Raad akkoord met fase 1 Wooldrik
ZORGEN OVER FINANCIERING

Raad akkoord met fase 1 Wooldrik

Dinsdagavond werd de gemeenteraad gevraagd in te stemmen met de financiering van de eerste fase van het Masterplan voor de herontwikkeling van sportpark ’t Wooldrik. Het gaat in deze eerste fase alleen nog om de renovatie en de beperkte uitbreiding van het zwembad en de energiebesparende maatregelen in het zwembad en sporthal 2. Totale kosten ongeveer 2,5 miljoen, deels gedekt door bestaande potjes voor vervangingsinvesteringen en andere beschikbare budgetten. Voor het restant van bijna 90.000 euro moet de OZB per 2021 met 1,75 procent omhoog.

 

OZB-verhoging

Alle fracties vinden het plan prachtig, het proces er naartoe voorbeeldig, wethouder Michel Kotteman houdt niet op als hij eenmaal de lofzang heeft ingezet, maar ja… de kosten en nu al die vermaledijde OZB-verhoging, alleen al voor fase 1. Mieke Visser (SP), Mike de Boer (GB90) en Jan van Helvert (VVD) 
hielden een pleidooi om eventuele subsidies die nog in de wacht gesleept zouden kunnen worden vooral aan te wenden om de OZB-verhoging in 2021 uiteindelijk niet te hoeven doorvoeren. Jan de Vries (GrLi/PvdA) was ronduit tegen de verhoging. Henk van den Berg (Borne-Nu) dacht de OZB-verhoging wel te kunnen uitleggen aan de achterban. Maar blij is niemand ermee.

 

“Ik kan me dat voorstellen”, zei Kotteman. “Het is nu echter de enige mogelijkheid. We hebben het nodig om te kunnen starten, maar wel met de toezegging dat we subsidies zullen aanwenden om de financiering anders rond te krijgen. We zullen ons uiterste best doen het binnen de perken te houden.” Het bleek voldoende voor unanieme goedkeuring van de raad voor fase 1 en een krediet om de vervolgfasen te gaan uitwerken.

 

‘Bornse maat en schaal’

Die vervolgfasen zijn qua omvang en kosten een stuk groter en daar werden wel zorgen over uitgesproken. De SP, VVD, Voor Borne en D66 dienden een amendement in om nu alvast het half verdiept parkeren uit het plan te halen. Een optie die 3,7 miljoen extra gaat kosten. Bredere steun kreeg het amendement echter niet, omdat er pas later over fase twee besloten wordt. “U heeft dan nog alle vrijheid”, gaf Kotteman aan.

 

En over het totale prijskaartje tenslotte: “Te duur? Dat weet ik niet. De investeringen zijn de moeite waard. Het is geen megalomaan plan waar een jachthaven of zo bij zit. Het is een plan op Bornse maat en schaal.” (AJ)

 

Meer over het plan ‘t Wooldrik in onze eerdere berichtgeving: Masterplan ’t Wooldrik klaar

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
Frank — 16 dec 2018
Vind het allemaal wel makkelijk gaan met zulke absurd hoge uitgaven en dan de ozb maar verhogen. Of mis ik iets?
Roelof — 13 dec 2018
Een sportcomplex inclusief zwemad in Borne is een basisvoorziening. En op dit plan kunnen we nog jaren trots zijn!
Bartjens — 13 dec 2018
@Borns maatje: het ambtelijk apparaat bepaalt. Een college en haar steunende partijen is er vooral of alleen op uit dat het de bubs net kan volgen en de rit haalt. Dualisme in de Raad? Het kennisniveau is van beide partijen onder de maat. Blij eigenlijk dat het meeste nog wel goed gaat.
Mchak — 12 dec 2018
11% van onze gemeenschap leeft op de armoedegrens, dus 89% kan die 4,9% erbij 1,8% stijging van kosten door zelf te bepalen, eigen raadskeuzes, met gemak dragen. Die extra inkomsten kunnen ingezet worden om het tekort op het sociaal domein verder aan te vullen. Rondpompen van geld en nog meer overhead ipv overheid!
Borns Maatje — 12 dec 2018
Ik heb altijd geleerd dat je geen geld uit kunt geven als je het niet hebt, maar dit college lijkt daar geen enkel probleem mee te hebben. Verbindingsweg die niemand wil? OZB omhoog! Zwembad verbouwen terwijl 5km verderop in Hengelo een prachtig gerenoveerd zwembad ligt straks? OZB omhoog!
Ik mag toch hopen dat de bevolking van Borne over 3 jaar het complete college de oppositie instemt.

30ste Run Bike Run in de startblokken

Na een jaar uitstel gaat de organisatie van de OCON Run Bike Run Borne er dit keer vanuit dat de...
15-04-2021

Carmen Boschman van Kwiek naar Borhave

Handbalvereniging Borhave heeft zich voor de komende competitie verzekerd van een eerste nieuwe...
14-04-2021

Apollo 8 redt het niet in Sliedrecht

De dames van Apollo 8 hebben de eerste wedstrijd in de play-off om het landskampioenschap met...
12-04-2021

Dames Apollo 8 bekerkampioen!

In het Groningse MartiniPlaza hebben de dames van Apollo 8 maandagmiddag de bekerfinale...
05-04-2021

Apollo 8 maandag in bekerfinale

Voor de tweede keer in de clubhistorie bereikte Apollo 8 de nationale bekerfinale....
03-04-2021

Kilometers voor KiKa

De fysiotherapeuten van Fysiotherapie ’t Dijkhuis liepen maar liefst bijna 2.500 euro bij...
27-03-2021