Welten heeft zijn macht terug
28-02-2017
VERBRANDEN KRELIS EN SLEUTELOVERDRACHT MARKEREN EINDE CARNAVAL

Welten heeft zijn macht terug

Op de laatste van de vijf dolle dagen is het vaste prik dat de Stadsprins en zijn adjudant onder toeziend oog van alle carnavaleske hoogheden hun sleutel en symbolische macht weer inleveren bij de echte baas. Zo verliep het ook op deze dinsdagmorgen. Ietwat uitgeteld en schor zaten de feestvierders samengepakt in de raadszaal, gadegeslagen door het voltallige college van Burgemeester en Wethouders, hongerig wachtend op hun bijna hernieuwde macht.

 

Woensdag het Askruisje halen

Voorzitter Henk van den Berg van de Stichting Borns Carnaval liet in zijn slottoespraak de afgelopen dagen nog eens de revue passeren en kon bijna niet anders dan lovend zijn. Wat hem vooral was opgevallen bleek de saamhorigheid te zijn. Saamhorigheid tussen de verschillende verenigingen en saamhorigheid tussen gemeente en carnavalsvierders. “Er zijn vriendschappen ontstaan”, zei hij. Ook riep hij op woensdagavond om 18.30 uur in Zenderen allemaal het Askruisje te halen. “Ongeacht geloofsrichting of wat dan ook”, aldus Van den Berg. “Zoals we vrijdagavond samen met de Carnavalsmis begonnen, moeten we morgenavond ook eindigen.”

 

Daarna was het de beurt aan Rob Welten, die eerlijk toegaf blij te zijn de macht weer naar zich te kunnen toetrekken. De mooiste momenten waren voor hem de aandacht die de Jeugdprins en -adjudant vrijdagavond voor zich opeisten tijdens de sleuteloverdracht én de nieuwe Kinderoptocht op Rosenmontag. “Een teken dat Carnaval leeft in Borne, dat er toekomst is. Dat willen we als gemeente heel graag ondersteunen.”

 

Puntje van kritiek

Wel had de burgervader een puntje van kritiek en dat betrof het misbruik maken van de gastvrijheid in het gemeentehuis. Het feestje op vrijdagavond bleek voor een aantal feestvierders iets te veel van het goede te zijn, met een hoop rommel en ergernis tot gevolg. “Dat moeten we niet weer hebben”, waarschuwde hij. Toch had hij veel waardering voor de wijze waarop Stadsprins Jan Willem en Adjudant Maikel met hun macht waren omgegaan. Als blijk hiervan speldde hij hen vervolgens een Borns schildspeldje op “symbolisch voor hun inzet voor de samenleving".

 

Daarna ging het schoorvoetend naar buiten, waar de hoogheden samen de teerton met daarin de Krelis in de hens staken. Het officiële einde van Carnaval 2017. Iedereen bedankte en kuste iedereen voor de geweldige dagen en na het laatste getetter van de ’t Is ma waj went band was het echt voorbij. “Een prachtig jaar”, aldus de Stadsprins. “De mooiste dingen vond ik toch wel de Bokkenzitting en het samen optrekken met elkaar”, klonk het hees. Adjudant Maikel kijkt vooral met heel veel plezier terug op de Kinderoptocht op maandag. “Daar vooral voelde je hoe carnaval kan zijn en moet zijn. Dit moeten we echt vasthouden en een volgend jaar uitbouwen.” Waarvan akte. (BM)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina
hans — 01 mrt 2017
Ja, inderdaad; en daar heb ik overigens geen meters bier, gehoorbeschadiging en een vervuild centrum voor nodig. Overigens betaal ik wel mee aan het opruimen ervan, opzouten.
Egbert — 01 mrt 2017
Vrolijk leven leef jij Hans
hans — 01 mrt 2017
Wat moet ik nou snappen aan carnaval? Er gaan in deze tijd honderd duizenden mensen skiën. Maar daar gaan we op deze site toch ook geen weken over lullen.
Henk — 01 mrt 2017
Hans, dat je carnaval niet snapt is echt niet erg. Maar wees dan wel zo groot om te snappen dat velen er anders over denken en we met Borne Boeit gelukkig een medium hebben die dat wel begrijpt en er dus ook terecht de nodige aandacht aan besteed. Net zoals aan alle overige Bornse evenementen

Henk van den Berg
Vz Stichting Borns Carnaval
hans — 28 feb 2017
En kunnen we dan nu eindelijk weer overgaan tot de serieuze orde van de dag. Op deze site lijkt het wel alsof de hele wereld draait om carnaval. Al die onzin

Open terrassen zorgen voor blijheid

Vanaf 12.00 uur vanmiddag mocht het weer: ‘lekker met de kont op het terras’, zoals...
01-06-2020

Vanaf 2 juni Corona testen in Twente

Vanaf morgen, dinsdag 2 juni, is het voor inwoners van Twente met symptomen van COVID-19...
01-06-2020

Geen bloemen in het haar voor Rosa

Morgen is het Pinksteren. Dé dag in Borne waarop, geheel volgens de traditie, uit...
30-05-2020

Het aftellen naar maandag is begonnen

Intussen zal het niemand zijn ontgaan: vanaf 1 juni om 12.00 uur mogen de terrassen weer open en...
29-05-2020

Update van de Bornse huisartsen

Via BorneBoeit informeren de Bornse huisartsen u regelmatig over de bijzondere omstandigheden...
29-05-2020

Antoinette uit Borne wint 25.000 euro

In de apriltrekking van de VriendenLoterij heeft de Bornse Antoinette maar liefst 25.000 euro...
28-05-2020