Mara Tanke vrijdag in finale Hollandís Got Talent
01-11-2023
DE BORNSE VAN DANSGROEP IRON MOET NOG EVEN ZWIJGEN OVER DE AFLOOP

Mara Tanke vrijdag in finale Hollandís Got Talent

Aankomende vrijdag is het zover, de finale van Holland’s Got Talent en daar zit ook de Bornse Mara Tanke in. Met een golden buzzer heeft Mara met haar dansgroep Iron indruk gemaakt op zowel het publiek als op danser, choreograaf en jurylid Dan Karaty.

 

De deelname

Mara is met haar Hengelose dansgroep Iron opgegeven door de partner van haar danscoach voor Holland’s Got Talent. In het begin twijfelde de groep of zij hier wel aan mee wilden doen maar die keus werd snel gemaakt. “Als ik daar nu aan terugdenk, voel ik me echt dom dat ik twijfelde. Alle reacties die ik gekregen heb zijn echt superleuk.” Na de auditie mochten ze naar de live-audities gaan. “Wat er voor de rest is gebeurd? Dat is de achtbaan die je op tv hebt gezien. Niemand verwachtte namelijk dat wij een golden buzzer zouden krijgen en gelijk door mochten naar de halve finale. We zaten meer te hopen dat we geen kruizen zouden krijgen.” De golden buzzer werd door niemand minder dan Dan Karaty ingedrukt en de groep was overdonderd met zoveel blijdschap. “We waren namelijk bang dat mensen onze artistieke dansstijl moeilijker te begrijpen vonden dan bijvoorbeeld een hiphop groep.”

 

“Bij de auditie waren overal camera’s en het was een hele lange dag, want we moesten na het aanmelden de hele tijd blijven zitten.” Opwarmen kon Mara daarom ook niet doen en dus was het moment dat ze moesten opkomen wel stressvol. Maar eenmaal bij het podium zelf was de spanning hoog en schoot de adrenaline echt in. “De gewone audities voelden als lange dagen door het vele wachten, maar de halve finale auditiedag was zo voorbij.” Met ondertussen wat interviews en shots voor in het programma zelf was de groep de hele dag zoet. “Hani moest wel lachen om ons, we gedroegen ons namelijk soms een beetje als malloten omdat wij niet wisten hoe we voor een camera moeten reageren. We waren gewoon Hengelo's en te nuchter om het daar op te laten.”

 

Danscarrière

Mara danst al sinds haar negende. “Het begon met één uurtje in de week. Maar toen kwamen daar ook nog wedstrijden bij met hiphop en ging het van één uurtje in de week naar vijf á zes uur in de week dansen bij dansstudio X-Dance.” In 2016 kwam Hani Andary bij de dansschool en startte hij een team. “Ik heb hier toen auditie voor gedaan en werd aangenomen.” Iron, de groep met zeven meiden, gefocust op de persoonlijke groei, was gecreëerd. En Mara is bij X-Dance niet weg te denken nu ze daar ook lesgeeft aan de jongere groepen.

 

Ondertussen studeert Mara aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten met de opleiding docent dans. Ze zit in haar tweede jaar en dat gaat niet zonder slag of stoot. “In eerste instantie was mijn opleiding er niet zo blij mee dat ik meedeed aan HGT, want ik miste best wat lessen. Ik kreeg geen vrijstelling en de opleiding hanteert een 90 procents aanwezigheidsplicht. Toch heb ik mijn propedeuse wel gehaald.” Door de aanwezigheidsplicht hoopte Mara op vrijstelling, maar die kreeg ze niet: “Ik kreeg geen vrijstelling van school en docenten gaven er eerst ook geen erkenning aan dat ik meedeed.” Maar nu docenten en klasgenoten de afleveringen hebben gezien zijn ze wel positief over de deelname.

 

Geheim houden

Het was wel lastig om geheim te houden dat ze meedeed. Alle afleveringen zijn vooraf opgenomen. Dit betekende dat Mara de klas moest vertellen dat zij er niet was, maar de reden mocht ze niet vertellen. En dat begon allemaal op 1 april. De laatste opnames waren van eind mei tot begin juli en sinds dat moment is zij stil over de finales. “Ik weet al wie gewonnen heeft, maar het is wel heel moeilijk dat ik niks mag zeggen. En al helemaal sinds dat het op tv wordt uitgezonden. In de tussentijd heb ik er wat minder aan gedacht.”

 

Grote verandering

“Het is ineens een switch op dat moment dat de golden buzzer wordt ingedrukt. Het betekende dat mensen ons zien en accepteren wat wij doen.” Een echte erkenning als danser. “En dat merkte ik gelijk ook op straat wel. Mensen waarmee ik al lang niet heb gepraat willen een praatje maken of dan herkent iemand mij. Dan pas zie je echt hoe groot het effect is als je meedoet aan zo’n programma.” Met zoveel verandering in het dagelijks leven is de mindset van Mara ook veranderd. “Soms voel ik me haast een beroemdheid.” En dat is ook niet te missen in de dansklas waarin Mara lesgeeft. “Om te horen dat ‘juf Mara’ op tv is, is zo leuk.”

 

Met haar deelname heeft Mara een grote indruk gemaakt op mensen en kinderen in haar omgeving. Als docent met een voorbeeldfunctie, maar nu ook als ‘bekende’ van tv is deze verandering niet iets waar ze van schrikt. “Ik ben echt een groot blij ei op dit moment. Alles wat ik heb geleerd tijdens het hele proces kan ik nu eindelijk delen en dat vind ik heel mooi. Uiteindelijk ben ik ook maar gewoon een persoon met mijn kwaaltjes en als mensen mij dan zo hoog hebben staan voel ik mij alleen maar vereerd.”

 

“Ik ben gegroeid als persoon. Ik heb veel verplichtingen gekregen en alles wat we met Iron hebben meegemaakt, vormt de persoon die ik nu ben. Iron heeft me echt levenslessen geleerd, dus ik ben echt wel veranderd, maar daar ben ik heel trots op.” Met doelen opgesteld ziet de toekomst voor Mara er in ieder geval niet saai uit. “Voor nu wil ik als danser het werkveld in. Ik wil theatervoorstellingen doen en als danser actief zijn maar ook als choreograaf mijn eigen kunst in de wereld brengen. Het docentschap wil ik ook niet opgeven, want daar zit een groot deel van mijn hart.” (CT)

 

Vrijdagavond vanaf 20.00 uur is de finale van Holland Got Talent met Mara Tanke te zien op RTL4.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Groots onthaal voor kleine stappers

Zo’n duizend wandelaars gingen maandagavond van start voor de Avondvierdaagse in Borne....
06-06-2024

Stefan Boermans pakt Olympisch ticket

Bij Stefan Boermans en Yorick de Groot kon woensdagmorgen in alle vroegte de kurk van de fles....
05-06-2024

Zoín duizend wandelaars de paden op

Goedgemutst begonnen zo’n 1.000 deelnemers vandaag aan de eerste etappe van de...
03-06-2024

Ontknoping nadert voor Stefan Boermans

Beachvolleyballers Stefan Boermans en Yorick de Groot behaalden een derde plek in het...
03-06-2024

Beachhandballers willen scoren voor de Finals

In het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 juni houdt Handbalvereniging Borhave weer haar...
03-06-2024

NEO start nacompetitie met winst

NEO en de Zouaven begonnen zaterdagmiddag in hun eerste nacompetitieduel erg afwachtend. Het...
03-06-2024