Ministreekmarkt

 

Voor de eerste keer organiseert Borne op z’n Best de ministreekmarkt op het pleintje bij de Hema. Op deze minimarkt zullen meerdere ambachten zich presenteren. Al deze ambachten zijn food-gerelateerd. Zo zal Zeut haar chocola-ambacht presenteren en is ook Blije Zuivel van Arjan Bonthuis met kaas, zuivel en vlees present. Verder zal Hedevelds Bio Ei de oorsprong laten zien van haar eieren en andere gerelateerde streekproducten. Kortom een markt waar niet alleen lekkernijen te koop zijn maar waar ook veel te zien en te beleven is.

 

Extra vertier op het Rheineplein

 

Dit jaar staat het Rheineplein weer bol van activiteiten. Het plein zal dit jaar worden omgetoverd tot één groot terras. Diverse bands en koren zullen dit jaar acte de présence geven. Hierbij zijn de muziekstijlen zeer uitlopend. Verder kunnen de bezoekers zich te goed doen aan diverse warme en koude snacks en is er voor elk wat wils. Voor de liefhebber zijn er diverse soorten bier verkrijgbaar van onze lokale brouwerijen. Uiteraard kan ook lekker een ‘gewoon’ biertje of een wijntje worden gedronken op het terras. Maar ook non-alcoholische dranken zijn verkrijgbaar op het grote terras.

 

Voor de allerkleinsten zal er een draaimolen zijn zodat er voor elke leeftijd voldoende vertier is.

We zien je graag op het Rheineplein terras.

 

Replica van de Lijkwade van Turijn

expo in de Stefans-Hof op zaterdag 20 en zondag 21 april

 

De originele Lijkwade is een linnen kleed met een vage afbeelding van een man, geweven in visgraatmotief met een lengte van 440 cm. en een breedte van 113 cm. Geen andere vereerde relikwie werd zo intens onderworpen aan uitgebreid, multidisciplinair onderzoek als de Lijkwade van Turijn.

 

Hoe interessant de vraag ook is naar de oorsprong van dit doek en of de originele doek ook echt de Lijkwade van Jezus is, de expositie gaat niet zozeer over deze discussie maar het is vooral de bedoeling mensen aan het denken te zetten over het lijden en de persoon van Jezus. Het doek heeft het geloof van miljoenen christenen gesterkt, hun besef voor het lijden van Christus doen toenemen en geïnspireerd tot een antwoord van de diepere waarde van de liefde die ons verlost.

 

De tentoonstelling bevat:

  • een levensgrote replica van de Lijkwade van Turijn
  • twee driedimensionale foto’s van voor en achterzijde van het doek
  • een 3d reconstructie van het beeld op de Lijkwade
  • zeventien banners met informatie over het lijdensverhaal
  • in een vitrine zijn een doornenkroon, geselwapens, kruisnagels en oogmuntjes te zien

 

De tentoonstelling is samengesteld door een team van gerenommeerde wetenschappers. De stichting Othonia, die de belangstelling voor en het wetenschappelijk onderzoek naar de lijkwade promoot, zorgde voor de vervaardiging van de exacte replica’s. De expositie geniet internationale bekendheid en is te bezichtigen op zaterdag 20 (van 14.00 tot 16.00 uur) en zondag 21 april (van 11.00 tot 16.00 uur). Op zondag is er om 11.00 uur bovendien een lezing over de Lijkwade. Deze lezing en de expo zijn gratis toegankelijk.

 

Standbeeldengroep ‘Wie van de drie?’ voor Sri Lanka

 

Een van de deelnemers tijdens het Open Kampioenschap Noordoost Nederland voor Living Statues is traditioneel de uit Borne afkomstige beeldengroep die zich inzet voor de Stichting Hulp aan Sri Lanka. Ook dit jaar zijn ze weer van de partij en doen ze met veel plezier mee onder de naam ‘Wie van de drie?’. Op hun vaste plek, de Pellenhof, ondersteunen Lia, Ed en Ria dan met hun deelname de armste mensen op het eiland door geld in te zamelen om gehoorbeperkte jongeren te helpen aan een gehoorvoorziening.

 

"Gedeeltelijk of weer goed kunnen horen haalt de jongeren uit hun isolement", zo weten ze. "Ze leren dan ook, na jaren van niet of beperkt kunnen horen, de woorden die op hen afkomen te begrijpen en zelf te spreken."

 

Voorzitter Theo van der Sman van Stichting HAS ging onlangs weer op werkbezoek. Hij heeft op één van de familiedagen, waarop gesproken wordt met gezinnen en studenten in financiële adoptie, een jongen van 13 jaar en zijn moeder ontmoet. Hij kreeg in het verleden een gehoorvoorziening, maar de zo noodzakelijke accu om te kunnen blijven horen is leeg. Geld is er niet in het gezin, om een nieuwe accu, die lang mee gaat, te kunnen bekostigen. Meer jongeren met dezelfde beperking hebben nooit een gehoorvoorziening gekregen. In Nederland is een gehoorapparaat, in welke vorm dan ook, mogelijk voor wie slecht gaat horen. In Sri Lanka is hulp bij een gehoorbeperking alleen mogelijk met behulp van donaties. Een ziektekostenverzekering is er niet. Wie zelf geen zorg kan betalen, krijgt ook geen hulp.

 

Onder het motto ‘Laat van je horen!’ worden toeschouwers bij de beelden op de Pellenhof uitgenodigd om een gift in de ton te doen of te doneren met een QR-code rechtstreeks naar Stichting HAS. De drie beelden hopen met de inzameling meer jongeren met een gehoorbeperking te kunnen helpen. Zij kijken zwijgend en versteend naar u uit...

 

Helpt u mee of wilt u meer weten? www.stichtinghas.nl - Instagram: @stichtinghas