Haaksbergenaar gooit het verst
SUCCESVOL NK HORLOGEGOOIEN IN ZENDEREN TREKT 150 DEELNEMERS

Haaksbergenaar gooit het verst

Het allereerste Nederlands Kampioenschap Horlogegooien, dat zaterdagmiddag plaatsvond op het hoofdveld van Zenderen Vooruit, trok ruim 150 deelnemers. “Een groot succes”, aldus organisator Rogier Koershuis van de webshop Kish in het kerkdorp. “Dit smaakt naar meer en ik kan nu al verzekeren dat we dit ook de komende vijf jaar voor onze rekening zullen nemen.” Winnaar bij de kinderen werd Pien Wijnstra, bij de dames Lichelle Mollink en Herman ten Asbroek uit Haaksbergen ging bij de heren met de hoofdprijs, hoe kan het ook anders dan een horloge, aan de haal.

 

Warming-up

Het begon eigenlijk allemaal als grapje en was bedoeld als een aardige promotie voor de Zenderense ondernemer. Maar naarmate de tijd en de middag vorderde, groeide het evenement uit tot een uiterst serieuze aangelegenheid, waarin het dollen voornamelijk plaatsvond langs de zijlijn en onder de parasol op het terras.

 

Nadat alle deelnemers hun rugnummer hadden opgespeld, werd om klokslag drie uur de aftrap gegeven met een heuse warming-up. Honderdvijftig serieuze mensen die met hun armen zwaaiden, hun heupen wiegden, de benen losgooiden en zo meer.

 

En toen kon het beginnen. Twee deelnemers stapten tegelijk in de ring. De een probeerde zo ver mogelijk te komen, de ander werd geacht onder het motto ‘precisiegooien’ zo dicht mogelijk bij de vooraf vastgestelde plek te geraken. In de praktijk ging het daar nog wel eens mis, want waar de een het precisiegooien vertaalde in ‘als het maar ver is’, bereikte een tweede bij het zo ver mogelijk gooien akelig dicht het precisiepunt. Kortom, de beschikbaar gestelde uurwerken vlogen veelvuldig alle kanten op. Ondertussen uitvoerig becommentarieerd door de ‘deskundigen’ langs de kant.

 

‘We hebben er maar een leuke dag van gemaakt’

De jongste deelnemer was Elysa. De vijfjarige bereikte een afstand van 13,5 meter. Eigenlijk mocht ze niet meedoen, maar om haar nu als enige te weigeren omdat ze nog geen zeven was, dat ging de organisatie dan ook weer te ver… Daartegenover stond Herman ten Asbroek, de 57-jarige Haaksbergenaar. Hij reikte met 56,34 meter het verst. “Lachen dit”, zo zei hij nadat duidelijk werd dat ‘ie Nederlands Kampioen was. “We hoorden er deze week over op RTV Oost en hebben er dus maar een leuke dag van gemaakt. Vanmorgen zijn we naar IKEA geweest en vanmiddag zitten we hier.”

 

Om daarna weer heel serieus op zijn tactiek in te gaan en zijn winst te verklaren: “Je moet goed aanlopen en snelheid maken. Je armen meebewegen en dan in één vloeiende beweging werpen. Dan heb je massa. Vroeger tijdens mijn militaire dienstplicht kon ik ook al goed gooien. Met handgranaten bereikte ik een afstand van ruim 43 meter.” Toen Ten Asbroek hoorde dat het kampioenschap volgend jaar een vervolg krijgt, verklaarde hij resoluut er ook dan weer bij te zijn. “Dit gaat me niet meer mis, misschien is er zelfs wel een keer een WK…” (AJ/RH/BM)

 

De uitslagen

Kinderen

  1. Pien Wijnstra (37,5 meter)
  2. Milan Leushuis
  3. Cas Wolbers

Dames

  1. Lichelle Mollink (38,47 meter)
  2. Jill Mijnheer
  3. Femke Konijnenbelt

Heren

  1. Herman ten Asbroek (56,34 meter)
  2. Victor de Haan
  3. Tom Kaal

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

 

 

Apollo 8 verliest opnieuw, maar blijft in de race

In aanloop naar de bekerfinale op Tweede paasdag liep Apollo 8 woensdagavond opnieuw tegen een...
29-03-2024

BZSV ten onder in doelpuntenfestijn

De Blauwwitters begonnen zaterdag gedreven aan het thuisduel tegen EMOS. De gasten kregen geen...
25-03-2024

Jarig BSS schaatst 5.500 euro bij elkaar

Het ene feestje is het andere niet. Dat bleek zaterdagmiddag nog meer eens toen het 25-jarig...
24-03-2024

BZSV en PW delen de punten

PW begon zaterdag sterk tegen BZSV en speelde aanvankelijk beter en feller dan de gasten uit...
18-03-2024

Apollo 8 naar halve finale landskampioenschap

Na een boeiende wedstrijd om de eerste plek in de kampioenspoule heeft Apollo 8 zich...
18-03-2024

NEO verliest nipt van DOS’37

Na een van NEO-kant wat afwachtende start zaterdagmiddag in Vriezenveen was de eerste kans voor...
17-03-2024