200 Duiven onderweg naar Barcelona
DUIVENSPORT CENTRUM BORNE MAAKT ZICH OP VOOR CATALAANSE KLASSIEKER

200 Duiven onderweg naar Barcelona

Er heerst zondagmiddag een gezonde spanning in en rond het clubhuis van het Duivensport Centrum Borne aan de Steenbakkersweg. De vereniging, eind vorig jaar ontstaan door een fusie van De Luchtbode en De Reisduif, vervult vandaag namelijk de rol van regionaal inkorfcentrum voor zo’n 200 duiven die meedoen aan de Barcelona vlucht. Volgens voorzitter Hans Seelen ‘dé vlucht van het jaar’ en onder de liefhebbers met recht een Catalaanse klassieker genoemd.

 

Neusje van de zalm

Seelen: “Wekelijks organiseren we hier voor onze plusminus 60 leden wel meerdere regionale vluchten, maar deze vlucht vormt voor ons toch wel het neusje van de zalm. Deelnemers komen vandaag niet alleen uit Borne, maar zelfs uit Duitsland en Friesland en dat is voor ons als een van de grotere regionale verenigingen natuurlijk een geweldige opsteker.” En alhoewel de sfeer gemoedelijk is (een biertje en warme bal mogen beslist niet ontbreken), wordt er organisatorisch niets aan het toeval overgelaten.

 

Bij binnenkomst schrijven de leden zich eerst in en betalen ze enkele euro’s voor elke potentiële prijswinnaar die ze aanmelden om zich vervolgens onder de overige deelnemers, meest mannen, te scharen. De praatjes zijn niet van de lucht; soms lijkt het of het met de zenuwen te maken heeft. Daarna worden ze stuk voor stuk weer naar binnen geroepen om hun oogappels aan de incheckers te overhandigen. De chip wordt gescand waarna de duif wordt overgebracht naar een van de vele grote manden die als reisverblijf zullen dienen.

 

‘Ik doe geen oog dicht van de spanning’

Aan het begin van de avond gaan alle manden dan naar een landelijk verzamelpunt, waarna de reis naar Barcelona kan beginnen. Daar worden ze komende vrijdag, samen met nog zo’n 30.000 andere duiven, om 07.00 uur losgelaten om hun terugvlucht te aanvaarden. Voor de duivenmelkers breken dan spannende uren aan, en kan het grote wachten beginnen. Jelle Jellema, voormalig dierenarts in Nijverdal, weet erover mee te praten. Alom wordt hij als een van de grote kanshebbers gezien. Hij won de klassieker al eens in 2014 en behaalde meerdere tweede en derde plaatsen. “Ja, de nacht voor de terugkeer doe ik geen oog dicht en zit ik ‘s morgens al om 05.00 uur klaar om mijn duiven weer te ontvangen”, zegt hij.

 

Jellema heeft zo'n tweehonderdvijftig duiven thuis, een hobby die hem zeker tien uur per dag kost. “Maar het is gewoon hartstikke leuk en je kunt er je leven mee vullen. Mijn vrouw heeft er geen moeite mee, dus hoe mooi kan het zijn?”, zegt hij met pretoogjes. Dit keer schrijft hij in met meerdere duiven, waaronder de driejarige Ming Mei. “Ja, mijn duiven top-10 draagt allemaal een naam”, klinkt het vol trots. En je moet er echt veel voor doen om ze zover te krijgen.” Selectie, training en voeding zijn de geheime wapens waarmee Jellema de duiven maakt tot wat ze zijn, echte kampioenskandidaten. “Je hebt ren- en springpaarden, zo is het ook met duiven”, weet hij.

 

Een winnende duif kan wel 200.000 euro ‘doen’

Voor de duivenmelkers kan de mogelijke winst zich gemakkelijk vertalen in een fraaie som geld. Met name in landen als Japan, China en Thailand ‘doet’ een winnende duif soms namelijk wel zo’n tweehonderdduizend euro. Jellema doet daar echter niet aan mee. “Nee hoor, ben je gek? Ik verkoop mijn duiven niet, maar houd ze zelf. Als ik een goed ras heb, blijf ik er liever zelf mee kweken.” Voor de favoriet is het vooral om de eer te doen en is de mogelijke prijs, zoals een auto, mooi meegenomen.

 

“Dat is ook het mooie van de duivensport”, zo vertelt Hans Seelen even later. “Alle duivenhouders leggen hun ziel en zaligheid in hun dieren. Vaak zie je ook dat onze leden een grote achterban hebben. Het gaat van opa op vader en van vader op zoon. Allemaal werken ze aan een optimale conditie van hun duiven. Moet ook wel, want als de wind een beetje meewerkt, vliegen ze straks met een snelheid van ruim 8,5 meter per seconde terug naar huis. En dat over een afstand van zo’n 1.265 kilometer…

 

Komende zaterdag zal duidelijk worden of Ming Mei het weer heeft geflikt. En mocht dat niet zo zijn, ook dán is er geen man overboord. De afsluitende feestavond in het clubgebouw zal immers, ontdaan van de spanning van vandaag, ongetwijfeld alles weer goed maken. (AJ/BM)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Henk — 28 jul 2020
We vliegen covid-19 gewoon naar Nederland. Jeetje
Wilma — 26 jul 2020
De grens is toch gesloten naar Spanje

 

 

Mirjam Pol wint damesklassement Hungarian Baja

Op de finaledag van de Hongaarse Baja daalde het kwik naar meer menselijke temperaturen. Op het...
07-08-2022

Sportieve rolstoelers doorkruisen Borne

Na vier jaar wachten kon het eindelijk weer, de Twentse Rolstoel4Daagse met start en finish in...
29-07-2022

Ploeteren en zweten voor de blaashal

Op voorhand leek het allemaal zo makkelijk. De fonkelnieuwe blaashal, een zogenaamde dome, werd...
27-07-2022

Nieuw parcours RunBikeRun

In overleg met het Melbuul’ncommittee en BBO is besloten dit jaar het loopparcours iets...
13-07-2022

Vijfduizend km voor het Hospice

Het idee ontstond eigenlijk als grap en proefde vooral als een mooi avontuur: deelnemen aan de...
13-07-2022

Laatste bloemenwei van Arie Pol?

“Iedereen mag altijd komen kijken. Vanuit Floralia aan de Twickelerblokweg heb je er een...
06-07-2022