Hertme timmert er weer op los
FANTASIERIJKE JEUGD LEEFT ZICH TWEE DAGEN UIT IN HOUTDORP

Hertme timmert er weer op los

Het zonnetje schijnt als om half tien woensdagmorgen de eerste mokers op de vele pallets worden losgelaten. “En nu maar hopen dat het vandaag en morgen zo blijft”, zegt Laurens Snieders. Samen met zijn vrouw Inge organiseert hij in de zomervakantie het jaarlijkse Houtdorp in Hertme. Zo’n twintig kinderen uit de groepen drie tot en met acht zagen en timmeren er twee dagen lustig op los om hun eigen samenleving bij het Openluchttheater te creëren.

 

Schaften met limonade en een koekje

Al snel worden de eerste taken verdeeld, alhoewel de chaos van wie gaat wat doen onverminderd aanwezig blijft. Enkele jonge regisseurs nemen de leiding en vertellen hun volgers waar precies de gevangenis moet komen die ze in hun hoofd hebben en hoe de buitenmuren moeten worden opgetrokken. Dan komt de timmerploeg in actie. Met hun van huis meegenomen hamers slaan ze de ene na de andere spijker in het hout en galmt het getik over het verder rustige kerkdorp. Een uurtje later is het tijd voor een eerste schaft. Bekertjes met limonade en een koekje vinden gewillig aftrek en enkele minuten verder stort eenieder zich weer op zijn of haar taak.

 

Het is dit jaar voor het eerst dat Inge en Laurens alleen verantwoordelijk zijn voor het Houtdorp. Ze namen het stokje over van Agnes en Ben Dashorst die jaren achtereen het voortouw namen. “Eigenlijk gaat het allemaal vanzelf”, zeggen ze. “We sprongen op een rijdende trein en wat is er leuker dan de kinderen op deze manier twee dagen te kunnen vermaken? Tussen de middag krijgen ze allemaal een broodje bockworst en morgen worden er volgens de traditie pannenkoeken gebakken. De kinderen vinden het allemaal geweldig en dan is het voor onszelf ook leuk.”

 

Afvoeren is nog een probleem

De enige zorg die het tweetal nog heeft, is de afvoer van de materialen na afloop. “Het was geen probleem om aan pallets te komen die de basis van het Houtdorp moeten vormen. Alleen moeten we al het hout straks ook weer kwijt”, aldus Laurens. En als we het via de officiële kanalen doen, kost het allemaal extra geld. Via-via zijn we nu bezig een oplossing te vinden. Dat moet een volgend jaar anders kunnen.”

 

De zagende en timmerende kinderen hebben andere zorgen. Zo levert een huis dat naast de gevangenis moet komen al overlast op voordat goed en wel de eerste zijmuur staat. In goed overleg wordt besloten dan maar een meter op te schuiven en opnieuw te beginnen. Binnen enkele minuten is de deal gesloten en wordt er vrolijk verder gebouwd. Beide dagen wordt er tot 15.30 uur doorgetimmerd. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

BZSV en PW delen de punten

PW begon zaterdag sterk tegen BZSV en speelde aanvankelijk beter en feller dan de gasten uit...
18-03-2024

Apollo 8 naar halve finale landskampioenschap

Na een boeiende wedstrijd om de eerste plek in de kampioenspoule heeft Apollo 8 zich...
18-03-2024

NEO verliest nipt van DOS’37

Na een van NEO-kant wat afwachtende start zaterdagmiddag in Vriezenveen was de eerste kans voor...
17-03-2024

Jeffrey Scharbaai nieuwe trainer bij Apollo 8

Twee maanden nadat Thijs Oosting bekend maakte aan het einde van het lopende volleybaljaar te...
15-03-2024

BZSV blijft met lege handen achter

Hoewel FC Aramea zaterdagmiddag in Borne veel aan de bal was creëerde het weinig. Dit kan...
11-03-2024

Apollo 8 op koers naar kampioenschap

Apollo 8 heeft zaterdagavond ook de derde wedstrijd in de kampioenspoule gewonnen. In Borne was...
11-03-2024