Paarden voor even terug in Koetshuis
19-07-2022
EXPOSITIE SCHILDERIJEN VAN MONIQUE AARNINK BIJ `KUNST IN HET KOETSHUIS`

Paarden voor even terug in Koetshuis

Een passant, onderweg naar het Kulturhus, staat plots stil voor de glazen gevel van het Koetshuis. “Zie ik het goed?” Alsof er paarden op je afkomen. Naar buiten of in afwachting van… Kunstenares Monique Aarnink toont een zestal olieverfschilderijen, tot eind augustus, in de expositieruimte van het Koetshuisje, Marktstraat 23.

 

Diergeneeskunde en kunstenaarschap

Al van jongs af aan voelde de schilderes zich aangetrokken tot dieren. De liefde voor dieren hield niet op bij de verzorging. Ook pakte ze papier en potlood om beesten te vereeuwigen. Begin jaren zeventig was het een lastige keus: een kunstopleiding aan de Rietveld Academie volgen of diergeneeskunde studeren. Aarnink koos voor zekerheid in de toekomst. Haar studie en later haar professie voedt haar schilderkunst. Anatomisch zitten de dieren goed in elkaar. Maar wat het zo bijzonder maakt is dat de emotie, de persoonlijkheid, de karakters van de dieren subliem worden weergegeven. Is het dát wat de voorbijganger treft? Inmiddels heeft het werk van Aarnink ook onder andere in de Hermitage in Amsterdam en het Fries Museum in Leeuwarden gehangen.

 

Dieren hebben emotie

De voormalig diergeneeskundige en paardenliefhebster raakt telkens weer geïnspireerd als zij zich tussen de dieren begeeft. “Paarden hebben ook een gevoel en tonen hun emotie. Vertrouwen tussen mens en dier is belangrijk. Er zijn veel overeenkomsten in de anatomie van paard en mens.” Enthousiast gaat ze verder: “Wauw, als ik een leuke staart of intrigerende neusgaten zie, dan wil ik dat op doek vastleggen.”

 

Nu haar werk in het Koetshuis hangt geeft dat een extra dimensie. Het gemeentelijk monument dateert uit 1855. Het is ooit gebouwd als pastorie. Het naastgelegen 19e-eeuwse pand wordt gebruikt als onderdeel van het Kulturhus. Het Koetshuis heeft aan de voorgevel naar buiten openslaande houten deuren. Ooit gebruikt om de koets naar buiten te rijden. Veelal werd(en) vroeger het paard of de paarden ook in een Koetshuis gestald. Deze plek, die van cultuurhistorisch belang is, heeft nu weer even, tot 1 september, paarden in huis. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

‘Borne’ borduurt mee aan gordijnen voor Máxima

Het was een bijzondere dag voor de borduurgroep van Museum Bussemakerhuis. Na maandenlang...
02-12-2022

Vriendschap, thema van nieuwe Bornse dichtbundel

In de laatste week van januari 2023 draait het om poëzie in Vlaanderen en Nederland. Ook in...
24-11-2022

Harrie van de Spijkermotor

In 2006 is ‘De Spijkermotor’ tegenover ‘t Dijkhuis in Borne geplaatst. Een...
05-11-2022

Johanna ter Steege komt eigen film inleiden in...

Actrice Johanna ter Steege zal dinsdag 8 november een korte inleiding verzorgen bij de vertoning...
02-11-2022

Jos werkt realistisch aan ‘fijnschilderkunst’

Het laatste decennium is er weer meer belangstelling voor de realistische schilderkunst. Jos...
01-11-2022

Percussion Live 2022 in de startblokken

In het weekend van 26 en 27 november wordt de Schouwburg Hengelo een beetje van Hertme. Twee...
31-10-2022