Inhaalcollecte voor de Hartstichting, ReumaNederland en het Longfonds

 

Van 12 t/m 24 oktober 2020 houden de Hartstichting, ReumaNederland en Longfonds een unieke collecte. Door corona konden de collectes van de drie goede doelen in het voorjaar niet doorgaan. In de herfstvakantie worden de bussen daarom eenmalig gebundeld en lopen duizenden vrijwilligers van ReumaNederland, Longfonds en de Hartstichting samen één collecte. Voor de gezondheid van alle mensen, en speciaal voor mensen met een hart- of vaatziekte, een reumatische aandoening of een longziekte. Zie verder de pagina Collectes.

 

Kerkwijzer 26 september - 30 oktober

 

In verband met het tegengaan van de verspreiding van het corona-virus heeft het bestuur van de HH. Jacobus en Johannes parochie moeten besluiten de nieuwste editie van de Kerkwijzer niet huis aan huis te laten bezorgen.

 

Vandaar dat u deze Kerkwijzer nu ook via dit platform op BorneBoeit kunt raadplegen. Wel worden er enkele exemparen neergelegd bij de Mariakapellen in Borne en Hertme, die u uiteraard kunt meenemen.

 

De Kerkwijzer kunt u hier downloaden.

 

Protocol voor de Eucharistievieringen

 

Vanaf het weekend van 4 en 5 juli zullen er Eucharistievieringen zijn met maximaal 100 mensen in de St. Stephanuskerk Borne, H. Blasiuskerk Delden en St. Lambertusbasiliek Hengelo. De besturen en het pastorale team willen uiterst zorgvuldig omgaan met de regels van de bisschoppen en het RIVM zodat zij niet de veroorzaker zijn/worden van besmettingen.

Daarom gelden de volgende regels als u deel wilt nemen aan een viering. Deze regels gelden voor alle genoemde vieringen en alle kerken. De belangrijkste punten:

 • Er mogen maximaal 30 kerkgangers aan de vieringen deelnemen.
 • Om deel te nemen aan de vieringen dient u zich vooraf aan te melden. Dit kan telefonisch: in Borne van maandag tot en met vrijdag tussen 09.30 en 11.30 uur via (074) 266 1310 en in Hertme op donderdag- of vrijdagmorgen tussen 10.00 en 11.00 uur vua (074) 266 1395.
 • Aan de kerkdeur zullen vrijwilligers staan om u te ontvangen. Zij zullen aan u vragen of u koorts heeft, verkoudheidsverschijnselen, andere ziekteverschijnselen of dat er huisgenoten zijn die deze verschijnselen hebben.
 • In de kerk zullen zitplaatsen gemarkeerd worden op 1,5 meter afstand.
 • Er zullen looproutes worden aangegeven.
 • Er zullen strepen op anderhalve meter worden gezet voor het ter communie gaan.
 • Vóór en na de viering de gepaste afstand houden en niet gaan samenscholen. Het kerkplein dient direct verlaten te worden.
 • Er zullen desinfecterende middelen aanwezig zijn bij de ingang van de kerk.
 • Als u ter communie gaat, moet u opnieuw de handen ontsmetten vlak voordat u ter communie gaat.
 • Bij het uitreiken van de communie zal de priester achter een zogenaamd hoestscherm staan en ontvangt u de communie door middel van een pincet.
 • Er mag geen collecte gehouden worden tijdens de viering maar er zal wel een collectebus staan bij de uitgang van de kerk.
 • Er mogen geen boekjes gebruikt worden tijdens de vieringen en er mag door de kerkbezoekers niet gezongen worden. Koren mogen niet zingen. De cantores, indien aanwezig, staan op minimaal 6 meter afstand van de mensen.
 • Alleen de lector en de voorganger zijn op het priesterkoor aanwezig. Dus geen misdienaars en acolieten.
 • In tegenstelling tot het protocol van de Nederlandse bisschoppen hebben de parochiebesturen besloten dat er geen koffie mag worden geschonken na de viering. Dit omdat we toch vaak spreken over een kwetsbare groep.

 

WIE HEEFT VRIJKAARTJES, KORTINGSKAARTEN, VERVOER EN VAKANTIE-ACCOMMODATIES?

Protestantse Kerk Borne wil gezinnen helpen

 

De werkgroep Vakantie en Uitstapjes van de Protestantse Kerk Borne wil ook de komende zomer graag weer iets betekenen voor gezinnen die het financieel niet breed hebben. Zij wil ervoor zorgen dat kinderen uit deze gezinnen een leuk dagje uit kunnen beleven of een korte vakantie kunnen vieren. Dat zal deze zomer een stuk lastiger worden dan voorheen. Toch wil ze alle mogelijkheden benutten. Vandaar deze oproep.

 

Vrijkaartjes en kortingskaarten

Als u vrijkaartjes of kortingskaarten hebt voor bijvoorbeeld attractieparken of dierentuinen en u maakt er zelf geen gebruik van, dan kunt u die kaartjes aan de werkgroep beschikbaar stellen. Het gaat om aanbiedingen die in de zomer geldig zijn. De werkgroep zoekt dan een match met een gezin dat juist een wens heeft in die richting. U hoeft dus zelf niet mee en u hoeft verder niets te doen. U hoeft alleen te melden wat u in de aanbieding hebt.

 

Vervoer

Ook treinkaartjes of andere vervoersmogelijkheden zijn welkom. Dat geldt deze zomer nog meer dan in de voorgaande jaren. De werkgroep was gewend om één of twee keer per jaar een touringcar te huren. Op die manier kon een grote groep mensen die zelf geen vervoer heeft, toch een dagje uit. Dat zal nu door de corona-maatregelen waarschijnlijk niet gaan. Daarom wordt naar alternatieven gezocht, bijvoorbeeld in de vorm van treinkaartjes.

 

Vakantie-accommodaties

Misschien hebt u een vakantiehuisje in de omgeving dat u tegen kostprijs wilt verhuren. Of dat uw caravan hier in de buurt in de zomervakantie toch nog een paar weken leeg staat. Daar zou u een gezin waarschijnlijk een groot plezier mee kunnen doen. De werkgroep bemiddelt dan graag. Ook andere ideeën om op een betaalbare manier kinderen en hun ouders een leuke vakantie(dag) te bezorgen zijn uiteraard van harte welkom.

 

U kunt uw aanbod per mail (uitstapjes@pgborne.nl), of per telefoon (Rita Kremer: 06 4033 5202) doorgeven. Vrijkaartjes en dergelijke kunt u ook kwijt in het speciaal daarvoor bedoelde mandje onder de toren in de Oude Kerk. U kunt ze ook in de bus doen bij een van de werkgroepleden: Jacqueline ten Veen, (Ligusterstraat 8), Rita Kremer (Molenkampsweg 37) en Goos Griffioen (Kerkedennen 34).