Twintigjarig bestaan groots gevierd
BRIDGE SOCIËTEIT BORNE VIERT GROOTS JUBILEUM

Twintigjarig bestaan groots gevierd

Het organisatiecomité (foto boven) is maanden bezig geweest om het twintigjarig bestaan van de Bridge Sociëteit Borne op gepaste wijze te vieren. Op 29 maart gebeurde dat in het Kulturhus te Borne met een uitgebreid buffet en natuurlijk een bridgedrive. Van de huidige 162 leden hebben zich 144 leden aangemeld voor dit feest. Er wordt niet alleen gebridged, in de pauze is er een intermezzo door `Truus oet Weersel` en haar `zus M`rie`.

 

Geboorte van de BSB

In 1998 ontstond het idee van een niet-rokers bridgeclub. Jan Haug, overigens een verstokte kettingroker, vond medeoprichters in Ton Spekreijse, Ab Spruitenburg en Joop Wessels. Al snel meldden zich 60 leden. De BSB was op 2 september 1998 een feit en in het seizoen 1998-1999 startte de club.

De allereerste leden bridgen eerst nog bij de oprichters thuis. Later werden de avonden verplaatst naar café Platenkamp, Het Witte Huis, het Kulturhus om uiteindelijk te belanden in de Stefans-Hof. Momenteel zijn er 162 leden en wordt zowel op de dinsdagavond als op de maandagmiddag gebridged.

 

Twee spelersparen

Harrie Ribbers is al langer lid van de bridgeclub, Harriet nog maar net. Haar eerste indruk van de club is zeer positief. Harrie en Harriet bridgen al wel 40 jaar samen, nu samen bij de BSB. Hariet en Harrie zijn bij verschillende clubs lid geweest maar ze willen graag bij een grotere club bridgen. De gezelligheid in deze club is voor hen een pluspunt. Ook zit er meer uitdaging in door de verschillende `lijnen`(zwaarte van spelers) die er zijn. “Je kunt je verbeteren”. Maar na het spelen wordt thuis niet over bridgen gepraat: “We hebben ook onze eigen hobby’s nog”.

 

Bettie en Henk Kraayenbrink zijn een jaar na het ontstaan van de club lid geworden. Even lid geweest en toen 10 jaar ergens anders gespeeld. Na die 10 jaar weer teruggekomen: “Spelen in de Stefans-Hof bevalt ons goed. We spelen nu in de C-lijn maar ooit zijn we kampioen geweest. Dat vinden we nu nog leuk. We hebben nog steeds veel plezier in het bridgen op de dinsdagavond”.

 

De feestelijke avond

Vanaf vijf uur stromen de leden binnen. Met een feestelijk drankje schuiven de leden aan bij lange tafels waarna het welkomstwoord van de voorzitter Gerard Hollegien volgt. Hij benoemt in het kort de geschiedenis van de BSB, noemt een aantal mensen die bijzonder zijn voor de club, inclusief het erelid Roel Spijker.

 

Bert van de Bult, organisatiecomité, legt de spelregels van de avond uit en nodigt de aanwezigen aan het buffet. Het buffet wordt geopend door de oudste leden van de club: Mevrouw Tonnie Brunselaar, 94 jaar en de heer Geert Bakker, 97 jaar ( foto rechts). Gedisciplineerd gaan tafel voor tafel het bordje vullen. Daarna wordt in een mum van tijd de zaal omgetoverd tot een bridgedrivezaal. De bridgedrive begint.

 

Intermezzo Mathilde Geerts

In de pauze is het tijd voor Mathilde Geerts die haar typetjes `Truus oet Weersel en haar zus M`rie` naar voren haalt. Mathilde Geerts treedt geregeld op als Buut’nredner, ze speelt toneel en doet veel vrijwilligerswerk. Ze is opgeleid bij de PABO als leerkracht.

 

Mathilde schrijft al haar stukjes zelf, ze hoort hier wat, daar wat en dat verwerkt ze dan. Als `Truus en M`rie` neemt ze de mannen een beetje op de hak en alles bespreekt ze in haar spreektaal, het Twents. Vooral het stukje over de BBQ is vermakelijk: “Hoe koken de mannen? Ik doe de boodschappen, maak de slaatjes, zet alles klaar, dek de tafels en Gait, mijn man, legt de stukjes vlees op de BBQ. Na afloop ruim ik op en doe de afwas. Zegt Gait: “Wat fijn hè dat je niet hoeft te koken vandaag”. Nou ja dames, herkennen jullie dat?” Hier en daar wordt instemmend geknikt. Met een hartelijk applaus en voorzien van een bos bloemen neemt ze afscheid.

 

Vervolg bridgedrive

Door een storing in de bridgecomputers wordt na de pauze vrij gebridged. Het is geen wedstrijd vanavond maar het gaat om de gezelligheid. De BSB staat daar om bekend en heeft dat ook hoog in het vaandel staan. De 72 paren gaan dan ook gezellig verder. Als aandenken aan dit jubileum krijgt iedere deelnemer een fraaie balpen met inscriptie: `Bridge Sociëteit Borne 1999-2019`. De bridgeclub kan terugkijken op een feestelijke en geslaagde jubileumavond. (AM)

 

Foto boven: organisatiecomité van links naar rechts: Francien Holterman, Bert van de Bult, Marga Kemna, Ans Buijvoets, voorzitter club Gerard Hollegien en Giny Beumer.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Apollo 8 wint ook laatste wedstrijd

Zaterdag speelde Apollo 8 de laatste wedstrijd in de reguliere competitie tegen FAST in Sint...
01-03-2021

‘Maak kennis met tennis’ voor basisscholen

Het is lange tijd stil gebleven op de banen van tennisvereniging Racket Club Borne, dat haar...
24-02-2021

Dames Apollo 8 blijven winnen

Apollo 8, al verzekerd van de kampioenspoule, kon haar koppositie verstevigen door de...
21-02-2021

Dieseltje blijkt ook te kunnen sprinten

Voorafgaand aan de deelname van haar allereerste baja gaf Pol aan graag in de top 15 van het...
20-02-2021

Buitenmensen quizzen nu online

Vanavond zitten er ruim honderd St. Stephanus Martina leden achter het beeldscherm van hun tv of...
20-02-2021

Mirjam Pol terug de woestijn in

Rally- en dakarrijdster Mirjam Pol zal haar eerste wedstrijd in 2021 weer op de motor rijden....
17-02-2021