Golfpark Weleveld op eigen verzoek failliet
CURATOR ONDERZOEKT MOGELIJKHEDEN OP DOORSTART OF OVERNAME

Golfpark Weleveld op eigen verzoek failliet

De Rechtbank Overijssel heeft woensdag het faillissement uitgesproken over Golfpark Weleveld in Zenderen. De 9-holes baan, amper twee jaar geopend, kampte met financiële tekorten. Mr. Gotink uit Hengelo is benoemd tot curator. Hij zal nog vandaag een eerste poging doen inzicht te krijgen in de situatie en een begin maken met het inventariseren van de mogelijkheden van een doorstart of overname van de golfbaan en het clubhuis. Als dat er niet in zit, volgt onvermijdelijk een verkoop bij executie.

Voorzitter Bé Wes van de Stichting Golfpark Weleveld bevestigde begin deze week dat er problemen zijn. Hij wilde toen echter nog geen nader commentaar leveren, in afwachting van de gerechtelijke uitspraak. Woensdag zei hij desgevraagd: “We hebben het faillissement zelf aangevraagd en het is ons door de rechtbank verleend. Het is triest, helaas. Maar als er te weinig leden zijn, houdt het op. Het zij zo.”

Garantstelling gemeente

De gemeente Borne is één van de betrokken partijen bij de golfbaan op het landgoed Weleveld in het buitengebied De Groene Poort. De gemeente heeft in 2013 een garantstelling afgegeven voor een half miljoen voor de lening die moest worden afgesloten om het park en het clubhuis te kunnen aanleggen. Via de landelijke Stichting Waarborgfonds Sport is ook voor een half miljoen borg gestaan.

Wethouder Herman Mulder is benieuwd wat de rol wordt van de curator in het faillissement. “Hij neemt de plaats in van de stichting en daarmee komt er een andere speler in het veld. Je hebt in deze situatie te maken met nogal wat betrokkenen. Behalve de stichting en zijn er onder meer de vereniging, de erfpachter en de erfnemer, de borgen en de schuldeisers. En je hebt natuurlijk de waarde van de baan en het onroerend goed. Het is dus een nogal complex dossier, dat ik op dit moment nog niet helemaal kan overzien. Wel zijn we al maanden in gesprek met de verschillende partijen met de bedoeling de schade zo veel mogelijk te beperken en de golfbaan open te houden. Want als de golfbaan geen golfbaan zou blijven, betekent dat een geweldige kapitaalsvernietiging.”

Te weinig leden

Er was gehoopt en gerekend op meer dan 300 betalende leden van de bijbehorende Golfclub Weleveld, maar de teller bleef steken op 150. De belangstelling om lid te worden van de golfclub viel behoorlijk tegen en het ledenaantal was wel van wezenlijk belang voor de inkomsten van het golfpark.

We hebben er alles aan gedaan om het ledental te verhogen”, zegt ex-voorzitter Geert-Jan Siertsema van de club. “Ik had gehoopt een mooi verhaal neer te kunnen leggen, maar merkte dat het niet ging lukken. Heel jammer.”

 

Siertsema besloot onlangs het voorzitterschap neer te leggen omdat het vele overleg over mogelijke toekomstscenario’s niet meer te combineren was met zijn werk. “Wij waren er voor de sport, maar je hebt er wel mee te maken.” (AJ/WP)

Dit is een geactualiseerd bericht van dinsdag 9 mei.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 11 mei 2017
Jammer Karin; Stefan is wel de enige die af en toe publiekelijk stelling neemt en zich daardoor nog democraat onder het volk toont, ipv aristocraat. Nog beter zou zijn als niet het partijstandpunt, maar de eigen mening ook naar voren komt, maar verder juist mooi van de reactie toch?
Karin Scholten — 11 mei 2017
@Stefan, gaat nu iedere partij zich indekken?
Ron Hartman — 11 mei 2017
@Stefan: was het niet vreemd dat B&W de Raad slechts informeerde en U slechts aanbevelingen mocht doen? De Raad heeft toch niet gestemd over de garantie??? Het besluit stond dan eigenlijk vast en er was dus heel kundig gelobbied? Hier zou je toch een blos van krijgen?
Stefan van Leeuwen — 11 mei 2017
Voor alle duidelijkheid is de VVD tegen het verlenen van een garantstelling geweest omdat het businessplan ondeugdelijk onderbouwd was en deze niet voor voldoende Bornenaren uit alle gelederen toevoeging zou zijn aan de al bestaande sportactiviteiten. Nu moet er nog maar afgewacht worden welke prijs de Bornenaren daarvoor gaan betalen.
Paul Huff — 11 mei 2017
Ik vind het een nogal egoïstische reactie van Jaap Baart. Net alsof hij de redding zou kunnen zijn van het Weleveld. Een amateur fotograaf die probeert een lidmaatschap los te peuteren d.m.v. zijn diensten. Daar heb je als noodlijdende club niet veel aan. Het had hem gesierd dat hij zijn lidmaatschap normaal zou voldoen en daarnaast zijn diensten gratis zou aanbieden. Dan heb je tenminste iets over voor de club waar je altijd fijn hebt gespeeld.
Ron Hartman — 10 mei 2017
@Karin: Hoe de dingen in onze democratie gaan, legt prof Ankersmit uit bij zijn afscheid. Ga naar: (copieer de link en plak: http://www.klinkershovens.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=140%3Aafscheidsrede-frank-ankersmit&catid=35&Itemid=82
Daar ziet U de ''rede'' die U aan kunt klikken. Zeer bijzonder!!
Karin Scholten — 10 mei 2017
CORRECTIE
Ter vergelijk: daar kunnen ruim 2500 (!) ipv 250 kinderen in een armoedesituatie een jaar lang voor sporten.
Karin Scholten — 10 mei 2017
Kan iemand mij uitleggen waarom er ooit met gezond verstand zonder mitsen en maren een half miljoen is geofferd voor de hobby van 300 personen (schatting vooraf) die veelal een tig keer bovenmodaal inkomen hebben en niet eens per definitie in Borne woonachtig zijn. Dat is een dikke 1500 euro subsidie per golfend lid!
Ter vergelijk: daar kunnen ruim 250 kinderen in een armoedesituatie een jaar lang voor sporten. Over effect gesproken!
Erik ten Hove — 10 mei 2017
Een onderzoek naar het wel en wee van de gemeentelijke garantie is een prioriteit. Velen zullen de keuze van B&W niet begrijpen.
De koper van de baan wordt de gelukkige; kopen uit faillissement en vervolgens een mensen mens de dagelijkse leiding geven.
Dat is wat golfers zoeken!
Jaap Baart — 10 mei 2017
Ik kan zeggen dat NIET alles on het werk is gesteld om leden te werven. Ik heb mijn diensten aangeboden om kosteloos de publicatie, fotografie en presentatie te verzorgen want daar heeft het ontzettend aan geschort en vroeg daarvoor in ruil 1 jaar gratis golfen voor mijzelf. Het antwoord van Be Wes was negatief, ik mocht dit doen tegen een betaling van € 375,-- . De website had geen enkele uitstraling en men heeft niet begrepen dat een bezoeker van de site uitgaat van de eerste impressie.. die was zeer slecht en dus blijft men weg.. Een gemiste kans voor deze prachtige golfbaan waar ik altijd met plezier heb gespeeld..
Sandra Ottolander — 10 mei 2017
Hoezo een speeltje van Be Wes en D66?
Volgens mij was de meerderheid van de gemeenteraad destijds voorstander voor de aanleg van de golfbaan. Slechts een handvol raadsleden stemde tegen.
hans ter braak — 10 mei 2017
Ongeloof van mijn kant dat dit kon gebeuren !!
Al ongeveer 20 jaar lang is geprobeerd deze golfbaan "erdoor te drukken" door met name D66 (Wes). Uiteindelijk is dit ook nog gelukt na vele rapporten, adviezen e.d. verder. En nu, amper 2 jaar later, slechts 150 leden en failliet.
En de gevolgen een garantie van 500.000,- welke de gemeente (inwoners) moeten ophoesten. Geld wat ik veel liever bij het zwembad had gezien.
Naar mijn mening is hier een onafhankelijk onderzoek op zijn plaats. Hoe kon een gemeenteraad met de aanleg van deze golfbaan en een garantie van 5000.000,- akkoord gaan ? Welke adviezen hebben hieraan ten grondslag gelegen ?
Hubert Meulenbroek — 10 mei 2017
Helemaal met onderstaande reacties eens! Die ervaring heb ik ook vanuit mijn project Landgoed Erve Bekman aan de Albergerweg 19. Ik ben bewust tegengewerkt door mensen met dubbele agenda's. In mijn geschreven boek zal ik openheid van zaken geven, inclusief bewijzen en foto's van de daders.
Nederland is toch een zinkend schip door schuld politiek Den Haag. De serieuze ondernemers staan weer op in het buitenland :-) Het recht zal zegevieren! Suc6 Nederland....

Groet,
Ing. H. Meulenbroek
Farmers Feed The World
Frankrijk
Wim ter Keurs — 10 mei 2017
Het is een groot schandaal dat er een half miljoen belastinggeld wordt verspild voor de hobby van de D66er Be Wes.
Over bestuurlijke integriteit gesproken.
Anny Toonen — 10 mei 2017
En daar gaan de belastingcenten weer. Voor een half miljoen garant staan voor een speeltje voor een beperkte groep, terwijl er onderhand rondom Borne genoeg aanbod is om te golfen. Dat kan dus wel. Dan is het toch wel erg zuur en onredelijk als een gemeenschapsvoorziening als het Sindron voor een fractie van dat bedrag bijna nee als antwoord krijgt. Raadselachtig met hoeveel verschillende maten er met geld wordt omgegaan. Niet al te fris. Tijd om wat mensen op het matje te roepen??
Ron Hartman — 09 mei 2017
Heel jammer voor de speeldrift van te weinig Bornsen, maar oons kent oons heeft dit wel mogelijk gemaakt. Misschien toch naar echte bestuurlijke vernieuwing gaan?
Sandra Ottolander — 09 mei 2017
Jammer als zo'n prachtige locatie niet zou lukken.
Ook opvallend dat de gemeente Borne voor zo'n bedrag garant staat zonder discussie. Sindron moest het doen met € 25.000,-. En omdat van gemeentewege niet duidelijk gecommuniceerd is overdekt termijn, is gebleken dat € 12.000,- het maximum is. Sindron is een wezenlijk andersoortige voorziening dat de golfbaan.
Hans — 09 mei 2017
Gerechtelijke uitspraak? Welke procedure loopt er dan?

BZSV moet hoofd buigen voor Gorssel

BZSV, dat bij een overwinning de aansluiting kon vinden met de subtop, begon het thuisduel...
27-11-2023

NEO wint overtuigend van Grol

Na een korte periode van aftasten waren zondagmiddag in het uitduel tegen Grol de eerste kansen...
27-11-2023

Apollo 8 wint knap in en tegen Sneek

De Bornse eredivisionist werkte zaterdagavond in en tegen Sneek vanaf het eerste punt hard, liet...
26-11-2023

Borne verliest thuis van KOSC

Het waren de gasten die de thuisploeg gelijk onder druk zetten. Al in de vijfde minuut leidde...
20-11-2023

NEO lijdt bizar verlies bij FC Winterswijk

Wat je op één middag al niet mee kunt maken in een wedstrijd. NEO overkwam het in...
20-11-2023

‘Nu worden we zeker kampioen, yeah!!!’

Maandagavond werd ‘ie voor het eerst écht in gebruik genomen, de nieuwe vloer in de...
14-11-2023