Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder
OPVOLGER VAN WETHOUDER MARTIN VELTEN

Arthur Lammers geïnstalleerd als wethouder

Er werd door de gemeenteraad dinsdagavond één blanco stem uitgebracht en één ongeldige stem, maar op de overige stempapiertjes stond de naam Arthur Lammers vermeld als gewenste opvolger van wethouder Martin Velten. En dat betekent dat het Borne-Nu raadslid een paar plekjes opschuift in de raadszaal en voortaan als wethouder achter de collegetafel mag zitten.

 

Nieuwe stap in gevarieerde carrière

Voor de 58-jarige Lammers is het niet de eerste keer dat zijn carrière een andere wending krijgt. “Ik ben het wel gewend om af en toe een overstap te maken”, vertelde hij eerder aan BorneBoeit. Zo startte hij in de effectenhandel en switchte op een gegeven moment naar de reclame. De liefde bracht hem naar Twente en de verhuizing bood de mogelijkheid om een andere passie te volgen; het helpen van mensen. Zo belandde hij op sociale zaken in Almelo en Deventer en bij de reclassering. De laatste jaren was Lammers werkzaam in de makelaardij. “Ik ben altijd zowel in het economische als in het menselijke geïnteresseerd geweest. Dat komt nu mooi weer samen in het wethouderschap.”
 

Gemeentepolitiek

Lammers werd politiek betrokken in 2015 en sloot zich aan bij Borne-Nu. “Met Jan Kroon had ik vaak gesprekken over politiek in het algemeen en in Borne in het bijzonder. Maar ik vind dat als je wilt klagen over wat er gebeurt, dan moet je er ook iets aan proberen bij te dragen als je de kans krijgt. Zo ben ik bij Borne-Nu terecht gekomen en uiteindelijk in de gemeenteraad.” Dat hij door de partij gevraagd werd om de plek van Martin Velten over te nemen na diens vertrek, kwam niet helemaal als verrassing. “Martin had al aangegeven deze raadsperiode waarschijnlijk niet als wethouder af te maken en ik heb het wethouderschap altijd wel geambieerd.”
 

Lastige dossiers

In principe neemt Lammers de portefeuille van Velten over, met daarin onderwerpen als onderwijs, cultuur, economie en werk en inkomen. Maar ook wonen en bouwen. “Daar ligt denk ik wel de grootste uitdaging. Dat is in heel Nederland zo.” Dat er iets moet gebeuren om de woningnood op te lossen is duidelijk, maar de weg er naartoe is geen gemakkelijke. “Als je het over flexwoningen hebt, dan is dat zeker niet het populairste werk. Ik besef dat je het op dat dossier nooit voor iedereen goed kan doen. We moeten blijven uitleggen waarom we het doen en dat is net zo goed om voor onze eigen jongeren woonruimte te creëren. Maar ik snap omwonenden van locaties voor versnelde woningbouw ook heel goed. Ze hebben allemaal een punt, want het is altijd een inbreuk op jouw woongenot.”
 

Luisteren

Goed luisteren. Dat vindt Lammers belangrijk. “Ik ben iemand die graag luistert. Ik hou er niet van om beleid door te drukken. Dat is ook het mooie van een minderheidscoalitie. Eigenlijk is dit het toppunt van democratie. Je moet op zoek naar een meerderheid en dan is heel goed naar elkaar luisteren enorm belangrijk.” Lammers staat niet bekend als iemand van veel woorden en lange betogen. “Ik vind dat een korte samenvatting vaak wel volstaat. Dat is ook een bewuste keuze in de fractie van Borne-Nu in de gemeenteraad.”
 

‘Ras optimist’

Diezelfde gemeenteraad wordt nu zijn ‘baas’. “Ja, ha ha, eigenlijk is het een stap terug!” Aan de andere kant van de tafel in de raadszaal waar hij jarenlang raadslid was, in dienst van de raad nu. Maar dat heeft ook zo zijn voordelen. “Ik kom als wethouder niet in een nieuwe gemeente en ken de dossiers al. En als ik er behoefte aan heb kan ik op Martin als coach altijd een beroep doen.” Het maakt de overstap makkelijker en Lammers ziet het dan ook allemaal met vertrouwen tegemoet. “Ik ben sowieso een ras optimist. Ik heb wel eens beren op de weg gezien, maar dat was bij mijn zus in Canada.”
 

De raadszetel van Arthur Lammers wordt ingenomen door commissielid Manon Pabon. Yanniek Mijnders werd dinsdagavond als nieuw commissielid voor Borne-Nu benoemd. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Michiel — 29 mrt 2024
Een beetje meer diversiteit in het college is erg gewenst. Borne leeft wat dat betreft nog in de jaren 50. Wederom een gemiste kans.

Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024