Kroon op werk Ballonmuseum
12-11-2017
GERTJAN VELDMAN IN UTRECHT BELOOND MET DUTCH COLLECTOR AWARD

Kroon op werk Ballonmuseum

Gertjan Veldman van het Ballonmuseum Borne noemt het de kroon op zijn werk. In de Jaarbeurs te Utrecht werd hij zaterdag beloond met de Dutch Collector Award, een erkenning die jaarlijks ten deel valt een man en een vrouw die zich onderscheiden in de wereld van verzamelaars. Al vanaf zijn vijfde gaart Veldman artikelen bijeen die te maken hebben met het luchtballonvaren.

Op de schoorsteenmantel
“Perfect, deze krijgt een ereplaatsje op de schoorsteenmantel, het is het hoogste dat je in Nederland met je hobby kunt bereiken", lacht de 34-jarige Gertjan Veldman na zijn overwinning. Die levert hem ook nog een uitgebreid artikel op in de Verzamelkrant en een standplaats bij de voorjaarseditie van de Verzamelbeurs in Utrecht van komend voorjaar.

Onlangs kreeg hij de uitnodiging om zaterdag in Utrecht van de partij te zijn omdat hij genomineerd was voor de prestigieuze prijs. “Eerst mochten de drie genomineerde dames hun verhaaltje doen, daarna kwamen de mannen aan de beurt. Ik had wel gezonde spanning en wat kriebels in mijn buik. Uiteindelijk werd ik gekozen. De doorslag gaf dat ik mijn hobby straks ook wil voortzetten als werk. Ik volg momenteel de opleiding voor ballonvaarder bij Guido Harle in Enschede.”

Gertjan Veldman sluit niet uit dat hij in de toekomst moet verhuizen met zijn unieke museum, dat na 25 jaar nog altijd gevestigd is bij hem thuis op zolder. “De kans is zeer goed aanwezig dat veel meer verzamelaars nu wat eerder aan me denken als ze op dit gebied wat tegenkomen. We helpen elkaar namelijk altijd wel.””

Achter het schot
Zijn hobby begon toen hij als klein jochie met zijn ouders langs het Twentekanaal fietste om luchtballens te bekijken. “Ik kreeg een sticker en een brochure en op een gegeven moment ben ik met een plakboek begonnen. Gaandeweg werd het alleen maar steeds meer. Thuis heb ik de zolder helemaal verbouwd en geschilderd, maar de ruimte is langzamerhand al te klein. Als ik straks de dingen die ik er dit jaar heb bijgekregen een plaatsje moet geven en volgend jaar die van 2018 erbij, moet ik de verzameling van 2015 en 2016 achter het schot weg zetten. Weggooien doe ik niks.”

Stilletjes hoopt hij dat ergens een pandje toch maar leeg staat of ergens in een boerderij nog wat ruimte vrij is. “Want als ik ergens wat moet huren, wordt het te kostbaar en minder leuk.” (WP)

Meer informatie over het museum is te vinden op de Facebook-pagina Gertjan Veldman Ballonmuseum Borne

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024

Scouting Twickel Borne regionaal winnaar

Bij de Regionale Scouting Wedstrijden Twenteland, die afgelopen weekend werden gehouden aan het...
17-04-2024

BZSV pakt punt in spectaculair duel

Waar BZSV in de heenwedstrijd tegen SVV’91 in Enschede een goede eerste helft speelde en...
15-04-2024

NEO verliest in slotfase van FC Winterswijk

Met alweer een geblesseerde speler (Coen ten Tusscher) langs de kant speelde NEO zaterdagavond...
15-04-2024

Spelenderwijs je gitaar onder de knie krijgen?

ADVERTORIAL • Voor velen is het een droom: je favoriete nummer op je eigen gitaar kunnen...
12-04-2024

BZSV kansloos tegen SV Almelo

Op sportpark Ossenkoppelerhoek in Almelo was het zaterdagmiddag vanaf het eerste fluitsignaal...
08-04-2024