Mighty Marty doceert in Borne
06-09-2019
JUBILEREND SMASH BELEEFT PLEZIERIGE MIDDAG AAN OUD-PROFTENNISSER MARTIN VERKERK

Mighty Marty doceert in Borne

Tennisvereniging Smash in Borne viert dit weekend haar 50-jarig bestaan. Een van de hoogtepunten vormde vrijdag de komst van Martin Verkerk, de voormalig proftennisser die in 2003 de wereld verraste met een finaleplaats op Roland Garros. De toen 24-jarige speler kreeg al snel de bijnaam Mighty Marty en groeide in heel korte tijd uit tot een van de idolen in de internationale sportwereld. De roem was echter van korte duur. Amper vijf jaar verder maakte blessureleed een eind aan zijn carrière. Inmiddels heeft hij het racket weer opgepakt en runt hij in Den Haag zijn eigen tennisschool. Vanmiddag kregen de jeugdleden van Smash een clinic van Verkerk en rond etenstijd vertelde hij zo’n 60 toehoorders meer over zijn turbulente loopbaan.

 

‘Ik geef ze een high-five en dol een beetje’

Inmiddels heeft de blonde haardos van de nu 40-jarige Verkerk plaatsgemaakt voor een vrijwel kalende bovenkant, maar voor wat betreft de praatjes en het geloof in eigen kunnen heeft de man nog niets ingeboet. Integendeel, vanmiddag was al snel duidelijk dat hij de baas was op de baan. Met luide stem en een licht Haags accent weet hij zo’n 70 kinderen te inspireren en te laten lachen. Precies wat hij voor ogen heeft. “Dit is een geweldige club met zoveel jeugdleden en ik wil ze heel graag enthousiasmeren. Natuurlijk wil ik ze wel wat techniek bijbrengen, maar het gaat toch vooral om het plezier. Daarom maak ik een praatje met ze, geef ze een high five en dol een beetje.” De kinderen vinden het prachtig, scoren een handtekening en gaan samen met hem op de foto, die door papa of mama wordt gemaakt.

 

Een half uurtje later in de kantine is het al niet anders als Verkerk zijn levensverhaal uit de doeken doet. Bijna drie kwartier weet hij zijn bewonderaars te boeien. Over zijn aanloop naar de top bijvoorbeeld, waarin hij vertelt op zijn 18de begonnen te zijn met reizen en op de 180ste plek van de wereld belandde. En zijn daaropvolgende terugval, waarin ‘ie in ‘de jungle’ van het tennis terechtkwam. “En echt dames en heren, daar wil je niet zijn”. Een nieuwe trainer deed echter wonderen en zo bereikte hij, niet in de laatste plaats tot verrassing van hemzelf, de finale van Roland Garros in Parijs. Een van de grote grandslam toernooien van de wereld. Hij verloor er simpel in drie sets. “Het was een van de kortste finales ooit, en daarmee ben ik toch maar mooi in de boeken gekomen”, klinkt het lachend.

 

Een kratje bier naast het bed

Even later gaat hij weer bloedserieus verder. “Ik had geen enkel idee wat ik tijdens het toernooi in de wereld losmaakte. Ik kwam er net vóór de finale achter. Helaas, want daardoor voelde ik een enorme druk en stond ik al met één set achter voordat ik de baan opkwam.” Ook over het verval dat daarna optrad blijkt Verkerk een open boek. ‘Ik raakte aan lager wal, kreeg blessures, en geloofde niet meer in mezelf. Op een gegeven moment lag ik ’s morgens om 11.00 uur op bed naar Netflix te kijken, met een kratje bier naast me.” Al met al duurde het bijna zes jaar voordat hij zichzelf hervond. Inmiddels heeft hij een goed lopende tennisschool in Den Haag waar hij zijn kennis en ervaring met succes op anderen overbrengt.

 

De jubilerende Smash-leden vonden het allemaal prachtig. Na afloop werd er dan ook op informele wijze uitvoerig nagepraat, waarbij de drankjes en hapjes, zoals het hoort op een feestje, niet ontbraken. Zaterdagavond wordt het 50-jarig bestaan voor de leden, oud-leden én buurtbewoners afgesloten met een feestavond. (BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Inschrijving Run Bike Run gestart

Bereid je voor om je sportschoenen aan te trekken en je fiets van de haak te halen, want op 24...
23-04-2024

Zwaar verlies voor BZSV in Gorssel

Waar BZSV tijdens de heenwedstrijd nog aardig partij wist te bieden aan Gorssel was het...
22-04-2024

NEO wint ruim van Grol: 5-0

Na een mooie minuut stilte vanwege het overlijden van Erik Rouhof kreeg NEO direct al twee...
22-04-2024

Apollo 8 strandt in halve finale tegen VV Utrecht

Apollo 8 is in de stijd om de landstitel gestrand in de halve finale. In eigen huis was na de...
22-04-2024

Daar gaat hal 1

Wethouder David Vermorken mocht woensdagmiddag een stukje muur van sporthal 1 van sportcomplex...
17-04-2024

Scouting Twickel Borne regionaal winnaar

Bij de Regionale Scouting Wedstrijden Twenteland, die afgelopen weekend werden gehouden aan het...
17-04-2024