Gooi- en smijtwerkfestijn IJzeren Heinen
JAARLIJKSE INZAMELINGSACTIE OUD IJZER VOOR APOLLO 8

Gooi- en smijtwerkfestijn IJzeren Heinen

Ze hebben wel eens in de sneeuw of in de stromende regen bij Van Engelen aan de Kleiweg gestaan, maar deze keer was het zowat hoogzomer op paaszaterdag, de dag van het jaar waarop nu al voor de negende keer de mensen van volleybalclub Apollo 8 het ingezamelde oud ijzer uitladen en voorsorteren. Een traditie inmiddels waar een feestje van gemaakt wordt, met zelfgebakken taart en na afloop een biertje. “Het is nooit moeilijk om hulp te krijgen”, vertelt Hans de Vries die samen met Bert Loohuis, Tom Groot Zevert en Gosse Boonstra de zogenaamde ‘IJzeren Heinen’ vormen, die negen jaar geleden met het initiatief begonnen. “Vooral die jonge knapen vinden het mooi om met ijzer te gooien.”

 

Van alles

Elf aanhangers vol met afgedankt metaal en oud ijzer worden deze ochtend gewogen door de meiden van Dames 10 en uitgeladen door Heren 5 en natuurlijk de IJzeren Heinen zelf.

 

Er komt van alles en nog wat van de aanhangers: hometrainers, fietsen, drogers, radiatoren, vaatwassers, accu’s en... zelfs een nog werkende motor van een Seat. Bert Loohuis: “We hebben wel eens een hele grote koperen scheepsklok gehad, waarvan niemand meer wist waar die vandaan kwam en gigantische assen van een vrachtwagen. Maar ook antiek gereedschap en eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken.”

 

Steeds meer

Drie afgeschreven rolstoelen kregen een betere bestemming dan de schroothoop en werden opgeknapt of voor de onderdelen geschonken aan de Rolstoelwandelgroep. “Ach, als je er nog iemand een plezier mee kunt doen, waarom niet?”

 

De berg oud ijzer en metaal wordt jaarlijks groter. “We zijn een beetje voor de grap begonnen, maar het breidt zich als een olievlek uit. Al ruimschoots voor deze dag krijgen we aanmeldingen. Het is ook een prima moment. In het voorjaar is iedereen aan het opruimen.” Regelmatig worden de IJzeren Heinen benaderd voor grotere klussen, zoals twee jaar geleden bij de verbouwing van de Telgenflat in Hengelo. Het leverde een grote vracht aluminium op.

 

De grove selectie van het materiaal wordt gedaan door de IJzeren Heinen en de volleyballers, Van Engelen zorgt voor de rest. Het ene materiaal levert nu eenmaal meer op dan het andere. Al met al resulteert het in een mooi zakcentje voor Apollo 8. “Voordeel voor de club, waar ze heel blij mee zijn, maar ook voor Van Engelen scheelt het dat ze de boel voorgesorteerd aangeleverd krijgen.” Win-win, want ook de volleyballers hebben jaarlijks veel plezier op paaszaterdag met hun gooi- en smijtwerk. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Start werkzaamheden autonoom maken zwembad

Het ziet er allemaal een beetje troosteloos uit: de entree van het zwembad. Van binnen volledig...
29-04-2024

Inschrijving Run Bike Run gestart

Bereid je voor om je sportschoenen aan te trekken en je fiets van de haak te halen, want op 24...
23-04-2024

Zwaar verlies voor BZSV in Gorssel

Waar BZSV tijdens de heenwedstrijd nog aardig partij wist te bieden aan Gorssel was het...
22-04-2024

NEO wint ruim van Grol: 5-0

Na een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Erik Rouhof kreeg NEO direct al twee...
22-04-2024

Apollo 8 strandt in halve finale tegen VV Utrecht

Apollo 8 is in de stijd om de landstitel gestrand in de halve finale. In eigen huis was na de...
22-04-2024

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024