Zuster Frida heeft geen spijt
EERSTE OPEN KLOOSTERDAG ZENDEREN TREKT RUIM 225 BEZOEKERS

Zuster Frida heeft geen spijt

Vijfenvijftig was ze toen ze als Zuster Frida de Orde van de Broeders en Zusters van Onze Lieve Vrouwe van de Berg Karmel binnenstapte. In de volksmond beter bekend als de Karmelieten en Karmelietessen. Vandaag en morgen is ze een van de gastvrouwen tijdens de Open Kloosterdagen die ook in beide Zenderense kloosters plaatsvinden. “Ik vind dit leuke dagen”, glimlacht ze. “Het is fijn om mensen een beetje wegwijs te kunnen maken in onze wereld.”

 

Meer tussen hemel en aarde

Frida (foto rechts), geboren in 1946, had vóór haar religieuze leven een job in het sociaal-cultureel werk. “Door een samenloop van omstandigheden belandde ik op enig moment op een kruispunt van wegen en ging ik door de diepe dalen van het leven, zoals het zo mooi klinkt”, verwoordt ze. “Ik had geen relatie, noch kinderen, maar voelde dat er toch meer was tussen hemel en aarde. Diepgaand zelfonderzoek leidde ertoe dat de Karmelieten op mijn pad kwamen, hetgeen uiteindelijk resulteerde in het toetreden tot deze Orde."

 

Op de vraag of ze -na nu inmiddels zo’n 17 jaar Zuster Frida te zijn- gevonden heeft wat ze destijds zocht, volgt een stilte, even later gevolgd door “Ik denk het wel ja. Natuurlijk, ook hier schijnt niet alle dagen de zon, maar wat ik inmiddels wel geleerd heb is dat je trouw aan je keuze moet zijn, je daar ook sterk voor moet willen maken. En al is het maar een splintertje dat ik kan bijdragen aan de zoektocht van mensen, dan nóg ben ik gelukkig. Dan weet ik dat ik het allemaal niet voor niets doe. Dus spijt? Nee, absoluut niet.”

 

Sacristie

De Open Kloosterdagen in Zenderen startten deze zaterdag om 11.00 uur bij het Karmelietenklooster aan de Hertmerweg. Direct al stond een groep belangstellenden klaar om eens naar binnen te stappen en een vleugje van het kloosterleven op te snuiven. Binnen is een looproute aangegeven om daarmee de privévertrekken van de nog 14 inwonende Karmelieten te ontzien. In de sacristie vertelt Zuster Frida de toehoorders meer over de Karmelspiritualiteit. De route leidt verder langs de refter (foto hieronder), waar de tafel inmiddels is gedekt voor de lunch, de bibliotheek en ook de stilteruimte boven, met een krakende houten vloer.

 

Terwijl een andere zuster in de kerk tekst en uitleg geeft over het Karmelitaanse leven, inclusief het scapulier (het bruine kleed dat ze over haar pij draagt) en ook wijst op de beeltenis van Pater Titus Brandsma, die in 1942 door de nazi’s in Dachau werd vermoord en in het leven van de Karmelieten een centrale plaats inneemt, doolt een tweede groep nieuwsgierigen door de tuin. Zij zijn op zoek naar het kerkhofje met tientallen witte kruizen, waaronder evenzovele karmelieten liggen begraven. De meest recente is Pater Johan Strijtveen. Hij overleed in januari van dit jaar op 73-jarige leeftijd.

 

De eerste van de twee Open Kloosterdagen werd om 16.00 uur besloten met het zingen van de Vespers (bovenste foto). Ruim 20 bezoekers van de ruim 225 mensen die deze dag het klooster betraden, deden er aan mee. In een halve boog op het priesterkoor zongen ze samen het avondgebed, waarmee een eind kwam aan deze eerste dag.

 

Zondag Open Huis bij de overburen

Morgen, zondag 11 juni, houden de overburen een open huis. Vanaf 13.30 tot 17.00 uur kunt u dan een kijkje nemen in het klooster aan de Carmelitessenweg 1 in Zenderen. Zo is ook hier een rondgang georganiseerd, staat er een viering met de zusters op de rol en is de aloude hostiebakkerij te bezichtigen. (BM)

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Jeugd geeft het goede voorbeeld

Van tevoren hadden ze er niet zoveel zin in, gaven een aantal leerlingen van het Twickel College...
20-09-2019

Vlag in top voor huurwoningen

De wens om sociale huurwoningen te bouwen in de Bornsche Maten in Borne bestond al heel lang bij...
19-09-2019

Hans de Boer stopt en wil genieten

In 1990 opende Rijssenaar Hans de Boer zijn herenmodewinkel aan de Bakkerssteeg. “Het...
19-09-2019

Een interieur moodboard maken doe je zo!

ADVERTORIAL • Heb je plannen voor een nieuw interieur? Dan is het samenstellen van een...
19-09-2019

Bezuinigen: deel 2

Aan de orde in het extra Politiek Beraad woensdagavond de onderwerpen sport, cultuur, educatie...
18-09-2019

Alle spoorwegovergangen dicht

Door een grote wisselstoring zijn er problemen op het spoor. De gemeente Borne meldt om 17.45...
18-09-2019