Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis
INTEGRALE AFWEGING MET BOUW HUIS VAN BORNE NIET AAN DE ORDE

Nog geen plannen voor huidige gemeentehuis

Wat gebeurt er met het huidige gemeentehuis als de gemeentelijke organisatie verhuist naar het Kulturhus? En voor wat voor bedrag wordt het gebouw of de kavel verkocht? Vragen die zijdelings meespelen bij de beslissing van de gemeenteraad om akkoord te gaan met het extra krediet voor de realisering van het Huis van Borne. Maar de herontwikkeling van Rheineplein 1 laat nog even op zich wachten, ondanks een motie van de gemeenteraad om direct te beginnen met plannen om leegstand en verpaupering tegen te gaan.
 

Vertraging

Onlangs liet het college weten dat er op dat vlak nog niet veel gebeurd was. Dat heeft te maken met de implementatie van de nieuwe Omgevingswet, die veel ambtelijke capaciteit vraagt, het moeilijk kunnen vervullen van vacatures op het gebied van ruimtelijke ordening én dat men nog aan het broeden is op een centrumvisie. De plek waar het gemeentehuis nu staat is een prominente plek in het centrum en wat er met het pand gebeurt heeft impact op het centrumgebied van Borne. Het duurt dus allemaal nog even voordat er duidelijkheid komt over wat er met het gemeentehuis gaat gebeuren en wat het de gemeente kan opleveren.
 

GB90 is niet blij met de vertraging en had het dinsdagavond graag samen willen bespreken met het raadsvoorstel voor het extra krediet voor het Huis van Borne, maar dat was niet aan de orde. Er is 3,4 miljoen meer nodig voor het Huis van Borne dan ooit in 2021 werd geraamd. Eind deze maand moet de gemeenteraad daar een klap op geven.
 

Bedenkingen

Diverse fracties hebben nog wel zo hun bedenkingen. GB90 bijvoorbeeld. Bram Entrop: “Er wordt mooi weer gespeeld in de media. Maar het gaat wel om een forse kostenstijging. Toen bij ’t Wooldrik de kosten in dezelfde mate stegen trokken we de stekker eruit. Hoe moeten we dit uitleggen?” Lokaal BHZ en D66 hebben in de afgelopen jaren regelmatig vragen gesteld over de kosten en met name het vergelijk tussen diverse scenario’s. Bert Oude Lansink: “Het is appels met peren vergelijken.”
 

Daarmee doelde hij op het feit dat het scenario Huis van Borne tot in detail is uitgewerkt en kosten van andere scenario’s, zoals renovatie van het huidige gemeentehuis of nieuwbouw, toch vooral schattingen zijn. Wethouder David Vermorken herhaalde dat alle andere scenario’s duurder waren. Dat dit meerdere keren aan de raad was voorgelegd en de raad, in meerderheid, had besloten alleen het intrekken bij het Kulturhus verder uit te werken.
 

Uitstel?

Maar blijven de kosten wel binnen de perken? Een vraag die dinsdagavond regelmatig werd gesteld. David Vermorken: “Het krediet is taakstellend. Juist omdat we met de uitvoering zo dicht op de gunning zitten zijn er minder risico’s.” En als het plan wordt uitgesteld? “Bijvoorbeeld 2 jaar?”, vroeg Frans Schoon (SP). Volgens wethouder Vermorken kan dat niet. “Dan vervalt de offerte, moeten we de 6 ton kosten die we tot nu toe gemaakt hebben afboeken en begint het hele project opnieuw en nemen de risico’s toe.” (AJ)

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Hans van Hasselt — 06 apr 2024
Afgezien van het financiële debacle wat hier boven de markt hangt. Is het de vraag of de ambtenaren in hun nieuwe onderkomen straks wel stroom hebben nu er zo'n krapte is op de net. Bij de flexwoningen dreigt het ook is te gaan voor wat betreft de energie voorziening. En dan nog dit komt er straks nog wel water uit de kraan, ook Vitens heeft problemen. Gaat mijn voorkeur uit naar het idee van Pon appartementen aan de achterzijde en gemeentehuis aan de voorkant.
A — 03 apr 2024
De reacties spreken voor zich wethouders. En anders maken we er toch gewoon een asielzoekersopvang van. Lekker dicht in het centrum geweldige plek voor die mensen.
Hs — 03 apr 2024
Inderdaad dan de zelfde regeling overal
Trek de stekker eruit
Gewoon renoveren klaar
Pon — 02 apr 2024
Appels met peren vergelijken is terecht!
Gemeentehuis is nu te groot. Aan achterzijde met uitzicht op beeldenpark een aantal appartementen realiseren en de voorkant gebruiken als gemeentehuis. Verduurzamen net zoals iedereen moet doen en appartementen verkopen of verhuren zodat het de kosten drukt.



Gemeente wil toeristenbelasting invoeren

Als het aan het college ligt wordt er per 1 januari 2025 toeristenbelasting geheven op betaalde...
25-04-2024

Evenementen krijgen toch extra geld

Vorig jaar bij de begrotingsbehandeling werd een amendement unaniem aangenomen om evenementen...
24-04-2024

Bouw Huis van Borne kan van start

Dinsdagavond ging de meerderheid van de gemeenteraad akkoord met het beschikbaar stellen van 3,4...
24-04-2024

Politieke vragen over veiligheid nieuw stuk F35

Naar aanleiding van het recente artikel op BorneBoeit en bezorgde geluiden van omwonenden die de...
20-04-2024

Nieuwe website Sociaal Hus gelanceerd

Het Sociaal Hus, een samenwerkingsverband van de gemeente Borne, Wijkracht, Kulturhus Borne,...
16-04-2024

Raad boos over uitblijven plan gemeentehuis

Het college liet onlangs weten dat er nog geen stappen waren gezet om tot herontwikkeling te...
09-04-2024