Kids Vooruit in BSO-ruimte Jan Ligthart
ENIGE SAMEN NAAR SCHOOL KLAS IN REGIO VINDT WEER ONDERDAK

Kids Vooruit in BSO-ruimte Jan Ligthart

Stichting Kids Vooruit is al een aantal keren verhuisd de afgelopen jaren. De stichting startte in basisschool De Hooiberg en verhuisde mee toen deze school vorig jaar naar de Bornsche Maten ging en het Beekpark werd. Door de enorme groei van deze basisschool kon Stichting Kids Vooruit het klaslokaal vanaf dit schooljaar niet meer gebruiken. Ondertussen vond ze onderdak in de BSO-ruimte van basisschool Jan Ligthart.
 

In die BSO-ruimte is een hoek ingericht voor de kinderen met een lichamelijke en/of geestelijke beperking die Elisabeth Hudu van Stichting Kids Vooruit begeleidt. “Ik heb hier in een hoek speciaal spelmateriaal voor ze staan, met speciaal meubilair. Maar we mogen ook de rest van het lokaal gebruiken, net als het speellokaal en het schoolplein. We zijn hier echt ontzettend blij mee”, vat Elisabeth Hudu samen. “Het is zo fijn om kinderen met een beperking in een reguliere basisschool te begeleiden.”


Stichting Kids Vooruit heeft de enige Samen Naar School Klas in deze regio. De twee die het dichtst bij zijn, zitten in Zwolle en Nijmegen. “Er komen nu vier kinderen individueel naar deze klas, allemaal één dagdeel in de week. Uiteindelijk willen we groeien naar vijf of zes kinderen samen, voor meerdere dagdelen in de week. Daarbij kunnen kinderen van diverse niveaus prima bij elkaar”, licht Andras Bence Berki, voorzitter van de stichting, toe.
 

Wat het kind nodig heeft
Elisabeth Hudu is opgeleid tot docent in het speciaal onderwijs. Ze werkt met de conductieve methode en geeft bewegingsonderwijs aan de kinderen. Dat begint al met dagelijkse oefeningen. “Als ze hier ’s ochtends aankomen, haal ik ze uit de rolstoel en lopen ze met behulp van een rollator naar het lokaal. En verder doe ik van alles wat nodig is voor de motorische of cognitieve ontwikkeling van het kind. Ik kijk goed naar wat het kind nodig heeft. Is hij of zij moe? Dan gaan we even zitten en doen we een spelletje”, vertelt Elisabeth.


Uitdaging
Deze Samen Naar School Klas is niet voor niets gevestigd in een reguliere basisschool. “De wisselwerking met de kinderen van een gewone school is fantastisch. Als het pauze is, zien ze de andere kinderen hun jas pakken en naar buiten lopen. Dat is voor een kind uit mijn klas wat moeilijker, maar ze kunnen zich daar wel aan optrekken. Natuurlijk moeten we ervoor oppassen dat ze geen frustraties ontwikkelen. Het moet een uitdaging voor ze zijn en blijven. Ik ben continu bij ze, dus daar let ik goed op.”


De ervaring op het Beekpark is dat de meeste leerlingen het geweldig leuk vinden om met deze kinderen om te gaan. “Ik ga met ze naar de gewone lessen toe. Dan horen ze hoe de leraar praat en zien ze wat de andere kinderen allemaal doen. Ook kunnen ze samen buitenspelen of de leerlingen komen naar ons toe om met het kind samen te spelen”, legt Elisabeth Hudu uit.
 

‘Je bent hier niet alleen’
“Natuurlijk zijn er kinderen die liever voetballen”, vertelt Robert Franken, directeur van Jan Ligthart. “Dat mag natuurlijk. Maar van het Beekpark hoorde ik dat de samenwerking heel goed gaat. Als je kinderen met een beperking hier in school opneemt, dan is dat ook goed voor de ontwikkeling van onze leerlingen. Ze zien elkaar dagelijks en daardoor zullen ze het ook als normaal ervaren in andere situaties dat er kinderen zijn met lichamelijke of geestelijke beperkingen.”
 

De directeur ziet deze Samen Naar School Klas als een aanvulling op zijn school. “We hebben ongeveer tien lokalen en dit BSO-lokaal staat tijdens schooltijd toch leeg, dus op deze manier kan het goed gebruikt worden. Maar ook is het een mooie aanvulling op het respect en de zorgzaamheid die wij als school binnen het PBS-profiel (Positive Behaviour Support) nastreven. Dat zijn belangrijke kernwaardes voor ons. Je bent hier niet alleen.” (DM/DWvB)

Op de foto boven directeur Robert Franken (links) van basisschool Jan Ligthart met Elisabeth Hudu en Andras Bence Berki van Stichting Kids Vooruit.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Thijs snelste typer van het land

Zaterdagmorgen kreeg de 12-jarige Thijs de Boer uit Borne de beker overhandigd die behoort bij...
16-01-2021

Jonge Poerink-terrein op de schop

Het terrein op de hoek van de Prins Bernhardlaan met de Oonksweg, beter bekend als het Jonge...
12-01-2021

Logitrex vestigt zich aan Oonksweg

Sinds 1 januari prijkt de naam Logitrex Cargo Solutions prominent aan de gevel van het pand aan...
05-01-2021

‘Ik wil jongeren in beweging krijgen’

ADVERTORIAL • “In Nederland tellen we enkele honderdduizenden...
04-01-2021

TikTokkende meester Stefan op Radio 538

Eigenlijk was het pas in de zomer dat Stefan Oldemenger actief kennismaakte met TikTok, het...
13-12-2020

Hoe zit het met Borne Werkt anno 2020?

Het project Borne Werkt is in februari 2016 van start gegaan. Sportclubs hebben toen, en nu nog,...
11-12-2020