Borhave krijgt een ander gezicht
08-05-2017
EREDIVISIONIST AL ZEKER VAN KOMST VIJF NIEUWE SPEELSTERS

Borhave krijgt een ander gezicht

Borhave ondergaat komend seizoen in de eredivisie een forse gedaantewisseling. De handbaldames beginnen in elk geval met vijf nieuwe speelsters aan het karwei en mogelijk komt er nog een versterking bij. Oude bekende Priscilla ter Elst (foto boven) komt over van DSVD, Geke Seiger en doelvrouw Eslie Wissink ruilen De Tukkers in voor de club uit Borne, Daimy Nijland verlaat Combinatie en Jazzlyn Berfelo keert van Bentelo terug op het oude nest.

Het vijftal moet de gaten in de selectie opvullen, die werden veroorzaakt door het vertrek van Sophie Oosterbroek (gestopt), Inge Buitelaar (jaartje rust), Daphne Olde Kalter (studie) en Renske Brookhuis (werk, privé en privé moeilijk te combineren). Bovendien kan de ploeg van coach Rik Philips komend seizoen geen beroep doen op de zwaar geblesseerde Moud Vlaskamp (gescheudre kruisband). Bernice Hesselink kan mogelijk na eenzelfde kwetsuur in november weer aansluiten bij de groep.

Voormalig jeugdinternational Priscilla ter Elst (22) speelde eerder al een aantal jaren voor Borhave en kwam na drie jaar eredivisiehandbal bij DOS in het Drentse Emmer-Compascuum dit seizoen uit voor DSVD. Dat heeft na de 20-27 nederlaag in het eerste duel met E & O uit Emmen nog een kleine kans te promoveren naar de topafdeling. Priscilla ter Elst is een veelzijdig speelster, die op verschillende posities kan worden benut.

De talentvolle Jazzlyn Berfelo (16) handbalde tot haar veertiende bij het plaatselijke Zenderen Vooruit , waarna ze overstapte naar Borhave gemaakt. Ze speelde er in het combinatieteam Borhave Olympia in de B-divisie. Ook trainde ze vier jaar lang bij Handbalschool Twente. In de jongste competitie kwam ze net als de van Borhave afkomstige goalie Danique Trooster uit voor het eerste damesteam van Bentelo in de eerste divisie. Jazzlyn Berfelo is op meerdere posities inzetbaar, maar acteerde afgelopen seizoen vooral op als rechterhoekspeelster.

Tweede Seiger
Met Geke Seiger (rechts) begroet Borhave de zus van Eva Seiger in de gelederen. Vorig seizoen stapte ze over van DSVD naar De Tukkers in Albergen. “Daar had ik het heel erg naar m’n zin bij de club, de staf en het team en is was eigenlijk ook van plan daar in elk geval nog een jaar te blijven. Maar toen de competitie afgelopen was en we twee weken rust kregen, durfde ik toch wat breder na te denken over mijn toekomst. Van mijn zus Eva, hoorde ik de positieve verhalen over haar seizoen bij Borhave en zelf heb ik daar ook meerdere wedstrijden gezien. Dat kriebelt dan toch, mijn ambitie om nog eens eredivisie te spelen was groot en dit is nu nog de kans voor mij. Uiteindelijk heb ik besloten om voor Borhave te kiezen. De eerste trainingen zitten er op en ik kijk nu al uit naar de eerste oefenwedstrijden, ik heb er veel zin in.”

De 20-jarige Daimy Nijland woont in Glanerbrug, waar ze vanaf haar vijfde uitkwam voor Avanti. Vorig jaar zocht ze haar heil bij Combinatie in Losser om daar in de hoofdklasse te kunnen spelen. Ze grijpt nu de mogelijkheid aan op het hoogste niveau te gaan acteren. Haar favoriete positie is die van rechterhoekspeelster.

Keepster
Eslie Wissink (23) komt uit Albergen en keepte vanaf de jeugd bij De Tukkers, met onderbreking van één seizoen Olympia Hengelo. “Dat was een super leuk jaar, maar De Tukkers kwam op hetzelfde niveau en om die reden ben ik terug gegaan naar mijn oude club. Ik kijk enorm uit naar keepen in de eredivisie.” Eslie Wissink studeert aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen, die ze in 2018 hoopt af te ronden.

Borhave nam na de laatste thuiswedstrijd tegen Vlug en Lenig al afscheid van een viertal speelsters die er komend seizoen niet meer bij zijn. Van het kwartet was vooral Sophie Oosterbroek (foto hieronder) op rechts een belangrijke vaste waarde voor de ploeg van Rik Philips. De uit De Lutte afkomstige Oosterbroek speelde twee jaar voor Borhave en kijkt met een goed gevoel terug. “Ik wilde wat meer vrije tijd voor mezelf, vooral in het weekend. Voordat ik hier kwam, heb ik heel lang getwijfeld of ik het niveau wel aankon, maar ik ben blij dat ik de keus heb gemaakt. Ik heb hier hartstikke veel geleerd en met enorm veel plezier in een geweldig leuk team gehandbald.”
Sophie Oosterbroek is in blijde verwachting van haar eerste kind, maar traint voorlopig steeds enkele dagen per week mee met de groep. "Spelen in het eerste ga ik niet meer doen, maar als me soms nog nuttig kan maken bij een training, kunnen ze op me rekenen."

Er even tussenuit
Inge Buitelaar slaat een seizoen over om te ondervinden in hoeverre dat kan helpen haar bijna constante blessureleed op te lossen. De pas 21-jarige Bornse kreeg vooral in de eindfase van de competitie steeds meer speelminuten en ontpopte zich tot een zowel aanvallend als verdedigend prima kracht. “Met de groep had ik het al een tijdje eerder besproken dat het voor mezelf goed zou zijn er even tussenuit te gaan. Weer een seizoen met allemaal blessures zou ook niet fijn zijn. Ik kan altijd nog kijken of ik me op een andere manier verdienstelijk kan maken voor Borhave, bijvoorbeeld als jeugdtrainer.”

Daphne Olde Kalter (19) vertrekt half augustus voor een half jaar naar Spanje in het kader van haar HBO-studie pedagogiek in Zwolle. Het (voorlopige?) afscheid van Borhave kostte haar zichtbaar veel moeite. “Het doet me steeds veel , het is heel gek dat iets waar je vier of vijf seizoen deel van hebt uitgemaakt weg valt. De sport en de gezelligheid ga ik absoluut missen. Vanaf mijn zesde jaar stond ook het weekend altijd in het teken van handbal, ik heb het gevoel dat het nu net ophoudt terwijl we allemaal hoogtepunten beleven. Aan het begin van het seizoen werden we nog wel eens afgeslacht en vroegen we ons nog af waar we aan waren begonnen. Maar uiteindelijk hebben we een prestatie geleverd die lang niet iedereen had zien aankomen. Voor mezelf ga ik nu maar eerst kijken hoe een half jaar zonder handbal eruit ziet, daarna zie ik wel weer.”

Renske Brookhuis kwam een jaar geleden over van het Oldenzaalse Hacol. Ze heeft besloten niet verder te gaan bij Borhave "Jammer genoeg heb ik moeten concluderen dat de combinatie van sport op dit niveau voor mij niet goed te combineren is met mijn werk en privéleven. Ik vind het heel jammer dat ik bij Borhave moet stoppen, want ik heb hier veel geleerd en echt een geweldig fijn jaar gehad met een fantastisch leuke groep. Ik heb dan ook geen moment spijt gehad van mijn keuze voor deze club." (WP)

Foto geheel boven van Priscilla ter Elst © Tina Kolthof

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Uitwedstrijd NEO afgelast

De uitwedstrijd van NEO, vanmiddag in en tegen Lemelerveld, is zondagmorgen afgelast. Reden...
20-09-2020

Bornse supporters zwaaien FC Twente uit

De competitie is weer begonnen. Eindelijk, ja eindelijk mogen de supporters weer. Zo ook de...
20-09-2020

Topsporters in de dop

Voor het eerst waren er in Borne talentendagen voor jonge sporttalenten. Twee keer 23 kinderen...
16-09-2020

BVV Borne door in bekerstrijd

Nadat BVV Borne eerder in het bekertoernooi al won van DTC’07 (1-0) en Markelo (3-4) stond...
14-09-2020

Borhave start overtuigend tegen DSVD

Na bijna zeven maanden is de handbaleredivisie afgelopen zondag weer van start gegaan. Borhave...
14-09-2020

NEO wint van Dedemsvaart en bekert door

In een uiterst sportief bekerduel tegen SV Dedemsvaart bleef Jochem Stam nog licht aangeslagen...
13-09-2020