Komende weken ‘optimalisatie’ ophaalsysteem plastic
GEMEENTE EN TWENTE MILIEU ONDERZOEKEN KOMENDE WEKEN ONTSTANE ONRUST

Komende weken ‘optimalisatie’ ophaalsysteem plastic

“Geef ons de tijd om het goed te doen,” roept wethouder Michael Geerdink op met betrekking tot het ‘finetunen’ van het nieuwe ophaalsysteem voor PMD-afval bij hoogbouw, dat sinds 3 september van kracht is. De oranje verzamelcontainers verdwijnen, en bewoners kunnen hun plastic- en verpakkingsafval iedere dinsdag in doorzichtige zakken op de daarvoor aangewezen plekken neerzetten. Twente Milieu haalt het recyclebare afval vanaf 7.30 uur op, tenzij het duidelijk zichtbaar is dat het om ander materiaal dan PMD gaat. Dat blijft liggen tot later op de dag en gaat dan alsnog de verbrandingsoven in.
 

Protest vanwege vroege tijdstip

Er is veel kritiek gekomen op het nieuwe systeem, met name vanwege het vroege tijdstip waarop de zakken aan de straat moeten staan. Een dag van tevoren neerzetten is niet toegestaan, wat betekent dat bewoners van appartementen dinsdagochtend zeer vroeg moeten opstaan, wat in sommige gevallen praktisch onmogelijk is. Een verzoek om de ophaaltijd naar 09.00 uur te verschuiven is vooralsnog niet gehonoreerd. Bewoners van de appartementencomplexen Sancta Maria en De Höfte besloten zich niet aan de opgelegde tijd te houden en hanteren uit eigen initiatief 09.00 uur. Inmiddels hebben ook de bewoners van de appartementen aan de Von Bönninghausenstraat zich bij het protest aangesloten.
 

Evaluatie over jaar, aanpassingen mogelijk al eerder

“Er zijn 14 zienswijzen binnengekomen,” weet Geerdink. “Soms vragen mensen om de verzamelplek te verplaatsen, maar de meeste opmerkingen gaan over het ophaaltijdstip.” De gemeente wil het nieuwe systeem over een jaar evalueren, wanneer er ervaring is opgedaan in alle seizoenen. “In de komende weken zullen we bekijken of er op korte termijn aanpassingen nodig zijn. Dergelijke veranderingen hebben tijd nodig. Ik durf niet te voorspellen of er eind oktober al grote wijzigingen zullen zijn.” Er is gekozen voor het tijdstip van 7.30 uur omdat dit ook geldt voor de huiscontainers bij laagbouw. Eigenlijk mogen die ook niet de avond van tevoren aan de straat gezet worden, maar daar wordt niet op gehandhaafd, waardoor dit een vrij gangbare praktijk is geworden. Toch heeft Twente Milieu specifiek verzocht om de zakken bij hoogbouw niet een dag eerder buiten te zetten, vanwege het risico op ongedierte.
 

Notoire vervuilers

“We doen dit niet zomaar. Ik had ook liever de verzamelcontainers behouden, maar dat was simpelweg niet langer houdbaar.” Praktisch alle ladingen uit de verzamelcontainers werden afgekeurd vanwege vervuiling, wat leidde tot aanzienlijke kosten. “Dat heeft uiteindelijk gevolgen voor de afvalstoffenheffing die alle inwoners betalen.” Het feit dat er veel materiaal wordt aangeboden dat niet tot PMD behoort, wordt nu goed zichtbaar. Wat Twente Milieu in de eerste ophaalronde niet meeneemt, blijft tot later op de dag liggen. “Het is niet erger geworden, maar wel zichtbaarder. Het is echt schokkend om te zien. Ook in Borne zijn er notoire vervuilers. Het zijn juist deze mensen die ervoor zorgen dat we dit moeten doen. Ik hoop dat dit bijdraagt aan de bewustwording en dat mensen elkaar gaan aanspreken op hun gedrag.”
 

De wethouder is bekend met de geluiden om over te stappen op een systeem van na-scheiding. “In Twente hebben we ervoor gekozen om aan de voorkant te scheiden. Dat kan Borne niet op zichzelf veranderen. Bovendien geloof ik nog steeds in het huidige systeem. Borne doet het helemaal niet slecht; de meeste bewoners scheiden keurig hun afval.” (AJ)

 

Foto boven: Situatie bij De Höfte op 3 september 8.30 uur, @Hans ter Braak

Foto onder: Situatie aan Oude Hengeloseweg op 10 september 16.00 uur

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Henry — 20 sep 2024
Lees net dat de gemeentes Oldenzaal, Almelo en Twenterand de aandelen Twence gaan verkopen. En dus geen bonusuitkering aan het einde van het jaar meer zullen ontvangen. Maar de laatste regel intrigeert wel:
Een van de effecten van het uittreden uit Twence zou daarmee kunnen zijn dat de afvalstoffenheffing in deze drie gemeenten daalt!!
Waarom? Omdat Twence geen marktconforme tarieven hanteert en daarom de bewoners nodeloos duurder uit zijn!
wgkub — 16 sep 2024
Dit soort wethouders hebben we al vaker gehad, alles erdoor drukken ondanks dat de betalende burger gehoord wordt!! Heb er wel een naam voor, maar noem deze niet, waarschijnlijk wordt het bericht dan verwijderd!
Ronald — 13 sep 2024
De discussie over de voordelen van nascheiding van PMD is interessant. Hij leidt helaas niet meteen tot een oplossing voor het huidige probleem: hoogbouwbewoners moeten op dinsdag idioot vroeg hun bed uit, alleen maar om TwenteMilieu van dienst te zijn. Dat probleem kan binnen vijf minuten worden opgelost, daar is geen onderzoek, evaluatie of optimalisatieproces voor nodig. De wethouder belt gewoon even met TwenteMilieu. Zo doe je dat, als je hart hebt voor je inwoners tenminste.

Als de wethouder dan toch gaat bellen, kan hij gelijk even regelen dat bij hoogbouw ook weer oud papier wordt opgehaald. Dat is al maanden niet gebeurd. Waarom kan TwenteMilieu dit niet ophalen, uiteraard na 09:00 uur? Het brengt nog wat geld op, ook…
Ellie — 13 sep 2024
De wethouder beschrijft hoe het nu werkt, maar geeft niet aan waarom het tijdstip niet gewijzigd kan worden. Hij luistert niet naar de bezwaren en komt al helemaal niet met oplossingen
Ernst — 12 sep 2024
Ik weet niet of de wethouder bazelt maar een feit is dat wanneer de gemeente(n) een keuze moeten maken milieu eerst, vaak voor de lange termijn, of geld op de korte termijn dan is bijna altijd dat de overheid de hoogste prioriteit geeft aan de korte termijn= geld. Zo ook ten aanzien van afval/nascheiding. Daarbij komt dat wanneer voor het milieu zou worden gekozen de verbrandingsovens van Twence niet gevuld worden ( = minder broeikas -gassen) hapert warmtenet is minder inkomen. Dus, wat is de (milieu) noodzaak??
De wethouder bazelt maar wat. In Twente zijn er geen collectieve afspraken gemaakt over bron of nascheiding van het PMD. Twentse gemeenten worden gegijzeld door het achterhaalde beleid van Twence die weigert te investeren in een nascheidingsinstallatie. Het zou te duur zijn en dat hebben ze met flutrapportje voor de bühne zogenaamd aangetoond. Alle grote afvalverwerkers in Nederland hebben een nascheidingsinstallatie voor PMD maar Twence blijft achter de feiten aanlopen met hun kortzichtige beleid. De afvalstoffenheffing betalende inwoners wordt niets gevraagd.
Paul Cohn — 12 sep 2024
Als er écht zoveel mensen van al dat plastic áf willen, waarom begínnen ze er dan aan?
www.wwf.nl/kom-in-actie/met-tijd/tips-gedrag/plasticvrije-tips
wim Hesselink — 12 sep 2024
Wat een politiek antwoord van de wethouder. Wel een jaar uittrekken voor een evaluatie, nog geen dag uitgetrokken voor overleg. ook de vergelijking met de huiscontainers gaat mank. Die staan aan de straat en daar hoef je geen eind voor te lopen. Moeten wij de problemen met de roosters van Twente Milieu op lossen. Dat is toch een taak voor de gemeente. Uit het antwoord blijkt eens te meer dat men totaal niet weet waar ze over praten en beslissen. Ze staan niet met "de poten in de klei " om het zo maar eens te zeggen.

Wim
Ronald — 12 sep 2024
Wat de Bornse hoogbouwbewoners vooral ergert is de achteloosheid, zo niet de minachting waarmee de verantwoordelijke wethouder denkt hen door TwenteMilieu belachelijk vroeg het bed uit te kunnen laten jagen. Dat schept geen “onrust” maar verontwaardiging. De wethouder is er voor de Bornse bevolking, niet voor de NV TwenteMilieu.
Fred Schols — 12 sep 2024
Vaak gezegd hang er een camera kun je zien wie de vervuiler is die het huisvuil in de plasticcontainers gooien en bij ons achter de Schouw wie de fiets en brommer heeft gestolen
Henry — 12 sep 2024
Is hierover nagedacht of is het een beslissing van de Gemeente? Vroeger een welbekende slogan, maar helaas nog steeds van toepassing. Binnen een paar dagen een wijziging er doorheen jassen en als het niet loopt, gaan roepen dat ze over 1 jaar (!) gaan evalueren? Misschien kan iemand het uitleggen waarom het wel gedoogd wordt de containers een dag ervóór aan de straat te zetten, maar een plastic zak niet?
Wordt het niet eens tijd dat Borne zelf weer gaat beslissen hoe en wanneer we dit systeem gaan optuigen in plaats van aan de leiband van TM te blijven lopen? Driekwart van Nederland doet al aan nascheiding maar omdat TM dat niet wil (lees: niet in wil investeren) gekoppeld aan de megabonus die de Gemeenten jaarlijks ontvangen weigeren we dat.
Blijft ook nog de vraag boven de markt hangen, hoe straks het Warmtenet kan functioneren als er te weinig
te verbranden is? Artikel in Tubantia van enige weken geleden!

Eerste editie ‘Wij doen het samen festijn’

Bij Kringloop Borne werd donderdag voor het eerst het ‘Wij doen het samen festijn’...
04-10-2024

Emi Koebrugge eerste kinderburgemeester van Borne

Emi Koebrugge (10) wordt de eerste kinderburgemeester van Borne. Zij gaat het komende jaar samen...
04-10-2024

Vanaf 2026 mogelijk opvang asielzoekers

Op dit moment is het beleid van de gemeente Borne om zich wel in te zetten voor de huisvesting...
03-10-2024

Hulp voor jongeren met problematische schulden

Vanuit het Rijk zijn extra middelen beschikbaar gekomen voor de aanpak van geldzorgen, armoede...
27-09-2024

Wet Bibob nu breder toepasbaar

De Wet Bibob (Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) is...
26-09-2024

Gemeentewapen en -vlag bindmiddel Borne

Gemeentewapens spelen een belangrijke rol in het behouden van lokale identiteit en...
21-09-2024