Noaberdeals als prikkel voor jongeren
FC NOABER SLAAT BRUG TUSSEN JONGEREN EN VRIJWILLIGERSWERK

Noaberdeals als prikkel voor jongeren

FC Noaber. De naam roept associaties op met een sportclub waarin betrokkenheid centraal staat. De realiteit ligt wat genuanceerder. FC Noaber is namelijk een stichting die zich ten doel stelt activiteiten te verrichten voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar. De stichting, met de hoofdzetel in Oldenzaal, bestaat inmiddels zeven jaar en kent een groot aantal partners, waaronder gemeenten, opleidingsorganisaties en sportverenigingen. Kortgeleden werd een nieuw project gelanceerd: jeugdvrijwilligerswerk. De provincie Overijssel en diverse fondsen ondersteunen het initiatief; in Borne heeft NEO zich inmiddels aangesloten.

 

Soort maatschappelijke diensttijd

Het project vertoont grote overeenkomsten met een maatschappelijke diensttijd en is volledig afgestemd op de doelgroep: jongeren van 14 tot en met 27 jaar. ‘Van, voor, door en met hen’ is het motto. Ze kiezen zelf in welke omgeving ze zich het meeste thuis voelen. Dat kan bijvoorbeeld een vereniging zijn, een welzijns- of zorginstelling, een basisschool, maar ook een heel andersoortige organisatie. In die setting gaan ze als vrijwilliger aan de slag en ontvangen ze 2,75 per uur. De omvang van hun Noaberdeal, zoals de overeenkomst wordt genoemd, bepalen ze zelf. Er zijn drie mogelijkheden: brons (80 uur), zilver (120 uur) en goud (160 uur).

 

Maar er is meer. FC Noaber wil de jongeren ook een stuk bagage meegeven. Kiezen ze bijvoorbeeld voor brons, dan krijgen ze ook een vaardigheidstraining in klant- en resultaatgerichtheid en hoe ze moeten samenwerken. In de zilveren variant wordt dit aangevuld met een EHBO- en reanimatiecursus. Goud, dat spreekt vanzelf, is het meest compleet want daar wordt ook nog eens een beroepskeuzetest, een competentie- en ondernemerschapstraining aan toegevoegd. En natuurlijk worden alle drie de trajecten afgesloten met een slotfeest.

 

Bij NEO snijdt het mes aan twee kanten

Arnoud Bartelink, hoofd Opleidingen bij NEO, is laaiend enthousiast over het initiatief en heeft inmiddels het voortouw genomen ook andere organisaties in Borne te interesseren en zich bij FC Noaber aan te sluiten. “Het mes snijdt aan twee kanten”, zegt hij. “Aan de ene kant wordt het steeds moeilijker vrijwilligers te vinden, maar ook creëren we hiermee een mogelijkheid onze jeugdleden langer aan ons te binden. De achterdeur dicht te houden dus. Als ik naar onze eigen vereniging kijk, hebben we behoefte aan trainers en leiders, aan scheidsrechters en clubhuismedewerkers. Met deze Noaberdeals krijgen we instrumenten om onze doelen te verwezenlijken.”

 

Volgens Bartelink zou het geweldig zijn dit FC Noaber Bornebreed te kunnen uitrollen, “want ik kan me voorstellen dat ook andere sportverenigingen, welzijnsorganisaties, de scouting en noem ze maar op baat hebben bij deze constructie. En last but not least komt het de Bornse jongeren zelf ten goede. Ze hebben een leuk tijdverdrijf en steken er ook nog eens wat van op. Kortgeleden zijn we bij NEO met een groep van 45 jongeren begonnen. Het slaat aan!”

 

Meer informatie is te vinden op de website van FC Noaber, waar geïnteresseerden zich tevens kunnen aanmelden. Ook is het mogelijk rechtstreeks contact op te nemen met Arnoud Bartelink (info@sporteraar.nl / 06 8293 4729). Via zijn stichting Sporteraar, die zich richt op het organiseren van jongerenactiviteiten, is hij het aanspreekpunt in Borne en Hengelo. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Inschrijving Run Bike Run gestart

Bereid je voor om je sportschoenen aan te trekken en je fiets van de haak te halen, want op 24...
23-04-2024

Zwaar verlies voor BZSV in Gorssel

Waar BZSV tijdens de heenwedstrijd nog aardig partij wist te bieden aan Gorssel was het...
22-04-2024

NEO wint ruim van Grol: 5-0

Na een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Erik Rouhof kreeg NEO direct al twee...
22-04-2024

Apollo 8 strandt in halve finale tegen VV Utrecht

Apollo 8 is in de stijd om de landstitel gestrand in de halve finale. In eigen huis was na de...
22-04-2024

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024

Scouting Twickel Borne regionaal winnaar

Bij de Regionale Scouting Wedstrijden Twenteland, die afgelopen weekend werden gehouden aan het...
17-04-2024