Gerjanne (14) wint eerste Borns dictee
07-09-2017
JONGE STUDENTE STRUIKELT NIET OVER ‘IDYLLISCH ACHTER BOSSCHAGES VERSCHOLEN KAPELLETJE’

Gerjanne (14) wint eerste Borns dictee

Tien min of meer aan taal verslaafde kandidaten zaten donderdagavond in een bovenzaal van het Kulturhus gereed om zich te storten op het eerste Groot Borns Dictee sinds jaren. Aanleiding vormde de Week van de Alfabetisering, een week waarin de Bornse bibliotheek een aantal activiteiten organiseert om de aandacht op deze groeiende problematiek te vestigen. En volgens Harmke Willems van de bieb was zo’n dictee daar een uitgelezen mogelijkheid voor.

 

Muisstil

Als Jan Stoop (foto links) zijn door hemzelf geschreven tekst begint voor te lezen, is het muisstil. ‘De herfst nadert op kousenvoeten, gerimpeld door de nazomer’ luidt zijn openingszin. Luid en duidelijk articulerend ‘danst’ hij vervolgens door de negentien volgende zinnen, variërend van ‘Groenfris allitereert naar grauwgrijs bruinrood’ tot ‘Op een plek ver van de stressvolle weidse wijdte’. Rode draad in zijn verhaal is Maria in haar Bornse Mariakapelletje, ‘idyllisch achter bosschages verscholen en iconisch verstopt tussen sierlijk gekuifde bomen.’

 

Na een klein half uur zit het erop en zakt iedereen met een zucht onderuit. Belevenissen en frustraties worden gedeeld. En zonder uitzondering zijn de deelnemers, waaronder een aantal taalmaatjes, enthousiast. Als ze even later elkaars werk willen gaan controleren, ontstaat nog even een discussie of twee fouten in één woord ook als twee fouten geteld moeten worden, óf toch als één. Al snel ontstaat consensus. “Als we met elkaar maar consequent zijn”, zo luidt de reactie van een van de dames.

 

'Kleinood is met een d'

Even later kan Harmke de uitslag bekend maken. Absolute winnares is Gerjanne Sierink, de veruit jongste deelnemer van de avond (bovenste foto). Ze is 14 jaar en studeert aan het atheneum. Slechts drie fouten waren in haar tekst geconstateerd. “Absoluut niet moeilijk”, was haar eerste reactie, gevolgd door “volgend jaar doe ik zeker weer mee.” Even later schiet ze in de lach als ze ontdekt dat er nog een foutje over het hoofd is gezien. “Kleinood is met een d, ik schreef het met een t, zie je dat?” Gelukkig heeft het geen consequenties voor de einduitslag. Hilly Harder-Prigge en Kees Feenstra eindigen met vijf fouten ex aequo op de tweede plaats.

 

In haar slotwoord besluit Harmke Willems spontaan dat er ook volgend jaar maar weer een Borns dictee moet komen. “Het is leuk en leerzaam,” zegt ze, “dit houden we er dus maar in.” (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Henk Semmekrot — 08 sep 2017
Jan, jij dank voor je fraaie, dichterlijke tekst zoals alleen jij dat kan, over een mooie stilteplek in Borne! En dat op deze dag: een dag waarop we de naderende herfst meer dan "op kousenvoeten" ervaren naderen.
Jan Stoop — 08 sep 2017
Bertil! Mijn oprechte waardering voor jouw verhaal over mijn dictee gisteravond in het kulturhus. Jan Stoop, ver van de stressvolle weidse wijdte.

BZSV ten onder in doelpuntenfestijn

De Blauwwitters begonnen zaterdag gedreven aan het thuisduel tegen EMOS. De gasten kregen geen...
25-03-2024

Jarig BSS schaatst 5.500 euro bij elkaar

Het ene feestje is het andere niet. Dat bleek zaterdagmiddag nog meer eens toen het 25-jarig...
24-03-2024

BZSV en PW delen de punten

PW begon zaterdag sterk tegen BZSV en speelde aanvankelijk beter en feller dan de gasten uit...
18-03-2024

Apollo 8 naar halve finale landskampioenschap

Na een boeiende wedstrijd om de eerste plek in de kampioenspoule heeft Apollo 8 zich...
18-03-2024

NEO verliest nipt van DOS’37

Na een van NEO-kant wat afwachtende start zaterdagmiddag in Vriezenveen was de eerste kans voor...
17-03-2024

Jeffrey Scharbaai nieuwe trainer bij Apollo 8

Twee maanden nadat Thijs Oosting bekend maakte aan het einde van het lopende volleybaljaar te...
15-03-2024