Wat is het Belevingstheater?

 

Op de avond van 3 april 2020 zal in Oud Borne een belevingstheater worden opgevoerd. Delen van Oud Borne worden dan teruggebracht in de sfeer van de oorlogsjaren.

 

Op verschillende locaties in de wijk wordt dan door zo'n 150 acteurs en figuranten straattheater opgevoerd, korte toneelstukjes die gedurende de avond meerdere keren worden herhaald. Zo worden er ook voordrachten gehouden, trekken Duitse soldaten rond en zo meer. Veel licht- en geluidseffecten zullen in de avondschemer voor een extra dimensie zorgen. Jos Brummelhuis is de regisseur van dit alles.

 

Rond 20.30 uur verplaatst alles en iedereen zich dan naar de Grotestraat om, ter hoogte van Villa Elisabeth (het voormalige gemeentehuis en huidige restaurant Dorset), de bevrijders binnen te halen. Ook daar zullen manschappen en tal van figuranten acteren en diverse tanks en andere oorlogsvoertuigen Borne binnentrekken. Het bevrijdingsfeest wordt later op de avond voortgezet op De Koem, waar voor deze gelegenheid een grote feesttent zal worden geplaatst.

 

 

Belevingstheater in wording

 

Een groep inwoners heeft de komende viering van 75 jaar vrijheid in Borne aangegrepen om in onze gemeente de oorlog te (blijven) gedenken als waarschuwing voor iets dat nooit meer mag gebeuren. Maar ook voor het in herinnering houden en eren van mensen die zijn omgekomen.

 

Daartoe heeft de groep op 3 apil 2019, exact 74 jaar na de bevrijding van Borne, de Stichting Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding Borne opgericht. Deze stichting organiseert op 3 april 2020 een evenement waarmee zij via belevingstheater mensen terugbrengt naar de tijd van oorlog én bevrijding in Borne.