Paarden voor even terug in Koetshuis
19-07-2022
EXPOSITIE SCHILDERIJEN VAN MONIQUE AARNINK BIJ `KUNST IN HET KOETSHUIS`

Paarden voor even terug in Koetshuis

Een passant, onderweg naar het Kulturhus, staat plots stil voor de glazen gevel van het Koetshuis. “Zie ik het goed?” Alsof er paarden op je afkomen. Naar buiten of in afwachting van… Kunstenares Monique Aarnink toont een zestal olieverfschilderijen, tot eind augustus, in de expositieruimte van het Koetshuisje, Marktstraat 23.

 

Diergeneeskunde en kunstenaarschap

Al van jongs af aan voelde de schilderes zich aangetrokken tot dieren. De liefde voor dieren hield niet op bij de verzorging. Ook pakte ze papier en potlood om beesten te vereeuwigen. Begin jaren zeventig was het een lastige keus: een kunstopleiding aan de Rietveld Academie volgen of diergeneeskunde studeren. Aarnink koos voor zekerheid in de toekomst. Haar studie en later haar professie voedt haar schilderkunst. Anatomisch zitten de dieren goed in elkaar. Maar wat het zo bijzonder maakt is dat de emotie, de persoonlijkheid, de karakters van de dieren subliem worden weergegeven. Is het dát wat de voorbijganger treft? Inmiddels heeft het werk van Aarnink ook onder andere in de Hermitage in Amsterdam en het Fries Museum in Leeuwarden gehangen.

 

Dieren hebben emotie

De voormalig diergeneeskundige en paardenliefhebster raakt telkens weer geïnspireerd als zij zich tussen de dieren begeeft. “Paarden hebben ook een gevoel en tonen hun emotie. Vertrouwen tussen mens en dier is belangrijk. Er zijn veel overeenkomsten in de anatomie van paard en mens.” Enthousiast gaat ze verder: “Wauw, als ik een leuke staart of intrigerende neusgaten zie, dan wil ik dat op doek vastleggen.”

 

Nu haar werk in het Koetshuis hangt geeft dat een extra dimensie. Het gemeentelijk monument dateert uit 1855. Het is ooit gebouwd als pastorie. Het naastgelegen 19e-eeuwse pand wordt gebruikt als onderdeel van het Kulturhus. Het Koetshuis heeft aan de voorgevel naar buiten openslaande houten deuren. Ooit gebruikt om de koets naar buiten te rijden. Veelal werd(en) vroeger het paard of de paarden ook in een Koetshuis gestald. Deze plek, die van cultuurhistorisch belang is, heeft nu weer even, tot 1 september, paarden in huis. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Ricciotti ensemble reist naar Ierland

Het Ricciotti ensemble geeft deze zomer optredens tijdens de Shamrock Shuffle in zowel Nederland...
19-07-2024

‘Heel mijn werk is religieus en niemand weet dat’

In de schilderachtige Oude Kerk in Borne, waar geschiedenis en kunst elkaar ontmoeten, vindt een...
14-07-2024

80’s en 90’s hits in Hertme

Hoewel de dag begon met regen, was de avond gevuld met zonnestralen in het openluchttheater. Een...
13-07-2024

Spetterende voorstelling van Racoon

Spetterend waren de omstandigheden voor het concert, met flinke regenbuien en flink wat...
12-07-2024

‘Muziek is goed voor Borne’

Zo'n kleine vierhonderd mensen genoten op deze zomeravond van muziek in de buitenlucht,...
08-07-2024

Aandacht voor natuur en mens in het Koetshuis

Eind april hebben het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Borne...
03-07-2024