Hartendekens maken vanuit een goed hart
MAANDELIJKS HAKEN IN DE POTKAAMP

Hartendekens maken vanuit een goed hart

Al geruime tijd werkt een groep vrouwen aan granny’s, elementen, voor hartendekens. De dekens worden geschonken aan kinderen en jongeren tot 21 jaar die belemmerd worden in het ‘onbezorgd-kind-zijn’, in een pleeggezin of een gezinsvervangend tehuis wonen, binnenkort een gezinslid gaan verliezen of in het afgelopen jaar hebben verloren. Het is een initiatief van Alice Ritsema, Jolanda Schinkel en Andrike Horstink. Maandelijks komen de dames bij elkaar in de Potkaamp.

 

Stichting Hartendeken

Vier geleden is het initiatief in Borne gestart. “Iedereen die graag handwerkt of het wil leren én zich natuurlijk achter het doel schaart, kan deelnemen”, legt Ritsema (foto in de tekst) uit. De deelnemers kopen zelf het haakgaren. De landelijke Stichting Hartendeken geeft aan welke kleuren en soort voordelige garens gebruikt kunnen worden. Ook de afmetingen van de vierkante elementen, ook wel granny’s genoemd, liggen vast. Nadat ze gehaakt zijn worden ze in de Potkaamp verzameld en naar een centraal punt in Nederland gebracht. Een landelijk team creëert, op basis van kleuren en ontwerp, een nog samen te stellen deken.

 

Dit betekent dat gehaakte werkstukjes uit Zeeland gecombineerd kunnen worden met die uit Borne. “Heel veel handen werken samen aan één deken”, legt Jolanda Schinkel uit. Vervolgens worden de ‘bouwpakketten’ naar iedere werkgroep in Nederland gestuurd. Alice, Jolanda en Andrike naaien de lapjes aan elkaar. Dit vormt de hartendeken. Voorwaarde is dat in iedere deken een afbeelding van een hart zit. Dan is de deken klaar om een kind warmte en genegenheid te bieden.

 

De Stichting Hartendeken ontvangt aanvragen om de ‘knuffeldekens’ te schenken. Dit is mogelijk via hun website: hartendekens.nl. Iedereen kan een gemotiveerd verzoek om een deken te schenken indienen. Ook in Borne zijn er kinderen die zich koesteren in de warmte en geborgenheid van de met liefde gemaakte deken. “Het geeft een gevoel dat mensen aan je denken. En dicht bij je zijn. Letterlijk: de warmte om je heen slaan”, onderstreept Ritsema. De kinderen ontvangen ook nog een fysieke knuffel bij de deken. Het blijkt een succes te zijn.

 

250 granny’s in twee maanden

Misschien is de ‘topscoorder’ wel Tinie de Wit. “Ik kan niet stilzitten”, vertelt ze. Haar handen bewegen dagelijks met een ergonomische haaknaald het garen. Al haar hele leven haakt ze. Ook in haar werkzame leven als hoofdverpleegkundige. Tijdens de pauzes pakte zíj haar handwerk terwijl anderen een sigaretje opstaken. De afgelopen twee maanden heeft ze 250 granny’s, lapjes met de afmeting van 20 x 20 centimeter, gehaakt. “Maar ik werk telkens met in mijn achterhoofd: ik doe het voor het kind. Als ik hoor hoe het kind de deken ontvangt en gebruikt, dan doet het me wat”, geeft Tinie mee. Als een kind verdrietig is, trekt het de deken om zich heen. Op dit moment werken meer dan 20 dames uit Borne aan het landelijke project.

 

Deelname

“Iedereen kan deelnemen. Man of vrouw, bekend met haken of niet. Nieuwe deelnemers ontvangen instructies of leren haken. De gezamenlijkheid geeft een community gevoel. En… dat gaat over de grenzen van Borne heen. Het haakwerkje gemaakt in Borne kan ook in Goes terecht komen. Op de eerste woensdag van de maand komt de groep van 09.30 tot 11.30 uur bij elkaar. Het samenzijn heeft ook een sociale functie. Men ontmoet elkaar, wisselt haakpatronen uit, onder het genot van een kopje koffie. Ook kan men alleen maar de gemaakte granny’s inleveren voor het goede doel.

 

Aan de deelname zijn geen kosten verbonden. Men schaft alleen zelf het garen aan. De Diaconie van de Protestantse Gemeente Borne faciliteert. Iedereen kan deelnemen en binnenlopen, ongeacht achtergrond, op de eerste woensdag van de maand aan de Potkampstraat 11. Voor verdere informatie is Alice bereikbaar via aliceritsema@gmail.com. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

BZSV moet hoofd buigen voor Gorssel

BZSV, dat bij een overwinning de aansluiting kon vinden met de subtop, begon het thuisduel...
27-11-2023

NEO wint overtuigend van Grol

Na een korte periode van aftasten waren zondagmiddag in het uitduel tegen Grol de eerste kansen...
27-11-2023

Apollo 8 wint knap in en tegen Sneek

De Bornse eredivisionist werkte zaterdagavond in en tegen Sneek vanaf het eerste punt hard, liet...
26-11-2023

Borne verliest thuis van KOSC

Het waren de gasten die de thuisploeg gelijk onder druk zetten. Al in de vijfde minuut leidde...
20-11-2023

NEO lijdt bizar verlies bij FC Winterswijk

Wat je op één middag al niet mee kunt maken in een wedstrijd. NEO overkwam het in...
20-11-2023

‘Nu worden we zeker kampioen, yeah!!!’

Maandagavond werd ‘ie voor het eerst écht in gebruik genomen, de nieuwe vloer in de...
14-11-2023