Moe zijn ze geenszins, de actieve vrijwilligers van de Floraliavereniging Borne, in de volksmond vaak de dahliavereniging genoemd. Vol enthousiasme hebben ze de tuinen weer 'kijkklaar' gemaakt voor de open dagen op 7 en 8 september. Helaas dit jaar zonder de succesvolle verkoop van dahliaknollen, maar wel met een ander kleurrijk schouwspel.
Slakkengang
Wie zelf een tuin onderhoudt, heeft deze zomer ervaren hoe gretig slakken verschillende planten tot zich namen. De hosta’s veranderden in rap tempo in een bed waar hooguit de nerven als geraamtes troosteloos de tuinliefhebber aankeken. Ook bij Floralia was het een oneerlijke strijd. De slak, die doorgaans bekendstaat om z’n trage gang, wist al snel de dahlia’s te consumeren.
Anton Boks, verantwoordelijk voor de knollenverkoop, legt uit dat het regenachtige weer, de konijnen en de mieren eveneens schuldig zijn aan het ongewenste resultaat. "Meermaals heb ik de dahliaminnaars het euvel moeten uitleggen. We zien hier nu mooie, kleurrijke, bloeiende dahlia’s staan, maar de staat van de knollen, die onder de grond zitten, is te onzeker. We willen mensen die bestellingen zouden plaatsen niet teleurstellen. Daarom verkopen we dit jaar niets." Sinds twee weken staan enkele bloembedden er schitterend bij, maar er is een grote kans dat de knollen rotten.
Betoverende zinnia’s en honing
Bezoekers aan de open dagen worden niet teleurgesteld. Er is immers zoveel te zien en te koop. Van een wandeling door de tuinen met bloeiende zinnia’s, de betoverende ‘Rebecca’s World’, en andere fantastische bloemen worden de bezoekers blij en vrolijk. Er zijn volop bloemstukken, pompoenen en houtproducten te koop.
De Bornse honing van imker Wim Broekman vindt gretig aftrek. Hij laat zijn bijenvolken genieten van de bloemen en bomen in de tuin. "Maar dahlia’s lusten de bijen niet. Daar zit geen nectar in." De bij, in tegenstelling tot de slak, gaat zorgvuldig met de planten om. De honing die door Broekman uit de raten wordt geslingerd, is ook geliefd bij Bornse mensen met hooikoorts, een stuifmeelallergie. Met honing uit je eigen omgeving bouw je namelijk weerstand op. Omdat lokale honing stuifmeel of pollen bevat die hooikoortsklachten veroorzaken, helpt het eten van honing om het lichaam langzaam te laten wennen aan deze pollen. Wanneer deze pollen dan in de lucht zitten, reageert het lichaam minder heftig omdat ze dan herkend worden. Wetenschappelijk is er echter onvoldoende bewijs om te concluderen dat de inname van lokale honing hooikoortsklachten kan verminderen. Het advies voor mensen met hooikoorts is daarom: geniet van de heerlijke honing van de buurtimker en probeer zelf of het effect heeft.
1.000 bezoekers
"Vorig jaar mochten we 1000 bezoekers verwelkomen", vertelt Boks op deze vroege ochtend. Terwijl ze nog maar een uur open zijn, loopt jong en oud al te genieten van de bloemenpracht. Menig boeket verdwijnt in de fietstas en schittert straks in de huiskamer. Op deze eerste warme open dag kan men bij Floralia al spreken van een succesvolle Open Dag. (YD/RH)
De open dagen zijn op zaterdag 7 en zondag 8 september van 10.00 tot 16.00 uur.
© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.