Bonsai boompjes: ‘Hou ze klein!’
REGIONALE BONSAI VERENIGING IN BORNE: CREATIVITEIT MET BOMEN

Bonsai boompjes: ‘Hou ze klein!’

Op een regenachtige avond zitten vier vrouwen en acht mannen om de tafel in De Letterbak. Voor hen liggen allerlei tangen, scharen en draden. De jongste is 15 en de oudste 81 jaar. Overal staan kleine boompjes, de bekende Bonsai boompjes. Bonsai is een traditionele Japanse kunstvorm, gericht op het kweken van miniatuurbomen in potten. Een houtige plant wordt tijdens de groei gemanipuleerd. De kleine boom vertoont de wezenlijke kenmerken van een volgroeid exemplaar.

 

De regionale Bonsai Vereniging Borne bestaat momenteel uit 18 leden. Ze trekt gepassioneerde mensen aan, ook vanuit de verre omtrek. Coevorden, Hoogeveen, Enter en Enschede bijvoorbeeld. Hans Grobben, voorzitter, vertelt: “25 Jaar geleden bezocht ik een bonsai stand op een huishoudbeurs. Het greep mij. Ik kocht een boompje en mijn hobby was geboren. Al spoedig ontmoette ik gelijk-geïnteresseerden. Dat leidde in 1997 tot de oprichting van onze vereniging. De club groeide. Na enkele jaren vonden 40 hobbyisten elkaar bij deze ontspannende vrijetijdsbesteding.“

 

Een Bonsai van 50.000 euro?

“Er zijn boompjes te koop van 10.000 euro en het veelvoud daarvan. Jaren wordt hieraan gewerkt. Maar het is veel leuker om zelf met een plant uit je eigen omgeving aan de slag te gaan”, zo vertelt Arjan Reinderink, lid van de vereniging.

 

“Hier gaan natuur, creativiteit, scheppingsdrang en vormgeven samen”, vult penningmeester Johan Jaspers aan. “Of het nu een Lonisera (kamperfoelie) of een Jeneverbes is, houtachtige planten kun je beïnvloeden. Het gaat om water geven, bemesten, snoeien en inbinden. Zoeken om die plant in een bijzondere vorm te laten groeien. De bekende driehoeksvorm is de uitdaging.” Dat geldt ook voor de 15-jarige Ruben. Terwijl hij zijn boompje bijknipt, meldt hij trots dat er inmiddels acht Bonsai boompjes in de tuin van zijn ouders staan. Vader Jaspers: “Het is een soort verslaving. Inmiddels houd ik dertig planten bij. Zij staan buiten en zijn dus winterhard.”

 

Sociaal gebeuren

“Het samen zijn heeft ook een sociale functie”, benadrukt Grobben. Dit bevestigt Maud Gerrits. Zij is al 18 jaar trouw lid van de vereniging. “Men geeft elkaar instructies, helpt elkaar en leert van elkaar bij het kweken van de boompjes. Zo ook tijdens deze avond. Eén van de leden doceert over de bemesting van de planten.” En Reinderink ten slotte: “Iedere eerste woensdagavond van de maand van 19.30 tot 21.30 uur komen we in De Letterbak bij elkaar. We nemen dan enkele planten mee zodat we elkaar kunnen voorthelpen. Geïnteresseerden kunnen zich bij ons melden. Ook staan we met een stand tijdens de open dagen van de Bloemenvereniging Floralia.”

 

Het is duidelijk, de Bonsai Vereniging Borne is vooral een sociale club. Man, vrouw, jong, oud, werkend, gepensioneerd, Borns of niet. Eén principe delen ze: ‘we moeten ‘m klein houden!’. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Inschrijving Run Bike Run gestart

Bereid je voor om je sportschoenen aan te trekken en je fiets van de haak te halen, want op 24...
23-04-2024

Zwaar verlies voor BZSV in Gorssel

Waar BZSV tijdens de heenwedstrijd nog aardig partij wist te bieden aan Gorssel was het...
22-04-2024

NEO wint ruim van Grol: 5-0

Na een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Erik Rouhof kreeg NEO direct al twee...
22-04-2024

Apollo 8 strandt in halve finale tegen VV Utrecht

Apollo 8 is in de stijd om de landstitel gestrand in de halve finale. In eigen huis was na de...
22-04-2024

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024

Scouting Twickel Borne regionaal winnaar

Bij de Regionale Scouting Wedstrijden Twenteland, die afgelopen weekend werden gehouden aan het...
17-04-2024