Heerlijk ‘losgaan’ aan de speeltafel
30-03-2023
ONSCHULDIG VERMAAK IN BORDSPELCAFÉ TREKT

Heerlijk ‘losgaan’ aan de speeltafel

Een van de vragen op een kaartje uit het spel 30 Seconds is een omschrijving te geven voor het woord Erben Wennemars. “Het is een bekende voetballer, volgens mij is ‘ie al gestopt”, aldus de speelster. Even later kruipt ze van schaamte bijna onder de tafel. Hilariteit alom. Het is zomaar een moment tijdens het tweede Bordspelcafé dat woensdagavond werd gehouden in het Kulturhus. Twintig spelfanaten zijn erop afgekomen, allemaal hebben ze een of meerdere bordspellen meegenomen en stuk voor stuk zijn ze hongerig om te winnen.
 

Louter spellustigen

Terwijl zo’n tien vrouwen zich rond het speelbord hebben gegroepeerd voor dit ‘hysterische schreeuwspel’, zoals Irene Pigge, een van de kartrekkers van dit nieuwe initiatief, het noemt, is het aan de andere tafel een stuk rustiger. Daar ligt het speelbord van Ticket to Ride Europa te lonken. In dit spel gaat het vooral om strategie. Treinroutes volbrengen, verbindingen tussen steden claimen en je tegenspeler de voet dwars zetten. Ook hier louter spellustigen, waaronder drie mannen. Roy Revet, de tweede initiatiefnemer, leidt daar de dans en houdt de spelregeluitleg onder handbereik.
 

Meedoen aan een van de speeltafels is leuk, het geheel te aanschouwen doet er niet voor onder. Want het is gewoon vermakelijk om te zien hoe snel mensen elkaar weten te vinden, zonder elkaar te kennen en - laat staan - ooit met elkaar aan tafel te hebben gezeten. Ze delen allemaal dezelfde passie en dat is het spelen van gezelschapsspellen. Een van de deelnemers: “Ik vind dit geweldig leuk, maar mijn vriend juist helemaal niet. Dus is een avond als deze een heerlijke ontsnapping, waarin ik lekker los kan gaan.” Haar tegenspeelster kan die theorie volledig beamen. “Ik ben nu eenmaal een groot fan van bordspellen, net zoals de rest van het vrouwelijk deel in onze familie. Dit in tegenstelling tot de mannen…”
 

De wil om te winnen

Wat allen verbindt is de wil om te winnen. De gretigheid spat ervanaf. Roy Revet benoemt het ook in zijn openingswoordje, omdat het vanavond de eerste woensdagse spelavond is van het fonkelnieuwe Bordspelcafé. “Het is een particulier initiatief, geen vereniging of wat dan ook. We doen het omdat het gewoon leuk is en omdat we signalen krijgen dat veel meer mensen dit leuk vinden. We willen allemaal graag spelen, én winnen natuurlijk.”
 

Aan de hoeveelheid spellen die zijn meegebracht, van het aloude Monopoly en Risk, tot Clever, Just One en Carcassonne zal het in elk geval niet liggen. Net zomin als aan het enthousiasme van de twintig deelnemers op de eerste avond. Zij kunnen niet wachten tot de volgende laatste week van de maand. Want dan mogen ze weer los. (AJ/BM)
 

Zie ook ons eerdere bericht ‘Kulturhus start met Bordspelcafé’

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Ron Hartman — 30 mrt 2023
Eenzaamheid wijkkracht (of is het toch wij-kracht) los je mede op door dit soort contacten tot stand te brengen. Straks volgen hopelijk de kleinere kringen en computerkontakten. Regelmaat dus ipv alle aandacht op een jaarlijkse fietstocht waar je nog best veel (rest)puf voor moet hebben. Particulier initiatief laat hier zien hoe het ook of beter kan.

BZSV pakt punt in spectaculair duel

Waar BZSV in de heenwedstrijd tegen SVV’91 in Enschede een goede eerste helft speelde en...
15-04-2024

NEO verliest in slotfase van FC Winterswijk

Met alweer een geblesseerde speler (Coen ten Tusscher) langs de kant speelde NEO zaterdagavond...
15-04-2024

Spelenderwijs je gitaar onder de knie krijgen?

ADVERTORIAL • Voor velen is het een droom: je favoriete nummer op je eigen gitaar kunnen...
12-04-2024

BZSV kansloos tegen SV Almelo

Op sportpark Ossenkoppelerhoek in Almelo was het zaterdagmiddag vanaf het eerste fluitsignaal...
08-04-2024

NEO wint in en tegen Dalfsen

NEO kwam zondagmiddag in en tegen Dalfsen al vrij vlot op voorsprong. Nadat een listige lob van...
08-04-2024

Bornsche Maten Loop aan vooravond festival

Op vrijdagavond 7 juni is het weer zover: de Bornsche Maten Loop aan de vooravond van het...
04-04-2024