Rode draad begint te rollen
26-02-2021
AFTRAP TEXTIELJAAR DOOR BURGEMEESTER JAN PIERIK

Rode draad begint te rollen

Een rode draad op de Ennekerdijk verbindt, op vrijdagmiddag 26 februari, diverse culturele organisaties in Borne met elkaar. Burgemeester Jan Pierik verrichtte de opening van het project De Rode Draad in het kader van het Textiel Festival Twente 2021. Het project dat Borne op de kaart moet zetten als gemeente met een rijke textielhistorie. De officiële aftrap vond buiten voor het Bussemakerhuis plaats. De burgemeester zet een grote rode bol in beweging en geeft die een zetje naar een Bornenaar die een link heeft met textiel. Zo moet de bol een jaar lang regelmatig terecht komen bij een persoon of instantie die iets te maken heeft met het textielverleden van Borne. Of, op een moderne wijze aandacht besteedt aan textiel.

 

De deelnemende organisaties, Kulturhus Bijenkorf, Museum Bussemakerhuis, Kunstenaarsgroep Koetshuis, Stichting Fairtrade Borne, Stichting Kringloop Borne, Heemkundevereniging, De Bornse Kunstkring, Made by Josje, Cultureel Podium Bornse Synagoge, Gidsen Oud Borne en Visit Borne zijn letterlijk, op anderhalve meter afstand, met elkaar verbonden. De verbindende factor is `Textiel`.

 

Terwijl de burgemeester zich langs de draad verplaatst laat hij zich informeren over de komende activiteiten die de deelnemers dit jaar organiseren. Pierik is onder de indruk. “Geweldig wat ik hier allemaal gehoord heb. Heel mooi dat we het project hier in zo’n breedte oppakken. Zo ken ik Borne inmiddels ook. Indrukwekkend! Als corona nu maar een beetje gaat zakken, dan gaan we een mooi jaar tegemoet.”

 

De agenda en verhalen zijn te vinden op www.visitborne.nl/de-rode-draad. Ook op het digitale textielplein van BorneBoeit is de agenda te vinden. Daar is eveneens informatie te vinden over de komende activiteiten en zijn er achtergrondverhalen al dan niet in het historisch perspectief van de textiel.

 

Kleurplatenactie; nu eerst online

Het wordt spannend dit jaar. De uitvoering van de activiteiten is afhankelijk van de ontwikkelingen van de besmettingen van het Covid-19 virus. Voortdurend wordt er afgestemd wat er wel of niet mogelijk is. Zo was er een digitale presentatie van kindertekeningen op de muren van het Kulturhus voor de vrijdagavond gepland. Enkele weken geleden ontvingen de kinderen van de basisscholen een speciaal voor de deze gelegenheid ontworpen kleurplaat. Kunstenares Ellen Klasen heeft vier markante gebouwen geschetst. Er zijn 350 tekeningen ingeleverd. Een waanzinnig succes. “Veel kinderen zijn heel creatief, maken bijvoorbeeld Het Witte Huis zwart”, weet Hassink te melden. “Als alleen de kinderen al komen met hun familie, wordt het reeds te druk.” Uit angst voor een te grote toeloop is in overleg met de gemeente voorlopig de buiten projectie afgeblazen. In de hoop dat in het najaar dit wel mogelijk is. De tekeningen worden op een film gezet. Het werk is te zien op YouTube. Ook de scholen krijgen een film.

 

Community Art: Zet Borne in bloei

Een coronaproof evenement dat wél door kan gaan is de actie van de kunstenaarsgroep Koetshuis. Van en voor Borne. Een oproep om samen een wilde bloementuin te maken. Op deze vrijdag start het project dat tot 21 december doorloopt. “Iedereen kan deelnemen. Individueel of in groepsverband”, legt Willemien Nijman uit. “Je kunt een plant, bloem of grasachtige maken met onder andere gebruikt textiel in combinatie met andere materialen. Het gaat om de creativiteit, hergebruik van materialen en de verbinding tussen ons allen. Nu thuis maken en zodra het kan in een workshop.”

 

De werkstukken kunnen begin september worden ingeleverd. Daarna worden de planten, bloemen, grassen van de makers samengevoegd tot een harmonieus geheel. Dit vormt een expositie: de wilde bloementuin. De kunstenaarsgroep hoopt dat de input groot is. Zodat de tuin in volle bloei staat op verschillende locaties in Borne. In de herfst, van 21 september tot 21 december, wanneer de flora rust. Op een Facebook pagina Bornebloeit, die voor alle deelnemers toegankelijk wordt, is vanaf de start, de groei waar te nemen.

 

Ook de overkoepelde organisatie van het Textiel Festival Twente staat in de startblokken. Begin februari zijn de ontwikkelingen en voorbereidingen online te volgen via Facebook, Instagram en LinkedIn. Begin maart gaat ook de website de lucht in. De activiteiten die in Borne plaatsvinden zijn tevens op deze website terug te vinden. (YD/AJ)

 

NAAR DE SPECIAL RODE DRAAD

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Johan Wierda — 27 feb 2021
Prachtige Borne promotie, het lijkt wel een verkiezingsstunt!
HS — 26 feb 2021
Waarom nu niks mag er in Borne En hier staan ze niet op anderhalve meter geen monddoek had uitgesteld kunnen worden Waarom .....??

Willemien Holterman etst voor Mariakapel

Sinds 7 maart is er al bijna 11.000 euro bijgeschreven voor de crowdfundactie van de Mariakapel...
11-04-2024

Vrolijke serenade voor de 80-jarige Johan

Het gebeurt niet meer zo vaak dat een muziekkorps nog door de straten trekt. En dat is in Borne...
05-04-2024

De drijfveer van beeldhouwster Hetty Steenberg

‘De Drijfveer’ vormt de veelzeggende naam van het praatprogramma op BorneBoeit....
31-03-2024

Nieuwe fase voor Méér Muziek in de Klas

Sinds enkele jaren wordt er in Borne keihard gewerkt aan het geven van nieuwe impulsen aan het...
18-03-2024

Het geheim van de kimono

Acht maanden lang vind je ‘een beetje Japan in Borne’. In het museum Bussemakerhuis,...
09-03-2024

Borne-Nu op de bres voor Koetshuisje

In de voorliggende plannen voor het Huis van Borne is geen plaats meer voor exposities in het...
06-03-2024