Henk en Wilma Witteman sluiten de kraan
VERTROUWDE WATERPOST RUN BIKE RUN AAN HET KOOLZAAD VERDWIJNT NA 30 JAAR

Henk en Wilma Witteman sluiten de kraan

Zaterdagmiddag staan ze er weer. Henk en Wilma Witteman, samen met een handvol buurtgenoten, en bewapend met sponzen, vele liters water en ontelbaar veel drinkbekers voor de passerende deelnemers aan de Run Bike Run Borne. Hun huis aan het Koolzaad in de Stroom-Esch staat namelijk op het verste looppunt van de jaarlijkse run. Een ideale plek dus voor een van de o zo begeerde waterposten. Voor Henk en Wilma is het inmiddels vaste prik. Sterker nog, het wordt zaterdag de dertigste keer dat ze paraat staan. “Maar dit is wel de laatste”, aldus beiden. “Nu is het zo langzamerhand mooi geweest en dragen we het stokje graag een keer over.”
 

‘IJkpunt voor de lopers en een happening voor onszelf’

Eigenlijk is hun bijdrage aan de Run Bike Run door toeval ontstaan. Het was namelijk in 1986 dat Henk en Wilma vanuit Noord-Brabant naar Borne verhuisden. Henk sloot zich al snel aan bij Trios, waar hij ook zelf triatlons liep. En zo deed hij ook mee aan de Run Bike Run, waar zijn Wilma hem bij hun eigen voordeur ondersteunde met water. “Van het een kwam het ander”, vertelt Wilma. “In de loop der jaren sloten zich steeds meer buren aan en groeide onze waterpost uit tot een belangrijk ijkpunt voor de lopers en een ware happening voor onszelf.”
 

Zo werd er ter vermaak van alles bijgesleept. Van spekjes voor de kinderen tot koekjes voor de volwassenen. “Koekjes die ook nogal eens in handen vielen van de voorbijsnellende lopers”, zegt ze lachend. “Na een aantal jaren belde er zelfs eens iemand aan die een zak met koekjes wilde aanbieden. ‘Als dank voor alle koekjes die ik de afgelopen jaren hier heb geleend’, zei hij erbij. Prachtig!”
 

Hard werken

Terugkijkend op die dertig jaren kunnen Henk en Wilma alleen maar glimlachen. “Het was altijd een geweldig feest. Wel hard werken hoor, want je moet er echt wel iets voor doen. Zo plaatsen we enkele tafels waarop we al een heleboel drinkbekers vullen met water. Op het moment dat een loper nadert, moet je dan even met hem meelopen om het bekertje ongehavend te kunnen overdragen. Want ze grijpen natuurlijk nog weleens mis. En als het even rustiger is, probeer je de weggegooide bekers en sponzen weer bij elkaar te sprokkelen om het parcours zo schoon mogelijk te houden. Lukt niet altijd, maar we doen ons best.”
 

Natuurlijk is er best het nodige veranderd in al die jaren. Zo verhaalt Wilma over die eerste jaren, waarin zuinigheid nog hoogtij vierde. “Gebruikte bekers spoelden we om, om ze daarna weer opnieuw te kunnen gebruiken. Nu is dat allemaal een stuk makkelijker, zijn er grote bakken met water waarmee we bekertjes kunnen vullen, hebben we een heleboel sponzen en dragen we als waterpost speciale opvallende kleding.”
 

Na zaterdag zit het er voor Henk en Wilma dus definitief op. “Dertig jaar, dat is wat ons betreft genoeg. Het waren prachtige jaren, maar we willen ook wel eens iets anders. Bovendien neemt de animo in de buurt wat af om ook een bijdrage te leveren. Vandaar dat we de organisatie hebben aangegeven op zoek te moeten gaan naar een nieuwe waterpost.” (AJ/BM)
 

De start van de Run Bike Run Borne is zaterdagmiddag om 15.55 uur aan de Bekenhorst bij Las Carretas; de finish is op het Dorsetplein. Zie ook onze Agenda.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Sonja en Loek Diemel — 26 aug 2022
Wij lezen dit bericht in Valencia, top dat jullie dit gedaan heben en zo lang!! Morgen heel veel succes en groet uit mooi Valencia van Sonja en Loek
Hans Hobert — 24 aug 2022
Geweldig, nooit geweten dat jullie dit zo lang hebben gedaan!??

Start werkzaamheden ’t Wooldrik aanstaande

Nadat in juli groen licht werd gegeven voor plan B van sportcomplex ’t Wooldrik is...
27-09-2023

BZSV geeft winst uit handen

BZSV de Blauwwitters, dat deze zomer een aantal nieuwe spelers heeft mogen toevoegen aan de...
25-09-2023

NEO start seizoen met klinkende zege

De beginfase van de eerste helft tegen Sparta Enschede stond zaterdagavond in het teken van...
25-09-2023

FC Porto wint in finale van Apollo 8

De afgelopen dagen verbleven de volleybaldames van Apollo 8 in het Portugese Paredes. Ze waren...
25-09-2023

Intrede weekendvoetbal treft ook NEO

Na het geweldige debuutseizoen in de eerste klasse, waarin op een haar na de promotie naar de...
20-09-2023

NEO wint laatste bekerduel bij BWO

Net als in het oefenduel, een paar weken geleden, zette NEO vroeg druk op het thuisspelende BWO,...
15-09-2023