Poorthuisje Borne

 

Het Poorthuisje, op het Gedenkpark Borne, ligt op een mooie plek en biedt een oase van rust in het rumoer van alledag. De begraafplaats is meer dan honderd jaar oud. Dit is goed te zien in het oude gedeelte waar de majestueuze oude bomen hun takken over de graven spreiden.

Historie
Het Gedenkpark Borne kent een bijzondere historie. Rond 1900 ontstonden er twee begraafplaatsen naast elkaar: de Rooms Katholieke en Nederlands Hervormde. Het oudste graf stamt uit het jaar 1886. De grond van de Nederlands Hervormde begraafplaats is in 1968 verkocht aan de gemeente Borne. In 1974 kocht de gemeente de grond van de katholieke begraafplaats.

 

Beide begraafplaatsen werden vervolgens samengevoegd tot één gemeentelijke begraafplaats. De oude gedeelten van beide begraafplaatsen zijn nog heel goed te herkennen. Bij binnenkomst ligt aan de linkerkant het oude hervormde gedeelte. Aan de rechterkant is de toegangspoort van het oude katholieke gedeelte, het Poorthuisje, met even verderop de Calvarieberg.

 

Het Poorthuisje

In 2017 heeft een werkgroep het Poorthuisje ingericht als stilteplek. Tevens is het monument voor het ‘ongeboren kind’ op het pleintje opnieuw geplaatst voor het Poorthuisje. Bij toerbeurt openen en sluiten de vrijwilligers - de sleutelhouders - 's morgens en 's avonds de deur van het Poorthuisje. Nog nooit is dat overgeslagen en in harmonie nemen zij werk van elkaar over als het nodig is.


Binnen, in het Poorthuisje, hangt een schilderij van Ellen Klasens, lid van de werkgroep en kunstenares. Ook liggen er kaartjes, de afbeeldingen zijn delen van het schilderij, waar op de achterkant een herinnering aan een dierbare overledene kan worden geschreven.

 

De beschreven kaartjes worden zorgvuldig verzameld en die kaartjes worden in een klein kunstwerk verwerkt in de vorm van een hart. `Liefde` straalt het hart uit. Tijdens Verbonden in Licht krijgt het kunstwerkje een plek in het Poorthuisje.