‘Contactplantjes’ voor eenzame jongeren
JACOMIJN PRINSEN VAN HET PLANTENASIEL BORNE START MET PLANT A FRIEND

‘Contactplantjes’ voor eenzame jongeren

Het plantenasiel in Borne is in maart 2019 opgestart door Jacomijn Prinsen. Het is gevestigd aan de Rogge, bij haar in de tuin. Zelf is zij begonnen met het kweken van verschillende planten en stekjes en ze kreeg er gevoel voor. Bij haar thuis staat inmiddels een grote collectie die bestaat uit verschillende planten. “In huis is het aardig uit de hand gelopen wat planten betreft en toen dacht ik: daar kan ik toch meer mee doen! In mijn omgeving hoorde ik dat er best veel planten werden weggegooid en dat vond ik zonde. Dat kon ik niet over mijn hart verkrijgen.” Sinds kort werkt ze ook aan een speciaal project, gericht op jongeren.

 

Ophalen en brengen van planten

Op Facebook en Instagram worden berichten geplaatst wanneer er planten opgehaald kunnen worden. Daarnaast kun je ook een afspraak maken om een plant uit te zoeken. “Er staan wel eens gratis partijen op, maar over het algemeen is het een vrije gift”, aldus Jacomijn. Bij iedere plant die wordt gebracht zit volgens haar wel een verhaal. “Soms lukt het de mensen zelf niet om er goed voor te zorgen. Te weinig tijd bijvoorbeeld, een plant wordt te groot en er is geen ruimte voor, of de mensen verhuizen naar een verzorgingscentrum en kunnen er niet zelf meer voor zorgen. Deze planten verzorg ik dan met liefde en kan een ander weer ophalen voor een tweede leven”, zo vertelt ze.

 

Plant a Friend - Hoe werkt het?

Plant a Friend is de nieuwste loot aan haar plantenasiel en opgezet om eenzame jongeren tussen de 16 en 28 jaar door middel van een plantje met elkaar in contact te brengen. Jacomijn: “Je mag natuurlijk ook meedoen als je je niet eenzaam voelt. Het is gewoon een leuke manier om in contact te komen met andere jongeren.” Volgens haar is de procedure heel simpel. “Je meldt je aan via de website van plantafriendonline.nl, waarna je aanmelding wordt bevestigd en een vrijwilliger een plantje bij je langsbrengt. Zodra er vier jongeren in dezelfde leeftijdscategorie zijn aangemeld word je in een appgroep geplaatst. In deze groep zit ook een host die zorgt dat het gesprek op gang komt. De jongeren kunnen van alles met elkaar bespreken of zelf gaan afspreken.”

 

Volgens Jacomijn staat het project ook open voor jongeren die helemaal geen groene vingers hebben. “Geen probleem!”, zegt ze gedecideerd. ”In de groepsapp kun je tips en tricks met elkaar delen om het beste uit jouw plantje te halen.” Jacomijn zoekt nog vrijwilligers die een groep willen begeleiden en de plantjes willen rondbrengen naar de jongeren. Aanmelden kan via borne@plantafriendonline.nl. (MK)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Wout Weghorst naar Besiktas?

Eind januari zette Wout Weghorst zijn handtekening onder een meerjarig contract bij Burnley,...
05-07-2022

Bornse Rixt Hoogland Nederlands kampioen

Nadat Pascal Eenkhoorn op vrijdag en Riejanne Markus gisteren al het rood-wit-blauwe tricot...
26-06-2022

Nationale korfbaltoppers geven clinic

Groen Zwart viert deze maanden haar 100-jarig bestaan. Zo werd er in mei al een speciale...
24-06-2022

Mats Wieffer naar Feyenoord?

Volgens de laatste berichten in de transfermarkt maakt Mats Wieffer op korte termijn een...
22-06-2022

Haak of brei jij mee in de Winterdeken Challenge?

ADVERTORIAL • ‘3 l, 1st, rstv om rstv van vorige toer, 2 st in vlg steek’....
21-06-2022

Fietsmaatjes Borne ontvangt 1.600 euro

De Stichting Fietsmaatjes Borne heeft voor het ‘Bindingsevenement’ een mooie...
20-06-2022