Eerste ontwerp sportcentrum gepresenteerd
‘FUNCTIONEEL, DUURZAAM EN KOSTENEFFICIËNT’

Eerste ontwerp sportcentrum gepresenteerd

Maandag werden de gebruikers al geïnformeerd, dinsdag was het de beurt aan de gemeenteraad om meegenomen te worden in het voorontwerp van Sportcentrum Borne-West. “Precies een jaar geleden zouden we beginnen met de sloop van ’t Wooldrik. Het liep anders”, memoreerde wethouder David Vermorken. De gemeente trok de stekker uit het project om het sportcomplex te verbouwen en er een basisschool aan vast te bouwen. Te duur, te risicovol. Inmiddels is Brigantijn een eind op weg om op de locatie van de Jan Ligthartschool een nieuw onderwijsgebouw te gaan bouwen en werd er vaart gezet achter een alternatief voor het sportcomplex.
 

Efficiënt en compact

Besloten werd om drie sporthallen te bouwen, waarvan één beachhal, los van het bestaande zwembad. Architectenbureau Slangen + Koenis kreeg de opdracht er iets moois van te maken. “Er is intensief contact geweest met gebruikers”, vertelde architect Jakko Koenis over het proces. “Zo zijn we onder andere op pad geweest om te kijken bij sportcomplexen in Nunspeet en Zeewolde.” Het resulteerde in een voorlopig ontwerp waarin zo veel mogelijk meters gebruikt worden voor de primaire functie sport. “Efficiënt en compact.”
 

Knipoog naar textielverleden

De uitgangspunten zijn ‘zien sporten, doet sporten’, een ‘vriendelijk bouwvolume’ en een ontwerp geïnspireerd op lokale historie. Om met dat laatste te beginnen: de houten gevelbekleding is met verticale en diagonale lijnen een knipoog naar het roemruchte textielverleden van Borne. Het kan in verschillende kleurcombinaties uitgevoerd worden. Hout is ook binnen het complex beeldbepalend materiaal. ‘Natuurlijk en warm’, moet het worden.
 

Zichtlijnen

Verder valt op dat er veel aandacht is voor zichtlijnen. Van binnen naar buiten en van buiten naar binnen. Koenis: “We trekken het open.” Het idee is dat er een parkachtige plein ontstaat tussen zwembad en sporthal, maar ook dat er verbinding is met de sportfaciliteiten van het hele sportpark ’t Wooldrik. Het hart van het sportcomplex wordt de entree en ontmoetingsruimte. Op de eerste verdieping is er eveneens gelegenheid voor sporters om elkaar te ontmoeten en zicht te hebben op het sporten in de hal. Ook op de eerste verdieping ruimte voor fysiotherapie, een krachthonk en een dans/vechtsportzaal.
 

Duurzaam

In het ontwerp is rekening gehouden met het feit dat het huidige zwembad over een aantal jaren aan het eind van z’n levensduur zal zijn gekomen en dan mogelijk aan de sporthallen nieuw wordt gebouwd. Verder veel aandacht voor duurzaamheidsmaatregelen. Zonnepanelen op slechts een deel van het dak zouden nodig zijn om in de energiebehoefte van de hallen zelf te voorzien. Meer panelen kunnen geplaatst worden om bijvoorbeeld ook het zwembad van energie te voorzien of terug te leveren aan het net.
 

De planning is om nog voor de zomer een definitief ontwerp te presenteren, waarna de Europese aanbesteding voor de bouw kan starten. Al met al denkt men op koers te liggen om in september 2026 het nieuwe sportcentrum in gebruik te kunnen nemen. “Ik ben er trots op dit nu te kunnen laten zien”, zegt wethouder Vermorken. “Dit biedt perspectief voor de toekomst.” (AJ)
 

Afbeeldingen © Slangen + Koenis Architecten

 

Voorlopig ontwerp Sportcomplex Borne-West

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
J — 10 feb 2024
Hopelijk wordt er ook aan mensen met een beperking gedacht. Toegankelijkheid wc douches, verdiepingen bereikbaar, lift? vloer waar je ook met rolstoel en meerdere soorten schoeisel op kan Voldende invalide parkeerplaatsen etc.
Henry — 07 feb 2024
Waarom Borne-West? Een vleugje grootmoed?

Sportief vakantievertier voor 170 kinderen

Zet 170 kinderen, vier buurtsportcoaches en zes (sport)verenigingen bij elkaar en je hebt een...
20-02-2024

Joy Beune sluit WK af met brons

De vraag die zondagavond laat op ieders lippen lag, was: ‘Zou ze het wel kunnen?’...
19-02-2024

Magistrale Beune pakt tweede goud

Op de vierde en laatste dag van het WK-Afstanden schaatstoernooi in het Canadese Calgary heeft...
18-02-2024

Gouden WK start voor Joy Beune

Vandaag was het voor Joy Beune de eerste echte dag op de WK Afstanden in het Canadese Calgary....
16-02-2024

Hengelose ambtenaren doneren 2.205 euro

In het Bornse Kulturhus heeft het Jeugdfonds Sport & Cultuur Hengelo-Borne uit handen van...
16-02-2024

Gewoon, gezellig en uit volle borst

Het is een groep mensen die lol heeft in het samen liedjes zingen. Laagdrempelig en ontspannend....
14-02-2024