Zonnecollectief als olievlek
SUCCESVOLLE PROJECT WENSINK-ZUID WORDT UITGEROLD IN BORNSCHE MATEN

Zonnecollectief als olievlek

September vorig jaar startten een aantal bewoners van Wensink-Zuid met een collectief zonnepanelenproject. Een half jaar later zijn er 65 huizen extra in de wijk voorzien van panelen op het dak. Een resultaat dat bijna twee keer zo groot is dan wat op grond van de gemiddelde uitkomsten van soortgelijke initiatieven in het land verwacht werd. Het succes werkt kennelijk aanstekelijk, want de ‘Wensink-Zuid-aanpak’ wordt deze maand ook uitgerold in de Bornsche Maten.

 

De oorsprong van het collectieve plan is eigenlijk gelegen in de initiële gedachte om de grootschalige aanpak van het waterbeheer in Wensink-Zuid te combineren met duurzaamheidsplannen, waaronder ook het ‘aardgasvrij’ maken van de wijk. Dat bleek echter een te ambitieus plan en de duurzaamheidsdoelen moesten even een pas op de plaats maken. De net opgerichte klankbordgroep Energietransitie vond het echter jammer om nu dan maar duimen te gaan draaien en besloot zich vol in te zetten om collectief zonnepanelen aan te schaffen.

 

Uitzoekwerk

“Collectief kun je echt wezenlijke prijsverschillen bedingen”, vertelt Rinne Oost enthousiast over het project. “Er is zoveel aanbod, dat mensen door de bomen het bos niet meer zien. Nu hoefden ze zelf het uitzoekwerk niet meer te doen”, vult Dave Poort aan. De groep vroeg offertes op en bedacht zelf een vernuftig systeem om alle aanbod objectief met elkaar te kunnen vergelijken. Uiteindelijk werd er een keuze gemaakt voor een leverancier met het beste bod. Rinne Oost, ook vrijwillig duurzaamheidscoach voor Duurzaam Thuis Twente, gaf in december een heldere presentatie aan belangstellenden uit de wijk. “Het is belangrijk om duidelijk en transparant te zijn. Ons uitgangspunt is om volstrekt onafhankelijk te kunnen zijn.”

 

Tevreden huizenbezitters

De presentatie trok veel huizenbezitters over de streep. Dave Poort: “Het is natuurlijk ook een kwestie van vertrouwen.” De evaluatie liet zien dat afspraken werden nagekomen en alles in grote lijnen klopte. Met tevreden huizenbezitters tot gevolg. Daarbij ook enkelen van buiten de wijk. Eén ervan is Esther Tijhuis. Ze woont in de Bornsche Maten maar kon desondanks meeliften op het project. De leverancier maakte hier en daar een uitzondering, hoewel de bedongen korting wel voor een groot deel gebaseerd was op het kunnen combineren van werkzaamheden binnen een beperkte straal.

 

Uitrol in de Bornsche Maten

Esther was gecharmeerd van de aanpak in Wensink-Zuid en wilde hetzelfde uitrollen in de Bornsche Maten. “Vooral in de oudere gedeelten van de wijk is er nog veel te winnen. Toen die huizen gebouwd zijn werd er nog niet echt nagedacht over zonnepanelen.” Inmiddels zijn er alweer nieuwe offertes aangevraagd en wordt er door de groep vergeleken, geschrapt en geselecteerd. Op 15 en 24 september worden er in De Veste voorlichtingsavonden gehouden, waar men uitleg en informatie krijgt en zich meteen kan inschrijven voor het zonnepanelenproject in de Bornsche Maten, mocht men dat willen.

 

Rinne Oost en Dave Poort zijn trots op wat ze hebben weten te bereiken, zonder noemenswaardige hulp van officiële instanties. Wat hen betreft volgen er na de Bornsche Maten nog meer wijken. “Elk dak is er één. Verduurzamen is belangrijk. Veel steentjes kunnen we niet bijdragen, maar dit steentje wel.” (AJ/BM)

 

Voor meer informatie en aanmelden zie: https://www.zonnecollectief-bornschematen.nl

 

(Op de foto boven vanaf links: Rinne Oost, Esther Tijhuis en Dave Poort)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
PaulCohn — 24 sep 2020
Wie het energieverbruik van huizen rond de middellandse zee wil vergelijken met die rond de Noordzee doet er verstandig aan de huidige isolatie- -waarden van beide categorieën te vergelijken:
www.eurima.org/uploads/adverts-docs/5_advert_How-blue-are-u_21022008.pdf
image file: 'How Blue are U?' van Eurima (European Insulation Manufacturers Association}
Deze illustratie toont duidelijk aan dat 60 j nagenoeg ongeïsoleerd bouwen boven Nederlands schier bodemloze aardgasput niet “zomaar eventjes” is te verbeteren.
Ron Hartman — 04 sep 2020
Puur als bijdrage aan verdieping van de discussie. De woningen rond de Middellandse zee zijn vaak koel in de zomer. Goed gebouwd? In de winter moppert men nog vaak op de dure elektrische verwarmingspanelen. Je zou verwachten dat alle daken beschikken over zoveel mogelijk panelen. Bijvraag; hoe ruimen we die op als ze op zijn over 15 tot 25 jaar? Stelling: maak eerst je woning qua isolatie in orde voor de netwerken het toevoegen van ongebruikte elektra in de zomer, het niet meer aan kunnen. Mijn pleidooi is dus om collectief en doordacht te isoleren en daarna pas naar meer, meer, meer energie te streven. Minder dus door betere bouw of na-isolatie?
Ruud Steltenpool — 03 sep 2020
Naast dat je met zonnepanelen geld verdient en er vieze 'ontbossingscentrales' mee voorkomt, scheelt het in mijn geval ook flink qua hitte in je huis.
De energie-balans (licht,warmte,elektriciteit) van het dakoppervlak wordt natuurlijk nogal anders, ook door het isolerende effect, daarom vermoed ik dat panelen in de meeste huizen koelte zullen brengen. Wil je het zeker weten zul je wat metingen moeten doen.
Walter — 02 sep 2020
@Paul
Begrijp me niet verkeerd, dit initiatief is top!

Echter het stoort mij dat een Borne Energie veel gemeenschapgeld krijgt en weinig klaar maakt in Borne.

Blijkbaar kunnen we het in Borne heel goed zonder hen!
Als we toch boeten bezuinigen op externen, zet deze maar op het lijstje.

Paul Cohn — 02 sep 2020
Je kunt de krant niet missen, Walter: geen dag www.tubantia.nl/borne/huurders-in-borne-kiezen-massaal-voor-zonnepanelen~a116759d/
En de resultaten liegen er niet om :
https://www.welbions.nl/ambassadeur-paulcohn?fbclid=IwAR111xcfFgl2ryKWLMxPNGdcMhajtZRFQq8kpDPhdZnRYS_bGR2-PCz4AV4
Lisanne — 02 sep 2020
Er staat "aanmelden verplicht". Op de website kan ik mij echter alleen inschrijven voor het collectief zelf, niet voor de infoavond. Klopt deze informatie wel?
Walter — 02 sep 2020
Goed gedaan Rinne en Dave!!! En waar zijn onze susidieslurpende vrinden van Borne energie? Gaan groot op een handvol panelen op de carnahal, maar verder niets van de grond gekregen in de loop der jaren. Dan maar aanpappen met Raedthuys om turbines in de Hof van Twente te plaatsen waar 40% van Borne overlast van gaat ondervinden dagelijks. Goed bezig gemeente Borne met onze belasting centen. Zonder gaat het beter!

Een vriendinnetje voor Oeki

Toen Martin Velten op 4 april officieel afscheid nam als wethouder van de gemeente Borne vroeg...
18-04-2024

Verenigingsman Erik Rouhof overleden

In de nacht van dinsdag op woensdag is Erik Rouhof overleden. De verenigingsman pur sang wist...
17-04-2024

Feestelijke ingebruikname derde duofiets

Donderdag werd de derde duofiets van Fietsmaatjes in gebruik genomen door wethouder Michael...
13-04-2024

‘De straat is té mooi’

Sinds twee weken is het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg gereed en...
12-04-2024

De ‘kers op de taart’ in de Bornsche Maten

Het is een project van lange adem geweest. Al vanaf 2006 wordt er gesproken over...
11-04-2024

Brand in de afzuigkap

Tegen 18.00 uur woensdag werd de brandweer opgeroepen voor een melding aan de Struisgras. Ter...
10-04-2024