Waarom?

...column door Cis Govers, Leendert Vriel Hengelo, Borne e.o.

 

18 mei 2023 - Vandaag hebben we twee nieuwe vrijwilligers in onze groep van Leendert Vriel. Ze hebben inmiddels de beginnerscursus afgerond en zijn klaar om ingezet te worden. Ze stellen zich aan ons voor.

 

Ellie vertelt dat ze jaren in de kinderopvang heeft gewerkt en nu met pensioen is. Maar ze voelde dat ze iets miste, namelijk het contact met mensen. Ze heeft gezocht naar vrijwilligerswerk waarin mensen centraal staan, maar niet gebonden is aan vaste tijden, zodat ze af en toe een dagje op stap kan gaan. Zonder dat de roosters in de war raken. Ze heeft verschillende mogelijkheden onderzocht en kwam uiteindelijk bij Leendert Vriel uit. Het lijkt haar heel spannend om voor het eerst ingezet te worden, een beetje eng, maar ze kijkt er ook er ook naar uit. Ze heeft het gevoel dat ze er klaar voor is.

 

Dan is Kees aan de beurt. Een paar maanden geleden heeft hij afscheid moeten nemen van zijn vrouw. "Een heel droeve periode", zo vertelt hij. Vanuit zijn werk had hij zorgverlof gekregen. Samen met zijn kinderen en de thuiszorg heeft hij tot het eind voor zijn vrouw kunnen zorgen. Als hij erop terugkijkt is hij trots op wat ze hebben gedaan. Ook omdat het voor zijn vrouw zo belangrijk was om tijdens haar ziekte thuis te kunnen blijven. Hij zegt: "Het heeft ons leven verrijkt en hoewel er soms moeilijke momenten waren, zijn we ook dichter bij elkaar gekomen. Ik zou willen dat iedereen zo mag sterven. Daarom heb ik me aangemeld. Ik werk nu nog drie dagen in de week, over een paar jaar ga ik met pensioen. Tot die tijd kan ik op bepaalde nachten waken. Maar dat overleg ik wel met de coördinator."

 

Cis Govers

https://leendertvriel.nl

 

Wat zijn dat voor mensen?

...column door Cis Govers, Leendert Vriel Hengelo, Borne e.o.

 

23 april 2023 - Wat zijn dat voor mensen die ‘s avonds tegen elf uur bij vreemden aanbellen? Niet voor een collecte, niet om een verzekering te verkopen en ook niet om iemand over te halen een ander geloof te omarmen. Waarom worden ze dan vriendelijk binnen gehaald bij wildvreemden?

 

Het zijn vrijwilligers van Leendert Vriel. Mannen en vrouwen, opgeleid om bij zieken te waken die in de laatste fase van hun leven niet alleen kunnen zijn. Deze mensen brengen de nacht bij de patiënt door, zodat de naasten ongestoord kunnen slapen. Ze verzorgen de zieke als dat nodig is, geven wat te drinken, helpen met toiletbezoek, schudden het kussen op of trekken de lakens recht. In een onrustige nacht kunnen ze een praatje maken, kalmeren of een hand vasthouden. Het zijn kleine gebaren die op zulke momenten zo belangrijk en troostvol kunnen zijn. De vrijwilligers kunnen zich inleven in het verdriet van de familie die binnenkort afscheid moeten nemen van hun dierbare.

 

De vrijwilligers van Leendert Vriel zijn er voor zowel de zieke als de naasten. Wat zij doen is eenvoudig gezegd ‘er zijn’, niets meer of minder. Het lijkt niet veel, maar het is voor alle betrokkenen heel belangrijk en die weten dat ook te waarderen. De komende tijd zal ik hierover meer vertellen.

 

Cis Govers

https://leendertvriel.nl