Masterplan ’t Wooldrik klaar
PLAN IN DRIE FASEN OPGEKNIPT

Masterplan ’t Wooldrik klaar

Het sportcomplex ’t Wooldrik is verouderd. Een omvangrijk project is gestart om er weer een up-to-date sportpark van te maken, aangepast aan de wensen van de tijd en die van de sporters. Een hele klus, waarvoor het startsein is gegeven in december 2017.

 

Marten ter Haar van SBM Vastgoed werd aangetrokken als bouwprocesmanager en Adrie Tieman van de gemeente Borne vervult de rol van projectleider. Er is veel gesproken met gebruikers van het huidige complex, wensen zijn geïnventariseerd, diverse scenario’s doorgesproken en nu ligt er dan een ‘Masterplan’ waar de gemeenteraad een klap op moet geven.

 

Zwembad en hal 2

Het proces is opgeknipt in drie fasen. Als eerste is de broodnodige renovatie van het zwembad aan de beurt. De was- en kleedruimtes worden veranderd, de toegankelijkheid verbeterd en er wordt een serre bijgebouwd waar het peuterbad naartoe verplaatst kan worden. Daarnaast worden er in deze fase, die volgend jaar uitgevoerd zou kunnen gaan worden, energiebesparende maatregelen genomen voor zwembad en sporthal 2. Voor het grootste deel blijft de verbouwing intern en is er aan de buitenkant nog niet veel te bespeuren van de transformatie.

 

Grote veranderingen in fase twee

Dat gebeurt pas in fase twee. Op dat moment verandert het buitenaanzicht (zie afbeelding boven) en de entree, die vooral een open karakter krijgt. Dan wordt ook sporthal 1 gerenoveerd en het complex flink uitgebreid met een extra sporthal in plaats van de huidige gymzaal, worden de beachvelden verplaatst en gecompleteerd met een aparte beachhal. Op de bovenverdieping komen twee ruimten voor dans en vechtsport, mogelijk zelfs met hypermoderne i-space-elementen, een soort van projectiemogelijkheden in de gehele ruimte.

 

Verder nog wat extra ruimtes voor bijvoorbeeld fysiotherapie, krachttraining, vergaderingen, kantoor, enzovoorts. Nog steeds in fase twee staat ook de nieuwe school gepland, de vervangende nieuwbouw waarin de huidige basisscholen 't Oldhof en Jan Ligthart samen verder gaan, aangevuld met een kinderopvangorganisatie. Hoe die school er precies gaat uitzien is nog niet helemaal duidelijk. Uiteraard zijn daarbij ook de scholen betrokken en een definitief plan ligt er nog niet. Maar er wordt al wel rekening mee gehouden in het Masterplan.

 

Parkeren

Bij fase twee hoort ook de aanpassing van de parkeergelegenheid. Nu zijn er 150 parkeerplekken en dat moeten er 300 worden. Langs de Bornerbroeksestraat staan nieuwe parkeerplaatsen ingetekend. Mogelijk is nog om die half-verdiept aan te leggen. Fraaier, maar ook kostbaarder (3,7 miljoen extra aan kosten). Voor fase twee is een bestemmingsplanwijziging nodig. Dat duurt altijd even. Maar als alles meezit zou deze fase eind 2021 klaar kunnen zijn.

 

3 miljoen plus 21,7 miljoen

Mooie plannen, die echter ook wat kosten. Voor fase één is bijna 3 miljoen nodig. Voor een deel kunnen die kosten gedekt worden uit de vervangingsinvesteringen en voor een deel uit de verwachte energiebesparing. Voor de verdere plannen en werkzaamheden moet nu al een half miljoen beschikbaar worden gesteld. Daarvoor stelt het college voor dit uit de reservebeleidsontwikkeling te halen. Structureel is bijna een ton nodig om de resterende kapitaallasten te dekken. Daarvoor zou de gemeenteraad in de begroting van 2020 iets moeten zien te vinden, door bijvoorbeeld op iets anders te bezuinigen (nieuw voor oud beleid). Maar het college vindt het verstandiger om vanaf 2021 de OZB met 1,75 procent te verhogen. Altijd een gevoelig onderwerp, dus het is de vraag hoe de gemeenteraad hierop gaat reageren.

 

En dan heb je het alleen nog maar over fase één. De volgende fase gaat naar schatting bijna 18 miljoen kosten (21,7 miljoen als er voor de optie verdiept parkeren wordt gekozen) Hoe dat allemaal gefinancierd moet worden is nog niet duidelijk. Gesproken wordt over subsidies, sponsoring, huurverhoging en commerciële verhuur. Ongetwijfeld worden daar in de loop van 2019 nog harde noten over gekraakt.

 

Grote schaatsbaan van de baan

Het masterplan bevat verder nog een fase drie, het beweegpark dat naast het sportcomplex moet worden gerealiseerd. Complicerende factor is in ieder geval dat de grond eigendom is van het Twickel en dat daarmee de onderhandelingen nog gaande zijn.

 

Er waren ideeën om er een 330 meter schaatsbaan aan te leggen. Kon allemaal vrij goedkoop door de restwarmte van de sporthallen en zwembad te gebruiken, was de verwachting. Het bleek op een misrekening te zijn gebaseerd. Die 330 meter schaatsbaan komt er in ieder geval niet. Wat nog wel mogelijk is wordt nu nog nader onderzocht. Allemaal nog toekomstmuziek dus, maar wel onderdeel van het Masterplan waar de gemeenteraad aanstaande dinsdag over gaat discussiëren. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Ron Hartman — 25 nov 2018
Altijd weer boeiend. Mchak vreest 1 miljoen minder inkomsten (als gemiste opbrengst van 25000 euro per appartement aan grondinkomsten; daarvoor kunnen 40 appartementen sneuvelen), dus herbeschouw die 1 miljoen nog maar eens; bangmakerij! Ik vrees de 10 tallen miljoenen overschrijdingen tgv de GVW.
Ruud Steltenpool — 24 nov 2018
> "Nu zijn er 150 parkeerplekken en dat moeten er 300 worden"

Parkeerplaatsen verdwijnen massaal omdat ze te duur zijn, auto's al vaker te inefficient in ruimte, tijd en geld. En we moeten snel en rigoreus naar schoon om nog kans te maken tegen versnellende klimaatramp, en als we het toch over sporten hebben, fietsen is sociaal en gezond. Maak dat iets sneller, comfortabeler en veiliger (bijv. naar station) en leg niet de rode loper uit voor de heilige koe die oorzaak van veel problemen is.
Mchak — 24 nov 2018
Mooi idee!!!
Maar nu de Toren van de Bornsche Maten is gedecimeerd, en we, de kleine rest aan oorspronkelijke inwoners woonachtig in andere delen van Borne, Hertme en Zenderen ( je zou ze haast vergeten), een miljoen mislopen, zal er voorlopig; geen dure knip komen, geen dure verbindingsweg cq geen leefbaarheidsverbetering in het dorp, dan...wijk Wensink zuid die via het rioolfonds rechtmatig in aan mer king komt voor een toekomstbestendige klimaatrobuste renovatie.
Wat blijft er van dit idee over, als er zo gemakkelijk wordt Bestuurd met de GREX ?

30ste Run Bike Run in de startblokken

Na een jaar uitstel gaat de organisatie van de OCON Run Bike Run Borne er dit keer vanuit dat de...
15-04-2021

Carmen Boschman van Kwiek naar Borhave

Handbalvereniging Borhave heeft zich voor de komende competitie verzekerd van een eerste nieuwe...
14-04-2021

Apollo 8 redt het niet in Sliedrecht

De dames van Apollo 8 hebben de eerste wedstrijd in de play-off om het landskampioenschap met...
12-04-2021

Dames Apollo 8 bekerkampioen!

In het Groningse MartiniPlaza hebben de dames van Apollo 8 maandagmiddag de bekerfinale...
05-04-2021

Apollo 8 maandag in bekerfinale

Voor de tweede keer in de clubhistorie bereikte Apollo 8 de nationale bekerfinale....
03-04-2021

Kilometers voor KiKa

De fysiotherapeuten van Fysiotherapie ’t Dijkhuis liepen maar liefst bijna 2.500 euro bij...
27-03-2021