SAMENWERKING TUSSEN TV TRIOS EN KOPSLOPERS

Bevrijdingsvuur vanuit Normandië via Wageningen naar Borne

 

16 januari 2020 - Op 27 april vertrekt een groep van triatlonvereniging Trios van Normandië op de fiets naar Wageningen. In acht etappes brengen zij dan het bevrijdingsvuur van de stranden van Normandië naar de plek in Nederland waar de capitulatie werd ondertekend.

 

Eenmaal in Wageningen, op 4 mei, geeft de groep fietsers uit Borne het bevrijdingsvuur over aan de lopers van 'de KoPSlopers' die het vuur vervolgens in estafettevorm van Wageningen naar Borne brengen. Daar zullen ze dan op 5 mei rond 12.30 uur arriveren.

 

Het programma van de tocht is te vinden op de pagina Trios/KoPSlopers.

 

Veel animo voor jongerentrip naar concentratiekamp Bergen Belsen

 

30 december 2019 - In het kader van 75 jaar vrijheid in Borne krijgen alle Bornse jongeren tussen 14 en 20 jaar deze dagen een uitnodiging toegestuurd om op zaterdag 11 april een bezoek te brengen aan het voormalige concentratiekamp Bergen-Belsen in Duitsland, waar ook het monument van Anne Frank staat. De busreis en rondleiding is gratis, onder begeleiding en wordt aangeboden door het 4/5 mei comité Borne. Inmiddels hebben zich al 90 jongeren aangemeld.

 

Leven in vrijheid
Met het bezoek aan het voormalige concentratiekamp wil de organisatie benadrukken dat het leven in vrijheid een groot goed is. “Dat moeten we koesteren en nooit vergeten!”, aldus burgemeester Gerard van den Hengel. Vandaar nu ook het speciale appel op de jongeren. Ook enkele jongeren uit de partnerstad Rheine reizen mee. Het 4/5 mei comité is blij verrast door het grote aantal aanmeldingen dat nu al binnenkomt. “Tot uiterlijk 17 januari kunnen de jongeren zich opgeven. We gokten op zo’n 40 deelnemers, maar doen ondertussen ons uiterste best iedereen mee te kunnen nemen.”

 

Speciale krant en Bevrijdingsdiner

 

6 december 2019 - Nog enkele maanden, dan is het precies 75 jaar geleden dat Borne werd bevrijd. Veel organisaties zijn inmiddels druk doende het omvangrijke feestprogramma op en rond 3 april 2020 verder in te kleuren.

 

Huis-aan-huiskrant

Naast het Belevingstheater in Oud Borne, waarin van 17.30 tot 21.00 uur op 15 plekken de diverse aspecten van de oorlog en bevrijding worden uitgebeeld, wordt er bijvoorbeeld medio maart huis-aan-huis een eenmalige oorlogs-bevrijding krant bezorgd, waarin zal worden weergegeven wat er zich onder andere in de oorlog en tijdens de bevrijding heeft afgespeeld. Een achttal schrijvers verleent hieraan haar medewerking. Ook worden tien bedrijven geïnterviewd die reeds in de oorlog bestonden.

 

Bevrijdingsdiner in Het Dijkhuis

Om dit alles te bekostigen organiseert de stichting op 26 maart om 19.00 uur een bevrijdingsdiner in Het Dijkhuis. En dat belooft een hele bijzondere avond te worden. Iedere gast wordt persoonlijk ontvangen door belangrijke historische figuren uit de oorlogstijd. Het Dijkhuis ademt die avond de sfeer uit van de jaren '40-'45 en ook worden er verschillende verrassende acts opgevoerd. De Bigband Eighty Nine zorgt voor de muzikale omlijsting. Kaarten à 65 euro per persoon zijn te bestellen via 3april2020@gmail.com. Toekenning van de kaarten zal geschieden op basis van datum aanmelding.

 

Andere programma-onderdelen zijn onder meer:

  • Op 3 april wordt ’s middags in Het Dijkhuis een bevrijdingsprogramma gepresenteerd voor de bewoners, waarbij Het Dijkhuis in de juiste sfeer wordt gebracht.
  • Vanaf ± 16.30 uur vindt er een officiële aftrap plaats in de Oude Kerk met een aantal sprekers, die de situatie voor en in de oorlog op eigen wijze voor het voetlicht brengen.
  • Het bevrijvingsfeest op De Koem (naast restaurant Dorset, waar vanaf plm. 20.30 uur de bevrijders vanuit Hengelo opnieuw Borne zullen binnentrekken. Daar worden ze ontvangen door burgemeester Jan Pierik.