‘Hoop is gevestigd op de politiek’
AMBTELIJK GESPREK OVER VROEG TIJDSTIP OPHALEN PMD LEVERT NIETS OP

‘Hoop is gevestigd op de politiek’

De Bewonersvereniging Sancta Maria is er niet in geslaagd de gemeente te overtuigen om het tijdstip waarop bewoners hun PMD-afval aan de straat moeten zetten, te verplaatsen naar een later moment. Vanaf 1 september schrijft het nieuwe regime voor hoogbouw voor dat het verpakkingsmateriaal in doorzichtige plastic zakken op dinsdagen vóór 7.30 uur aan de straat moet staan. Een avond van tevoren neerzetten is niet toegestaan, wat tot veel bezwaren leidt bij de vaak oudere bewoners. Voor mensen die afhankelijk zijn van thuiszorg is het praktisch zelfs onmogelijk om zo vroeg de straat op te gaan.
 

‘Kan niet anders’

"Volgens de gemeenteambtenaren kon het niet anders," zegt Ronald Vingerling. "Twente Milieu begint om 7.30 uur ergens met het ophalen. Waar precies, is onduidelijk, maar dat is de reden waarom al het hoogbouw-PMD vanaf dat tijdstip op straat moet staan." Er viel niet over te onderhandelen. "Heel onbevredigend. Het lijkt wel alsof Twente Milieu in Borne de dienst uitmaakt."
 

Het verzamelpunt voor de bewoners van de appartementen van Sancta Maria is inderdaad de locatie waar nu de oranje containers staan, op parkeerplaats De Höfte. "Ik begreep dat de plastic zakken daar op een hoop gegooid worden. Twente Milieu neemt mee wat op het oog niet vervuild is, en de rest blijft tot het einde van de dag liggen. Er wordt geprobeerd te achterhalen wie ongeoorloofde rommel bij het te recyclen verpakkingsmateriaal gooit, waarna het alsnog wordt opgehaald." Dit zou in andere gemeenten goede resultaten opleveren en tot aanzienlijk minder afgekeurd PMD leiden.
 

‘Niet gesanctioneerd’

"Tussen de regels door werd wel gezegd dat als bewoners het plastic al een avond van tevoren neerzetten, er waarschijnlijk niet gesanctioneerd wordt. Dat is tenminste nog iets. Maar het betekent wel dat ratten en katten ’s nachts bij het afval kunnen. Of dat zo’n goed idee is?" De suggestie om de bestaande containers te behouden en alleen toegankelijk te maken voor mensen met een pasje, bleek geen oplossing. "Dat zou te duur worden."
 

Oud papier

Ook voor oud papier is er niet direct een oplossing. "Het oud papier kan naar de containers bij de muziekverenigingen worden gebracht. Eens per maand laten ophalen door Twente Milieu zou ook te kostbaar zijn. Er wordt nog onderzocht of er misschien andere partijen zijn die geïnteresseerd zijn in het ophalen van oud papier, maar dat zou dan pas in 2025 zijn."

Al met al boekten Vingerling en Boers weinig tot geen resultaat met hun gesprek. "We zijn geen stap verder gekomen. De hoop is nu gevestigd op de politiek."
 

Politieke vragen D66

D66 heeft al politieke vragen gesteld naar aanleiding van het artikel op BorneBoeit over de kwestie. Ernst Janssen wil van het college weten waarom voor dit systeem is gekozen en of het nog mogelijk is om voor een ander ophaalsysteem te kiezen, eventueel na een evaluatie over maximaal een half jaar. "Naast de vraag of een dergelijke maatregel, ook op een dergelijk tijdstip, het aanbieden van dat afval stimuleert en tot het gewenste effect zal leiden, is het door de vele reacties van onze inwoners duidelijk dat deze werkwijze niet bevorderlijk is, noch voor het milieu, noch voor de inwoners," aldus Janssen. (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
wgkub — 07 sep 2024
erfenis van een oud wethouder, we weten allemaal wel wie!!
wgkub — 01 sep 2024
‘Hoop is gevestigd op de politiek’ zoals het bericht gekopt wordt, nou dat weten we inmiddels wel, er is niets zo onbetrouwbaar als "de politiek"!! zeker in Borne.
Rien Mertens — 30 aug 2024
Geld argument van de Gemeente deugd niet. Bewoners van hoogbouw betalen mee aan het ophalen van takken, maar maken daar zelf geen gebruik van. Ook het ophalen van groot restafval wordt bijna nooit geactiveerd door deze groep van bewoners. En wat te denken van de investering in ondergrondse opslag, die vast nog niet is afgeschreven. Volle steun dus aan het initiatief om pas om negen uur in de ochtend het PMD naar het verzamelpunt te brengen. Eigenlijk een positief voorstel.
Omwonende — 30 aug 2024
Zo worden de ouderen gepakt door hen die er een zootje van maken. En twente milieu kan in de vroege ochtend best eerst wat anders gaan doen voordat ze de hoogbouwroute in gaat.

Door dit soort beleid gaat het draagvlak voor apart inzamelen volledig verloren.
Arnold — 29 aug 2024
@ Henry

Met 1 zak PMD per week zou ik die extra 1,25 Euro per week er graag voor over hebben, voorlopig.
Voorkomt een hoop gedoe.....
Henry — 29 aug 2024
Oplossingen van Arnold zijn inderdaad simpel en doeltreffend. Echter.....hij vergeet gemakshalve dat je hiervoor moet klicken a raison van ?1,25 per zak en de laagbouw bewoners niets omdat de verpakkingscontainer gratis wordt geleegd.
En wat me vandaag opviel: de beslissing om PMD afval anders te gaan ophalen stond VANDAAG 28 augustus pas in het weekblad de week van Borne. Is dit ook al na het besluit van de gemeenteraad (30 januari 2024j gepubliceerd?
Arnold — 29 aug 2024
PMD dan gewoon maar bij het restafval? Lijkt voordelig voor alle partijen:

Voor hoogbouwbewoners: 1. Geen lastige beslissingen: is iets PMD of niet. 2. Storten zo vaak als je wil. 3. Storten wanneer je wil. 4. Storten wat je wil.
5. Geen stank in de (bij)keuken

Voor de gemeente/afvalinzamelaar/verwerker:
1. Eenvoudiger inzameling. 2. Betaling voor storten door bewoners hoogbouw. 3. Geen vervuild PMD.
4. Geen vervuiling door zakken op straat. 5. Geen nascheiding meer nodig. 6. Minder restafval uit buitenland importeren
Rosa — 29 aug 2024

We hebben een lekker warm appartement en brengen bijna dagelijks ons plastic afval naar de container, niet omdat we dit zo gezellig vinden hoor, maar als het hoogzomer is en de temperatuur in de berging al snel oploopt is het voor de.... maden .... al heel snel gezellig.

Dus we zijn wel genoodzaakt om het plastic bij het restafval te deponeren wat natuurlijk ook weer de nodige kosten met zich meebrengt .

Met vriendelijke groet,

Fam Bosch .

Smies-Roeppel — 29 aug 2024
Gewoon met de oranje container en dan met pasje (gratis). Dit nieuwe systeem kan niet goed gaan. De oudere inwoner is nou een keer niet smorgens voor half 8 gereed om de zak op het verzamelpint neer te zetten.
Hs — 29 aug 2024
Hoe lang is het afval al een probleem en elk half jaar is er weer iets nieuws aan de orde Laat het gewoon bij het oude dat kost minder geld bij het sorteren dan wat nu jullie plannen zijn En hoe belachelijk dat de ouderen voor half acht de zakken aan straat moeten zetten wacht maar drie weken en er ligt nog veel meer zooi bij dan ooit in de container is aan getroffen Gemeente ga eens samen om de tafel
Henry — 28 aug 2024
Realiseert elke hoogbouw bewoner zich wel dat er slechts 1 keer per week wordt opgehaald? Dat dit betekent dat je niet meer 2 keer even naar decontainer kunt lopen omdat die zak begint te stinken? En als je niet in de hoogbouw woont, je gewoon 10 keer naar je containertje kunt lopen om de PmD weg te gooien, omdat je (volkomen begrijpelijk) geen stank in de keuken wilt!
Dit wordt wel een sterk staaltje van oudere inwoner van Borne pesten! Ik heb onderhand het gevoel dat Twente Milieu de verantwoordelijkheid van de gemeente heeft overgenomen en dit inricht naar het geďsoleerde beeld van bronscheiding.
Een beeld dat steeds meer afwijkt van de algemene trend die nascheiding nastreeft en daardoor een veel betere scheiding realiseert, waardoor er veel en veel minder hoeft te worden verbrand. Of willen we misschien wel steeds meer en meer verbranden omdat we ook misschien nog een link met het op te zetten warmtenet zoeken?
Ik ben bang dat in de nabije toekomst meer en meer mensen gaan besluiten om hun PMD afval gewoon in de restafval container te gooien. Of dit de oplossing van het probleem kan worden? Ik hoop van niet!
Wim Hesselink — 28 aug 2024
Helemaal eens met bewoners Sancta Maria. We wonen op een bovenwoning en ontvingen pas vandaag de brief van Twente Milieu, nadat wij bij de gemeente aan de bel hadden getrokken. Op onze vraag waar voor ons het verzamelpunt komt kan noch de gemeente noch twente milieu een antwoord. Ze verschuilen zich aan elkaar. In deze tijd kan zo'n belabberde communicatie naar inwoners toch niet meer. De gemeente is er voor de burgers en niet andersom.

Borne zoekt kinderburgemeester

In ongeveer 100 gemeenten is er al een kinderburgemeester, die de echte burgemeester vergezelt...
05-09-2024

Burgerlijke ongehoorzaamheid PMD-inzamelingsbeleid

De bewonersverenigingen van appartementencomplex Sancta Maria en De Höfte raden alle...
30-08-2024

Wisseling van de wacht

Per 1 september neemt Jan Meijerink de functie van algemeen directeur/gemeentesecretaris over...
27-08-2024

Zwolle ziet potentie voor 2 tot 3 windturbines...

De provincie heeft bepaald dat op Borns grondgebied maximaal 40 GWh aan windenergie mag worden...
31-07-2024

Vrijwilligers Floralia helpen vrijwilligers...

Op deze zonnige middag zijn verschillende leden van Floralia volop bezig in de kleurrijke tuin...
28-07-2024

Borne Werkt maakt doorstart

In 2016 ging in Borne het project Borne Werkt van start. Een initiatief vanuit de...
18-07-2024