‘Contactplantjes’ voor eenzame jongeren
JACOMIJN PRINSEN VAN HET PLANTENASIEL BORNE START MET PLANT A FRIEND

‘Contactplantjes’ voor eenzame jongeren

Het plantenasiel in Borne is in maart 2019 opgestart door Jacomijn Prinsen. Het is gevestigd aan de Rogge, bij haar in de tuin. Zelf is zij begonnen met het kweken van verschillende planten en stekjes en ze kreeg er gevoel voor. Bij haar thuis staat inmiddels een grote collectie die bestaat uit verschillende planten. “In huis is het aardig uit de hand gelopen wat planten betreft en toen dacht ik: daar kan ik toch meer mee doen! In mijn omgeving hoorde ik dat er best veel planten werden weggegooid en dat vond ik zonde. Dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen.” Sinds kort werkt ze ook aan een speciaal project, gericht op jongeren.

 

Ophalen en brengen van planten

Op Facebook en Instagram worden berichten geplaatst wanneer er planten opgehaald kunnen worden. Daarnaast kun je ook een afspraak maken om een plant uit te zoeken. “Er staan wel eens gratis partijen op, maar over het algemeen is het een vrije gift”, aldus Jacomijn. Bij iedere plant die wordt gebracht zit volgens haar wel een verhaal. “Soms lukt het de mensen zelf niet om er goed voor te zorgen. Te weinig tijd bijvoorbeeld, een plant wordt te groot en er is geen ruimte voor, of de mensen verhuizen naar een verzorgingscentrum en kunnen er niet zelf meer voor zorgen. Deze planten verzorg ik dan met liefde en kan een ander weer ophalen voor een tweede leven”, zo vertelt ze.

 

Plant a Friend - Hoe werkt het?

Plant a Friend is de nieuwste loot aan haar plantenasiel en opgezet om eenzame jongeren tussen de 16 en 28 jaar door middel van een plantje met elkaar in contact te brengen. Jacomijn: “Je mag natuurlijk ook meedoen als je je niet eenzaam voelt. Het is gewoon een leuke manier om in contact te komen met andere jongeren.” Volgens haar is de procedure heel simpel. “Je meldt je aan via de website van plantafriendonline.nl, waarna je aanmelding wordt bevestigd en een vrijwilliger een plantje bij je langsbrengt. Zodra er vier jongeren in dezelfde leeftijdscategorie zijn aangemeld word je in een appgroep geplaatst. In deze groep zit ook een host die zorgt dat het gesprek op gang komt. De jongeren kunnen van alles met elkaar bespreken of zelf gaan afspreken.”

 

Volgens Jacomijn staat het project ook open voor jongeren die helemaal geen groene vingers hebben. “Geen probleem!”, zegt ze gedecideerd. ”In de groepsapp kun je tips en tricks met elkaar delen om het beste uit jouw plantje te halen.” Jacomijn zoekt nog vrijwilligers die een groep willen begeleiden en de plantjes willen rondbrengen naar de jongeren. Aanmelden kan via borne@plantafriendonline.nl. (MK)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Start werkzaamheden autonoom maken zwembad

Het ziet er allemaal een beetje troosteloos uit: de entree van het zwembad. Van binnen volledig...
29-04-2024

Inschrijving Run Bike Run gestart

Bereid je voor om je sportschoenen aan te trekken en je fiets van de haak te halen, want op 24...
23-04-2024

Zwaar verlies voor BZSV in Gorssel

Waar BZSV tijdens de heenwedstrijd nog aardig partij wist te bieden aan Gorssel was het...
22-04-2024

NEO wint ruim van Grol: 5-0

Na een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Erik Rouhof kreeg NEO direct al twee...
22-04-2024

Apollo 8 strandt in halve finale tegen VV Utrecht

Apollo 8 is in de stijd om de landstitel gestrand in de halve finale. In eigen huis was na de...
22-04-2024

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024