leren we van elkaar.” De voorzitter van de organiserende Bornse Pluimvee, Konijnen, Sier- en Watervogels, Sierduiven en Cavia Vereniging – kortweg BPKV – is tevreden met het verloop van de jongdierenkeuring, die samen georganiseerd wordt met HKSV Hengelo en APKV ’t Oosten uit Almelo. “Je merkt ook dat na corona iedereen weer behoefte heeft om elkaar te zien.” Naast dat er prijzen en eer te winnen zijn

is de jaarlijkse jongdierenkeuring ook een sociaal gebeuren. De combinatie met bloemenvereniging Floralia bevalt. De bezoekers van de tuin aan de Twickelerblokweg lopen toch ook even nieuwsgierig langs de kooitjes en werpen verwonderende blikken in de verblijven waar de bijzondere vogels wachten op hun keuring. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Trainer Apollo 8 voorziet lastig Europees duel

Afgelopen zaterdag kwam Apollo 8 nog in actie in de eredivisie. In Borne speelde het team van...
22-11-2022

BZSV verliest van hekkensluiter

Het begin van de wedstrijd was duidelijk voor SVV’56. Men was veel agressiever dan de...
21-11-2022

In januari 2023 weer Sportgala Borne

Na een onderbreking van twee jaar vanwege het heersende coronavirus wordt op vrijdag 20 januari...
17-11-2022

Apollo 8 lijdt onnodige nederlaag

Na de overwinning op Peelpush speelde Apollo 8 dinsdagavond als nummer twee van de ranglijst een...
17-11-2022

Dennis Wilt heeft zijn ‘dikke kers’ te pakken

Voor Dennis Wilt was de maandagavond uitgezonden aflevering van Expeditie Robinson een van de...
15-11-2022

BZSV wint van Sportclub Rijssen

Sportclub Rijssen en het dit keer in het oranje gestoken BZSV de Blauwwitters begonnen...
14-11-2022