Dutch Choral Singers op 4 juni in Oude Kerk

 

Zaterdagavond 4 juni zingen de Dutch Choral Singers Twente in de Oude Kerk van Borne een Choral Evensong. Deze avond wordt in samenwerking met Stichting Vrienden Oude Kerk georganiseerd.

 

De avond in Borne zal voornamelijk bestaan uit muziek van Engelse bodem zoals die gezongen wordt in een Choral Evensong, oftewel een avonddienst of vesper die dagelijks in Engeland wordt gezongen. In zo'n traditionele Evensong staan vaste liturgische gezangen. Er wordt bijvoorbeeld altijd de lofzang van Maria gezongen en ook die van Simeon. Deze worden in het Latijn het Magnificat en Nunc Dimittis genoemd. Deze combinatie van lofzangen is door vele componisten op muziek gezet. Deze avond hoort u de bewerking van Herbert Sumsion. Ook wordt er onberijmde psalm gezongen, the chant. Verder wordt er een prachtig anthem gezongen, deze avond een compositie van de componist McKie: We wait for Thy loving kindness.

 

Inleiding

De avond staat onder leiding van de oprichter en ook Director of Music Henk de Vries. Het mooie orgel wordt bespeeld door Dick Sanderman. Deze professionele musici hebben al vele jaren ervaring met de Anglicaanse koor- en muziektraditie. Om 19.15 uur zal De Vries een inleiding verzorgen over deze avond en hoopt hij wat duidelijkheid te bieden op vragen zoals: wat houdt een Choral Evensong in, waar bestaat het uit, wat zijn de kenmerken voor u als luisteraar, et cetra. De eigenljike Evensong begint om 20.00 uur.

 

Na afloop van de Choral Evensong is er in het Rode Kruis gebouw gelegenheid om na te praten met de koorleden en Henk de Vries. De toegang is gratis en een vrije gift na afloop wordt op prijs gesteld.

 

foto: © Dutch Choral Singers

 

ACCOMMODATIES EN KORTINGSKAARTJES VOOR UITJES GEZOCHT

Gun alle kinderen een leuk dagje uit

 

Kinderen uit gezinnen die het niet zo breed hebben een leuk dagje uit of korte vakantie bezorgen, daar maakt de Werkgroep Uitstapjes van de Protestantse Gemeente in Borne zich weer sterk voor. Goos Griffioen, Rita Kremer en Jacqueline ten Veen vormen de werkgroep. Ze roepen iedereen op kortings- en vrijkaartjes of vakantieaccommodaties beschikbaar te stellen.

 

“Gelukkig ziet het ernaar uit dat uitstapjes dit jaar weer kunnen”, begint Goos Griffioen. “Daarom doen we een beroep op alle inwoners van Borne. Hebt u vrijkaartjes of kortingskaarten voor bijvoorbeeld attractieparken of dierentuinen? En gebruikt u ze zelf niet? Gun ze aan kinderen die het minder breed hebben.” Rita Kremer vult aan: “Hebt u kaartjes die in de zomer geldig zijn, dan zoeken wij een match met een gezin dat juist graag naar zo’n park of dierentuin wil.” Ze voegt toe dat ook treinkaartjes of andere vervoersmogelijkheden welkom zijn. “Zo kunnen gezinnen zonder eigen auto er óók opuit.”

 

Vakantiehuisje en caravan tegen kostprijs

Jacqueline ten Veen hoopt daarnaast dat er mensen zijn met een vakantiehuisje of caravan in de omgeving. “Als die in de zomervakantie een paar weken leeg staan, wilt u die wellicht tegen kostprijs verhuren. Daar zou u zo’n gezin een groot plezier mee doen.” Ook voor andere ideeën om op een betaalbare manier kinderen en hun ouders een leuke vakantie(dag) te bezorgen, staat ze open.

 

Aanbod doorgeven

Aanbod in vakantieaccommodaties mag doorgemaild of -gebeld naar uitstapjes@pgborne.nl of 06-4033 5202 (Rita Kremer). Vrijkaartjes mogen in de brievenbus van de dames: Ligusterstraat 8, Molenkampsweg 37 of Kerkedennen 34. Namens de kinderen bedanken ze iedereen alvast hartelijk.

 

Kerkwijzer van 14 mei t/m 17 juni

 

De HH. Jacobus en Johannes parochie (met de St. Stephanus in Borne en de H. Stephanus in Hertme) brengt elke maand een Kerkwijzer uit.

 

Daarin vind je uiteraard informatie over de liturgische vieringen, maar ook allerlei ander wetenswaardigs, alsmede contactadressen en telefoonnummers.

 

De nieuwste Kerkwijzer kun je hier downloaden.

 

ACTIE KERKBALANS START DEZE MAAND

Oude Kerk wordt groen

 

2 januari 2022 - De Oude Kerk in Oud-Borne krijgt een groen jasje. Of eigenlijk, de hele Protestantse Gemeente Borne. Het thema Groene kerk, Groen geloven staat namelijk de komende tijd centraal. Het is één van de bijzondere plannen die hopelijk mogelijk worden dankzij de jaarlijkse bijdrage van Actie Kerkbalans. De voorbode van die actie start deze week. “Elk jaar in januari krijgen alle kerkelijk ingeschreven inwoners in Nederland de vraag met welk bedrag ze het komend jaar hun kerkgemeente willen steunen”, vertelt Arend-Jan Overbeek. Hij is een van de ‘penningmeesters’ bij de Protestantse Gemeente Borne. En hij moet er dus mede voor zorgen dat er geld is om de Oude Kerk open te houden én goede werken van te doen.

 

Contributie voor vaste kosten én extra plannen

De Actie Kerkbalans is eigenlijk een soort vrijwillige ‘clubcontributie’: “We vragen ieder lid naar vermogen te geven. Bij alle ruim duizend leden bezorgen tientallen vrijwilligers daarom deze week een folder. Hierin staat waar het geld voor nodig is. Voor dit jaar is dat - naast de vaste kosten voor gebouwen en medewerkers - voor vier extra plannen.”

 

Een van de vier plannen is om de Oude Kerk én bijgebouw de Potkaamp te verduurzamen. “Groene energie kopen we al jaren in. Nu we binnenkort starten met verbouwen van de Potkaamp willen we hier onder meer extra isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen plaatsen. En de keuken krijgt energiezuinige keukenapparatuur.” Ook komt er een jeugdwerker op de loonlijst.

 

Lunchconcerten voor iedereen

“Verder gaan we in de zomermaanden vaker lunchconcerten en andere muzikale ontmoetingen houden in de Oude Kerk. Zo kunnen meer mensen genieten van dit prachtige gebouw, waarin we nét voor corona uitbrak de fraaie muurschilderingen opknapten.” Hij hoopt eind januari de balans op te kunnen maken en de vlag uit te hangen om alle plannen uit te voeren. Meer informatie staat op www.pgborne.nl/gift.