Paarden voor even terug in Koetshuis
19-07-2022
EXPOSITIE SCHILDERIJEN VAN MONIQUE AARNINK BIJ `KUNST IN HET KOETSHUIS`

Paarden voor even terug in Koetshuis

Een passant, onderweg naar het Kulturhus, staat plots stil voor de glazen gevel van het Koetshuis. “Zie ik het goed?” Alsof er paarden op je afkomen. Naar buiten of in afwachting van… Kunstenares Monique Aarnink toont een zestal olieverfschilderijen, tot eind augustus, in de expositieruimte van het Koetshuisje, Marktstraat 23.

 

Diergeneeskunde en kunstenaarschap

Al van jongs af aan voelde de schilderes zich aangetrokken tot dieren. De liefde voor dieren hield niet op bij de verzorging. Ook pakte ze papier en potlood om beesten te vereeuwigen. Begin jaren zeventig was het een lastige keus: een kunstopleiding aan de Rietveld Academie volgen of diergeneeskunde studeren. Aarnink koos voor zekerheid in de toekomst. Haar studie en later haar professie voedt haar schilderkunst. Anatomisch zitten de dieren goed in elkaar. Maar wat het zo bijzonder maakt is dat de emotie, de persoonlijkheid, de karakters van de dieren subliem worden weergegeven. Is het dát wat de voorbijganger treft? Inmiddels heeft het werk van Aarnink ook onder andere in de Hermitage in Amsterdam en het Fries Museum in Leeuwarden gehangen.

 

Dieren hebben emotie

De voormalig diergeneeskundige en paardenliefhebster raakt telkens weer geïnspireerd als zij zich tussen de dieren begeeft. “Paarden hebben ook een gevoel en tonen hun emotie. Vertrouwen tussen mens en dier is belangrijk. Er zijn veel overeenkomsten in de anatomie van paard en mens.” Enthousiast gaat ze verder: “Wauw, als ik een leuke staart of intrigerende neusgaten zie, dan wil ik dat op doek vastleggen.”

 

Nu haar werk in het Koetshuis hangt geeft dat een extra dimensie. Het gemeentelijk monument dateert uit 1855. Het is ooit gebouwd als pastorie. Het naastgelegen 19e-eeuwse pand wordt gebruikt als onderdeel van het Kulturhus. Het Koetshuis heeft aan de voorgevel naar buiten openslaande houten deuren. Ooit gebruikt om de koets naar buiten te rijden. Veelal werd(en) vroeger het paard of de paarden ook in een Koetshuis gestald. Deze plek, die van cultuurhistorisch belang is, heeft nu weer even, tot 1 september, paarden in huis. (YD)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Beelden van emoties

De 28-jarige kunstenares Anastasia Borovenska kwam na een lange reis vanuit Oekraïne in...
04-08-2022

Orgel- en blokfluitklanken met secco’s als decor

Tijdens deze zonnige eerste woensdag in augustus vullen sfeervolle klanken de bijzondere...
03-08-2022

Ricciotti zoekt de toekomst in Hertme

Het Ricciotti ensemble in Hertme is niet nieuw. Sterker nog, eigenlijk is het vaste prik in de...
30-07-2022

Ricciotti zaterdag opnieuw in Hertme

Het Ricciotti ensemble komt weer naar Hertme, en wel op zaterdag 30 juli. Na een terugblik op de...
26-07-2022

Oekraïners ‘beschilderen’ glazen pui Kulturhus

Het is maandagavond iets na zevenen als de brandende zon zich stilaan terugtrekt om zich op te...
19-07-2022

Vakantie voor ophalers oud papier

In verband met de zomervakantie wordt door de Bornse Harmonie geen oud papier in de wijken...
15-07-2022