Marathon-etappes vragen veel van Mirjam Pol
VECHTEN TEGEN VERMOEIDHEID EN SLECHTE WEERSOMSTANDIGHEDEN

Marathon-etappes vragen veel van Mirjam Pol

Bij het oversteken van de grens van Peru naar Bolivia hebben de deelnemers de duinen en het zand uit hun hoofd moeten zetten. De route van zaterdag is lang, snel en koud.

 

Als ze bij de start van de special aankomen hebben de rijders al een pittige verbindingsroute achter de kiezen. Ze finishen die dag in Uyuni, bekend van de immense zoutvlaktes. En daar aangekomen wacht er geen assistentie op ze, het is een marathon-etappe. Ze zijn op zichzelf aangewezen en moeten de voertuigen zelf weer gereed maken voor de dag van morgen.

 

Cadeautjes voor Mirjam

‘Wat een etappe! Ik heb de laatste honderd kilometer flink gas gegeven want ik dacht echt dat ik in het donker moest rijden en dat is een drama in dit terrein’, vertelt Mirjam. Ze komt net in het donker aan, zonder bril op want ze zag niet zo bijster veel meer. Vlak voor de finish zag ze motorrijders, grote kerels, gewoon omvallen van vermoeidheid. Gelukkig blijft Mirjam op haar motor zitten en weet ze haar Husqvarna in het Marathonbivak te parkeren.

 

Daar wacht JayJay Boske, medepresentator van RTL, op haar om een babbeltje met haar aan te gaan. Nog vol adrenaline staat ze hem te woord. ‘Mirjam, jij bent de liefste en stoerste vrouw van de hele Dakar, ik heb zoveel respect voor je. En je blijft maar vrolijk’, begint JayJay. Hij heeft in het plaatselijke dorpje cadeautjes voor haar gekocht om haar een hart onder de riem te steken. Met haar vrolijkheid neemt ze de chocolade, de kleurige ovenwant en de unieke Boliviaanse muts in ontvangst. Met het allerlaatste beetje energie in haar lijf geeft ze de RTL-presentator een knuffel en tilt hem voor de grap nog even op!

 

En daarna is de energie op, ze zoekt een bedje, ze regelt iets te eten en gaat op zoek naar haar roadbook voor morgen. Deze etappe wil ze zo snel mogelijk vergeten en slapen…

 

Marathon-etappe deel 2

Het tweede deel van deze marathon-etappe op zondag, van Uyuni naar Tupiza gaat veel vragen van mens en machine. Voordat ze de Altiplano verlaten, krijgen ze nog een zware test voor hun kiezen, namelijk zandduinen op een hoogte van 3500 meter. En dan volgt er waarschijnlijk een bivak dat chaotisch en heel erg nat zal zijn...

 

De special was de langste van de gehele Dakar, bijna 500 kilometer lang. En dat als onderdeel van een marathon-etappe! ‘Gisteren zat ik er aardig doorheen en zag ik eigenlijk best wel op tegen deze special. Toch was deze etappe mooi en goed te doen. Gestart zonder echt mijn motor een servicebeurt te hebben kunnen geven. Voor de zekerheid ben ik nog even langs de medics gegaan voor een fysieke check. Alles werd oké bevonden, dus daar gaan we maar weer’, vertelt Mirjam.

 

Elk CP (checkpoint) kreeg ze wat extra te eten, te drinken of de mogelijkheid om even uit te rusten. De organisatie wist op dat moment al dat er geen bivak op haar zou wachten. Het bivak van Tupiza stond volledig onder water en de assistentie stond op de openbare weg. Ondanks het provisorische bivak slaapt Mirjam heerlijk, wel acht uur achter elkaar! En dat kan, want de etappe 9 is door de weersomstandigheden afgelast.

 

Zware regenbuien

Door zware regenbuien in het gebied was het niet mogelijk het bivak op te zetten en is het onmogelijk om de voertuigen te voorzien van een goede servicebeurt. En dat na de marathon-etappe van zaterdag en zondag. Besloten wordt stage 9 van Tupiza naar Salta, Argentinië, af te lassen. Alle teams hebben problemen met internet en telefoonverbindingen, dus erg veel nieuws komt er op dit moment niet binnen.

 

De gehele Dakar-karavaan vertrekt vervolgens richting Salta, Argentinië. Zo ook HT Rally Raid Husqvarna Racing, het team van Mirjam. Zij staat na acht etappes op een 88ste plek algemeen.

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

reageren op deze pagina

Brons voor Joy Beune tijdens World Cup

Tijdens de eerste serie World Cup-wedstrijden in IJsstadion Thialf in Heerenveen heeft Joy Beune...
24-01-2021

Dames Apollo 8 verstevigen koppositie

Apollo 8 begon in sporthal De Veste stroef aan de wedstrijd tegen Set Up’65 uit Ootmarsum....
24-01-2021

Dames Apollo 8 na 3-0 winst koploper

Na de teleurstelling van vorige week (3-2 verlies tegen Eurosped) had Apollo 8 wat recht te...
17-01-2021

Joy Beune vijfde op EK in Thialf

Op de Europese kampioenschappen allround in IJsstadion Thialf in Heerenveen heeft Joy Beune dit...
17-01-2021

Apollo 8 verliest streekderby tegen Eurosped

Zondag werd de eredivisie volleybal voor dames weer hervat. De dames van Apollo 8 traden in...
11-01-2021

Apollo 8 klaar voor herstart eredivisie

De dames van Apollo 8 speelden op 10 oktober hun laatste wedstrijd tegen landskampioen...
08-01-2021