Bijzonder gevogelte tussen de dahlia’s
03-10-2021
JONGDIERENKEURING MET VEEL ZELDZAME RASSEN

Bijzonder gevogelte tussen de dahlia’s

Het zijn niet zomaar kippen, duiven en eenden die zaterdagmiddag de spotlights delen met de dahlia’s van Floralia. Op de jongdierenkeuring is veel bijzonders te zien, van smaragdgroene Muskuseenden tot Engelse Kortvoorhoofd Tuimelaars. Rassen, soms uit lang vervlogen tijden, die je niet dagelijks ziet.

 

De zeldzame Siciliaanse Bekerkamhoen bijvoorbeeld, met z’n kenmerkende dubbele kam, zou zelfs al voorkomen op mozaïeken in het oude Romeinse Rijk. De hobbyfokkers hebben er plezier in om deze uitzonderlijke rassen in stand te houden, maar ook om tips en trucs met elkaar te delen. De keurmeesters kijken kritisch naar alle aspecten, geven de fokkers hun ervaringen mee en schatten de kansen in van elk jong dier om op de grote vogelshows prijzen in de wacht te gaan slepen.
 

'Werkcollege'

Eén van de Wyandottes van Stefan Bunte krijgt van keurmeester Arie de kwalificatie ‘zeer goed’, nadat het hoen zich gewillig in zijn handen heeft laten draaien, keren en bevoelen. Een mooie kip dus, die het nog wel eens ver kan gaan schoppen. Bunte is er blij mee. Hij vindt het een mooie hobby om hoenders te fokken. Al van jongs af aan werd hij door het fokkersvirus geraakt.

 

Keurmeester Arie heeft er in de gevogeltewereld al veel meer jaren op zitten dan de jonge fokker en vertelt uitgebreid hoe hij tot de beoordeling is gekomen.
 

“Dit is zo mooi”, vindt Edgar de Poel, “zo wordt de keuring haast een werkcollege en leren we van elkaar.” De voorzitter van de organiserende Bornse Pluimvee, Konijnen, Sier- en Watervogels, Sierduiven en Cavia Vereniging – kortweg BPKV – is tevreden met het verloop van de jongdierenkeuring, die samen georganiseerd wordt met HKSV Hengelo en APKV ’t Oosten uit Almelo. “Je merkt ook dat na corona iedereen weer behoefte heeft om elkaar te zien.” Naast dat er prijzen en eer te winnen zijn

is de jaarlijkse jongdierenkeuring ook een sociaal gebeuren. De combinatie met bloemenvereniging Floralia bevalt. De bezoekers van de tuin aan de Twickelerblokweg lopen toch ook even nieuwsgierig langs de kooitjes en werpen verwonderende blikken in de verblijven waar de bijzondere vogels wachten op hun keuring. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

NEO speelt gelijk tegen Suryoye

In een slordige wedstrijd heeft NEO, ondanks dat het twee keer een voorsprong nam, een...
17-10-2021

FC Noaber richt zich op BSO-activiteiten

FC Noaber, het maatschappelijke diensttijd-project voor en door jongeren van 14 tot en met 27...
13-10-2021

Dames Apollo 8 winnen van VV Utrecht

Apollo 8 speelde haar eerste uitwedstrijd tegen een debutant in de eredivisie: VV Utrecht. De...
11-10-2021

NEO wint opnieuw; nu van Barbaros

Onder fantastische weersomstandigheden begon NEO danig gehavend aan het duel tegen Barbaros, dat...
10-10-2021

Benefiet-weekend NEO voor Twente tegen Kanker

Vrijdag 15, zaterdag 16 en zondag 17 oktober staat het sportcomplex van NEO aan de...
08-10-2021

Dames Apollo 8 starten met overwinning

Het was voor de dames van Apollo 8 wennen om weer voor eigen publiek te spelen. In een goed...
04-10-2021