Het andere leven van Willem Bokhove
GEHEEL ZELFVOORZIENEND WORDEN GROTE DROOM VAN BORNSE ONDERNEMER

Het andere leven van Willem Bokhove

In veertien jaar maakte Willem Bokhove (55) van zijn in zijn slaapkamer begonnen onderneming De Vrije Energie Producent (DVEP) een miljoenenbedrijf. Hij verkocht het eerder dit jaar aan het Amerikaanse en beursgenoteerde UGI. Voor Bokhove hèt moment om zijn dagelijkse bestaan definitief een andere wending te geven. De recente aankoop van restaurant Het Seminar en theehuis De Karmeliet vormen onderdeel van het avontuur, die goed aansluit op zijn andere bedrijf Het Andere Leven.

Aan de Hagmolenweg in Bentelo gaat Willem Bokhove, op een terrein van 1,4 hectare groot, samen met vrouw Leonique, zus Joke en zwager André terug naar de oorsprong. Daar creëerde hij met Het Andere Leven sinds 2011 de voorwaarde om in de toekomst geheel zelfvoorzienend te worden. Vogels als agapornissen en halsbandparkieten, Japanse kois, kippen en varkens (een kruising tussen Kune Kune en Duroc) vertegenwoordigen het betere dierenleven op het erf. Moestuinen met een keur aan groenten en kruiden, 200 druivenstruiken, olijfbomen en een aardbeienkwekerij dragen nu al voor een groot deel bij aan het dagelijks gezond versterken van de inwendige mens.

Hoofd leegmaken
Over het begin van het project zegt Willem Bokhove: “Ik was behoorlijk druk met mijn bedrijf. Ik was 24 uur per dag en zeven dagen per week met DVEP bezig. Zoiets vergt veel energie en geeft veel stress. Dan zoek je afleiding. Ik had wat parkieten in de schuur en wilde er wel meer van. Daar heb ik bij Het Andere Leven de ruimte voor. Ik was hier, toen ik DVEP nog had, altijd op donderdag om volledig met andere dingen bezig te zijn en mijn hoofd leeg te maken. Om te ervaren dat er ook nog wat anders is, om me volledig te ontstressen. Daarom heb ik dit ook Het Andere Leven genoemd.”

Willem Bokhove werd geboren aan de Sloetsweg in Hengelo, in een arbeidsgezin met zes kinderen. “Het was er altijd warm en gezellig”, weet hij nog als de dag van gisteren. Er zijn veel onuitwisbare herinneringen. “Thuis hadden we ook veel huisdieren, moeder kookte echt lekker en mijn vader bakte heel goed. Soms werden de eigen kippetjes geslacht en we maakten rieskesbökking, panharing aan een twijgje. Dat vond ik mooi, daar genoot ik van als kind. Daar heb ik nu weer de tijd voor. Die sfeer weer creëren, dat wil ik graag, vandaar ook de naam van het restaurant De Heerlijke Huiskamer, dat bij Het Andere Leven zit.”

“We proberen wel de dieren alle ruimte te geven”, voegt hij eraan toe. “Ze lopen in de wei en eten wat lekker is. Ze hebben alle ruimte voor een geweldig dierenleven. Het past bij de natuur dat ze op een gegeven moment worden opgegeten. Vogels, vissen en dieren zijn mijn hobby. En ik mag graag bakken. Dat komt hier allemaal samen. Al die passies kan ik hier uitoefenen.”

Niet stijf vol met tafeltjes
Vorig jaar kwam er dus een restaurant bij: De Heerlijke Huiskamer. “Dat ben ik eigenlijk als hobby begonnen en het liefst wil ik dat nog steeds zo houden. We hoeven niet alles stijf vol te zetten met tafeltjes. De bedoeling was oorspronkelijk dat we hier zelf een glas wijn konden drinken. Maar op een gegeven kwamen er zoveel mensen, dat we dachten dat die ook wel konden betalen als ze hier een kop koffie of thee komen drinken. We hebben het geopend als theehuis en schenken hier 26 soorten thee. Zelf vind ik het erg leuk om taarten te bakken, dus die maak ik ook hiervoor.”

De formule bleek echter al snel een succes. De stap naar een heuse horecagelegenheid, met een speeltuintje met zandbak voor kinderen ernaast, was vlot gezet. “Dat was eigenlijk nooit de opzet, maar het is zo gelopen. Mijn zwager André vindt het prachtig. Leonique en Joke verzorgen workshops. Per 1 oktober is onze dochter Jorieke deels in het bedrijf gaan werken. Dat gaat ze nog meer doen. Ons belang van De Heerlijke Huiskamer is nu dat een man of twintig, dertig het hier leuk hebben. Maar ik wil ook zelf het gevoel in de keuken blijven ontwikkelen. En een eigen tafel hebben voor mijn gezin. Als ik hier wil eten, wil ik hier terecht kunnen. Daarnaast probeer ik maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel te houden. Daarom zijn hier nu en dan jongeren die moeilijk aan het werk komen. Ik probeer ze ook, als we een vacature hebben, aan het werk te houden.”

Vanuit slaapkamer begonnen
Het begon allemaal toen Willem Bokhove in 2003 zijn baan kwijtraakte. “Ik kende de energiewereld al op mijn duimpje, wist precies hoe het werkte en had een enorme drive. Overdag ging ik naar boeren en tuinders in het westen om met ze te praten. ’s Avonds maakte ik de offertes en langzamerhand kreeg ik een paar klanten. Eerst kennissen en relaties. Natuurlijk ging het met ups en downs. Uiteindelijk zetten we met zeventig man vier miljard kilowatt/uur per jaar om. DVEP heeft tachtig procent van de scholen en 35 procent van de gemeenten in Nederland als klant, zij zijn nog steeds afnemer van DVEP.”

Een logische vraag is dan ook waarom hij zijn onderneming verkocht. “Omdat die klaar was voor een volgende stap in Europa. Dus was het ook tijd om plaats te maken. UGI is een Amerikaans bedrijf dat 17.000 mensen aan het werk heeft. Hier blijft het DVEP heten, dat wil UGI ook gewoon. Het biedt veel kansen aan veel jonge mensen met een goede opleiding, die ambitieus zijn en een uitdaging nodig hebben. Ik heb het veertien jaar gedaan, het was tijd voor DVEP om een volgende stap te maken. The next step in the journey. UGI is een beursgenoteerd bedrijf in de Verenigde Staten. Bij DVEP zit heel veel kennis, daar weten ze met ongeveer zeventig man alles over energie. Het is geen prijsvechter, maar een compleet energiebedrijf dat alles kan wat een ander energiebedrijf ook kan. No nonsens en recht toe, recht aan. We hebben er van begin af aan veel in geïnvesteerd. Voor UGI was de overname van DVEP heel strategisch en waardevol. En zelf heb ik mijn handen nu vrij voor andere dingen.”

Niet op elk feestje
Willem Bokhove was met DVEP al hoofdsponsor van NEO, hij blijft het in elk geval tot medio 2019 als de club het honderdjarig bestaan viert. Sinds kort echter onder de vlag van De Heerlijke Huiskamer. “Het is een mooie en gezellige vereniging, waar mijn zoon heeft gevoetbald en ik zijn coach en trainer was toen hij klein was. Ik heb er mijn ding gedaan en wil NEO graag verder helpen. De club heeft ondertussen al een serie zonnepanelen op het dak en daar kunnen er nog steeds wat bij. Voor NEO betekent het structureel lagere kosten. Laat mij maar hoofdsponsor zijn, als ze maar niet verwachten dat ik op elk feestje kom.”

Als hij over zijn accommodatie in Bentelo uitkijkt, geniet Willem Bokhove zichtbaar. Al heeft hij nog steeds wensen. “Onze kinderen doen het alle drie prima en ik hoop dat ik ooit nog eens de kans krijg om ze voort te helpen.” Ook zou hij graag nog een foodmarket beginnen. “Lijkt me geweldig. En ik wil nog een paar mooie kois erbij. Die vissen eten uit je hand, dat is zo mooi. Dat draagt eraan bij dat je een beetje relaxed bezig kunt zijn. ’s Ochtends opstaan en niet weten wat je moet doen, dat is heerlijk. Je kijkt uit over het land en denkt: wat kan het leven mooi zijn. Ik hoef niet de grootste en beste in iets te worden, die tijd heb ik gehad. Maar als ik ergens voor ga, wil ik wel de hoofdprijs. Dan kan ik heel explosief zijn en vanuit mijn emotie beslissingen nemen. Ik wil iedereen graag helpen, maar ze moeten me niet voor de voeten lopen. Maar je moet ook een keer tevreden zijn. Ik ben 55, kan alles nog en wil ook van het leven genieten. En de kinderen de gezelligheid meegeven, die we thuis ook hadden. En goed en gezond eten. Dat alles heb ik hier.” (WP)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Fleminghof viert eerste lustrum

Op 4 oktober was het precies vijf jaar geleden dat wethouder Martin Velten de officiële...
11-12-2019

‘Hulp aan Sri Lanka’ gaat de markt op

Sudarma is een 21-jarige studente in Sri Lanka. Ze woont bij haar moeder en broer in een zeer...
10-12-2019

Energiezuinige sociale huurwoningen opgeleverd

ADVERTORIAL • Bewoners hebben de sleutel van hun nieuwe woning in de Bornsche Maten...
06-12-2019

Vragen over uw erfrechtelijke situatie?

ADVERTORIAL • Ondanks alle krapte op de huidige arbeidsmarkt hebben wij anderhalve maand...
05-12-2019

Het verliep niet soepel met de otto’s

Begin oktober startte Twente Milieu met het omruilen van de grijze en groene containers voor een...
03-12-2019

Afwijkende openingstijden apotheken

Op dinsdag 24 december en 31 december sluiten apotheek Stoop en apotheek Dana om 16.00 uur Op...
03-12-2019