Belevingstheater zoekt nog zo'n 50 acteurs en figuranten

22 september

 

In juni ontvouwde de Stichting Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding Borne haar plannen voor een eenmalig Belevingstheater. De uitvoering in Oud Borne zal plaatsvinden op vrijdagavond 3 april 2020, precies 75 jaar na de bevrijding van Borne. Er werd een oproep gedaan voor ruim 200 figuranten en acteurs. Ruim 150 mensen meldden zich tijdens enkele auditierondes aan. “Een geweldig aantal”, aldus Jos Brummelhuis, de regisseur van het project. “Maar dat betekent ook dat we nu nog zo’n 50 mensen zoeken.”

 

Intussen werkt Brummelhuis volop aan het script van de theateruitvoering. “Als de voortekenen niet bedriegen wordt het een indrukwekkende gebeurtenis met louter enthousiaste mensen. Het mooie is, dat we alle auditanten een rol konden geven.” Brummelhuis hoopt dat ook de laatste vijftig mensen zich nog zullen melden. “Acteerervaring is niet direct nodig, affiniteit met toneel is meegenomen. Ook voor mensen die alleen willen figureren is er nog plek.” Stilletjes hoopt de regisseur ook op aanmeldingen van mensen die zelf in Oud Borne wonen. “Hoe authentieker, hoe mooier”, klinkt het. Ergens in oktober beginnen de eerste repetities. Aanmelden kan bij Diana van Os, via belevingstheaterborne@gmail.com.

 

Wat is het Belevingstheater?

 

Op de avond van 3 april 2020 zal in Oud Borne een belevingstheater worden opgevoerd. Delen van Oud Borne worden dan teruggebracht in de sfeer van de oorlogsjaren.

 

Het belevingstheater is opgebouwd uit vijf verschillende thema's:

  • Borne vóór de oorlog
  • Borne in de oorlog
  • de Duitse bezetting
  • het afvoeren van Joden uit Borne
  • het verzet vanuit Huize Lidwina.

 

Op verschillende locaties in de wijk worden dan door zo'n 200 acteurs en figuranten 'toneelstukjes' opgevoerd die gedurende de avond een aantal keren worden herhaald. Zo worden er ook voordrachten gehouden, trekken Duitse soldaten rond en zo meer. Veel licht- en geluidseffecten zullen in de avondschemer voor een extra dimensie zorgen. Jos Brummelhuis is de regisseur van dit alles.

 

Rond 21.15 uur verplaatst alles en iedereen zich dan naar de Grotestraat om, ter hoogte van Villa Elisabeth (het voormalige gemeentehuis en huidige restaurant Dorset), de bevrijders binnen te halen. Ook daar zullen manschappen en tal van figuranten acteren en diverse tanks en andere oorlogsvoertuigen Borne binnentrekken. Het bevrijdingsfeest wordt later op de avond voortgezet op De Koem, waar voor deze gelegenheid een grote feesttent zal worden geplaatst.

 

 

Belevingstheater in wording

 

Een groep inwoners heeft de komende viering van 75 jaar vrijheid in Borne aangegrepen om in onze gemeente de oorlog te (blijven) gedenken als waarschuwing voor iets dat nooit meer mag gebeuren. Maar ook voor het in herinnering houden en eren van mensen die zijn omgekomen.

 

Daartoe heeft de groep op 3 apil 2019, exact 74 jaar na de bevrijding van Borne, de Stichting Belevingstheater Oorlogstijd en Bevrijding Borne opgericht. Deze stichting organiseert op 3 april 2020 een evenement waarmee zij via belevingstheater mensen terugbrengt naar de tijd van oorlog én bevrijding in Borne.