Oogstdankviering Melbuul'ndagen

 

Op woensdagavond 21 augustus om 19.30 uur is er aan het begin van de Melbuul'ndagen de jaarlijkse oogstdankviering in de St. Stephanuskerk. Voorgangers zijn pastor Annet Zoet, ds. Carla Borgers en ds. Johan Meijer. Muzikale medewerking wordt verleend door Louis ten Vregelaar (piano en orgel) en het bekende Bornse gitaarduo Double6 (Paul Homan en Rudi Oude Vrielink).

 

De organisatie schrijft: "Als thema is gekozen voor 'Lof oogsten', ontstaan toen één van de voorgangers een witlofsalade stond te maken. Witlofkwekers leven van het oogsten van de lof. En wij allen eten ervan, voor zover we deze groente lusten. Lof oogsten is ook een uitdrukking die hoort bij waardering voor een prestatie, een compliment dat je iemand geeft, een dankjewel voor arbeid en inspanning. En als wij een oogstdankviering in de kerk houden mag de Eeuwige onze lof oogsten, met een mooi loflied en een dankbaar gebed.

 

We zien uit naar een verrassende viering, die we laagdrempelig houden en we hopen dat die velen, jongeren en ouderen mag inspireren. Met het oog op mensen die overdag werken, hebben we gekozen voor het aanvangstijdstip half acht."

 

Na de viering, die tevens de officiële opening is van de Melbuul'ndagen, is er gelegenheid om elkaar onder het genot van een hapje en een drankje te ontmoeten op het plein van de Stefans-Hof.

 

Vredesbijeenkomst en -wandeling in Borne

 

Van 21 tot en met 29 september a.s. wordt door de landelijke organisatie Pax de jaarlijkse Vredesweek gehouden. In tijden dat Amerika praat over het bouwen van een grensmuur en Europa de buitengrenzen steeds meer sluit voor vluchtelingen, kiest PAX als thema van de Vredesweek 2019: ’Vrede verbindt over grenzen’.

 

Om hier ook lokaal aandacht aan te besteden wordt in deze Vredesweek door de Raad van Kerken Borne e.o. op woensdag 25 september een vredesactiviteit georganiseerd. Deze activiteit begint om 19.00 uur met een viering in Het Dijkhuis waarin ds. Carla Borgers, ds. Johan Meijer en Jan Cuppen van de Raad van Kerken en met muzikale ondersteuning van de brassband St. Gregorius Hertme en Jos Beunders aan de vleugel. Daarna wordt er samen met de band naar de Vredesboom gewandeld bij de Oude Kerk waar een korte afsluitende bijeenkomst plaatsvindt.

 

De lokale Raad van Kerken nodigt iedereen, jong en oud, uit om deel te nemen aan deze vredesactiviteit. Als u niet kunt of wilt deelnemen aan de viering maar wel aan de vredeswandeling dan kan dat natuurlijk ook; deze start omstreeks 19.30 uur bij de ingang van Het Dijkhuis en loopt via de Bekenhorst en langs het Rode Kruis gebouw naar de vredesboom achter de Oude Kerk.

 

Bezichtiging en rondleiding St. Stephanuskerk

 

Zoals elk jaar is de RK-kerk Sint Stephanus in Borne op de tweede zaterdag in augustus en september van 13.00 tot 16.00 uur voor bezichtiging geopend. Dit jaar dus op 10 augustus en 14 september.

 

In het kerkgebouw, op de hoek van de Grotestraat en de Stationsstraat, vindt u kunstwerken van onder andere de glazenier Nicolas uit Roermond, de beeldhouwers Te Poel en Stoltefusz uit Den Haag en de edelsmid Jan Brom uit Utrecht. Een van de bijzonderheden in de kerk die de gids u laat zien, is een heilig putje. Er blijkt dan ook nog een tweede in de kerk te zijn... Vroeger kende de kerk een mannen- en een vrouwenkant, wat te zien is aan de glas-in-loodramen.

 

Kerkwachten zijn aanwezig om u informatie te geven. Op aanvraag wordt u een gratis rondleiding gegeven door een deskundige kerkgids (via www.gidsenoudborne.nl). Ook kunt u op eigen gelegenheid de kerk bekijken, maar de zangzolder, van waaruit u een uniek zicht heeft op het kerkinterieur, kan alleen onder begeleiding van een gids worden bezocht.

 

 

Stemmen voor Hulp aan Sri Lanka

Kans op forse donatie van KRO-NCRV via actie Warm Hart

 

Vorig voorjaar wist kerkgids Jos Verheul te melden samen met de KRO-NCRV bezig te zijn in 2019 een Kerkentour naar Borne te halen, analoog aan het landelijk bekende Kerkenpad. De restauratie van de Oude Kerk én de St. Stephanuskerk gooide vooralsnog echter roet in het eten. Toch bleven de lijntjes met de omroep intact en zo kwam Verheul enkele maanden geleden de Actie Warm Hart op het spoor.

 

Voor deze actie kunnen zich goede doelen melden die op een bijzondere manier bijdragen aan een warme, zorgzame samenleving. Verheul bedacht zich geen moment en schoof Hulp aan Sri Lanka naar voren, de welbekende Bornse stichting die de allerarmsten op het Aziatische eiland met allerlei acties financieel en praktisch ondersteunt. Inmiddels is de stichting door de eerste voorselectie gekomen en behoort zij nu tot de 68 goede doelen waarop via de website van de omroep gestemd kan worden.

 

De drie goede doelen die de meeste stemmen vergaren, kunnen rekenen op een donatie van tienduizend, vijfduizend of vijfentwintighonderd euro. “Alleszins de moeite waard dus”, aldus Jos Verheul. “Stem en steun dit goede doel!”

 

Stemmen kan (tot en met 30 september) zoals gezegd via de website van de omroep www.kro-ncrv.nl/warmhart/stichting-hulp-aan-sri-lanka. Daar valt ook meer te lezen over de actie en over het werk van de Stichting Hulp aan Sri Lanka.

 

Dagje uit gewonnen in de Postcodeloterij?

...gefeliciteerd met uw prijs!

 

Speelt u mee in de Postcodeloterij? Dan hebt u onlangs vrijkaartjes gewonnen voor een leuk uitstapje naar keuze. Weet u niet wat u met deze prijs moet? Dan kunt u uw prijscode altijd kwijt bij de Werkgroep Vakantie en uitstapjes van de Protestantse Gemeente Borne. Zij maakt daar graag een gezin gelukkig mee deze zomer. Zodat ook kinderen die niet op vakantie kunnen, toch een dagje uit kunnen gaan.

 

U kunt uw aanbod doorgeven per mail: uitstapjes@pgborne.nl of door even te bellen naar 06 4033 5202 (Rita Kremer). Ook kunt u uw bon met prijscode kwijt in het speciaal daarvoor bedoelde mandje van de werkgroep onder de toren in de Oude Kerk van Borne. Of u doet de bon in de bus bij een van de werkgroepleden: Jacqueline ten Veen (Ligusterstraat 8), Rita Kremer (Molenkampsweg 37) of Goos Griffioen (Kerkedennen 34).

 

Voor meer informatie over de werkgroep en haar activiteiten, zie:

https://pgborne.nl/organisatie/organisatie/diaconie/vakantie-voor-kinderen/