De Pinksterbruidjes gaan weer dansen
MEISJES KUNNEN ZICH NOG AANMELDEN

De Pinksterbruidjes gaan weer dansen

De zingende en dansende Pinksterbruidjes zijn ook dit jaar weer in Borne te bewonderen. Op zondag 8 juni, eerste pinksterdag, lopen vanaf 10.00 uur in de wijken van Borne groepen meisjes van vijf jaar en ouder in hun mooie witte jurkjes, dansend en zingend als Pinksterbruidjes. Het is voor hen een hele eer om als Pinksterbruidje mee te mogen doen. Helemaal trots lopen ze in groepjes van 10 tot 15 meisjes en zingen ze de liedjes zo hard ze kunnen, zodat niemand dit mooie gebeuren zal ontgaan.

 

Elk groepje heeft een ‘Rosa’ in haar midden. Zij heeft een met kant versierde lange jurk en bloempjes in haar haar. Zij loopt vooraan onder een boog die versierd is met groene takken en gekleurde bloemen. Telkens stoppen ze even om bij iedereen aan te bellen. Ze wachten tot de mensen naar buiten zijn gekomen en laten dan hun dansje zien, waarvoor ze dan met snoep, fruit of geld beloond worden.

 

De Pinksterbruidjes vinden het enorm leuk als de mensen uit de wijk naar hun mooie dansen komen kijken. Op de website www.pinksterbruidjes.nl staan de routes beschreven waar de Pinksterbruidjes lopen, zodat iedereen kan zien in welke dichtstbijzijnde straat de meisjes in het wit te bewonderen zijn.

 

13.00 uur op Dorsetplein

Om ca. 12.00 uur lopen de Pinksterbruidjes vanuit de wijken naar het centrum. Om precies 13:00 uur komen ze aan op het Dorsetplein, waar de Percussion Group Hertme en de Fanfare St. Gregorius al vanaf 11.30 de wachtende menigte op muziek trakteert. Hier gaan alle Pinksterbruidjes, in een hele grote kring staan en dan gaan ze onder begeleiding van een accordeonist dansen. Ze dansen hier onder de grote Pinksterkroon, die vol hangt met prachtige bloemen en uitgeblazen eieren. Bij de laatste dans mogen kinderen uit het publiek ook meedansen.

 

Oude traditie

Sinds 1980 organiseert de stichting Folkloregroep Borne deze fleurige traditie. Het is een heel oud gebruik dat vroeger in verschillende plaatsen in Nederland werd gevierd. O.a. op de Waddeneilanden, Deventer, maar vooral in het oosten van het land. De oorsprong ligt in de tijd van de Germanen waarbij er feest werd gevierd rond deze tijd (Pinksteren) om te vieren dat de duisternis van de winter werd verdrongen door de zon.

 

Het was ook een vruchtbaarheidsfeest waarbij de mensen hoopten op goed weer en een goede oogst. Symbool van die vruchtbaarheid is in Borne nog terug te vinden in de vorm van uitgeblazen ganzeneieren die in de Pinksterkroon hangen. Deze kroon staat op een paal op het Dorsetplein.

 

Immaterieel erfgoed

Sinds de plaatsing op de lijst van cultureel en immaterieel erfgoed in 2015 kent het gebruik een groeiende belangstelling. Ook dit jaar wordt een groot aantal deelnemers en toeschouwers verwacht.

 

Alle Bornse meisjes vanaf 5 jaar mogen meedoen. Aanmelden kan nog tot uiterlijk 1 juni via de website www.pinksterbruidjes.nl, waar ook meer informatie te vinden is.

 

 

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina

Voorzitter Openluchttheater draagt stokje over...

Tijdens het optreden van de Senegalese wereldster Youssou N’Dour op een bomvol Afrika...
07-07-2025

Spetterend einde Afrika Festival

Niemand minder dan Youssou N’Dour bracht het openluchttheater in Hertme tot een kookpunt....
06-07-2025

Zomerfeesten Zenderen steeds groter

De Zomerfeesten in Zenderen groeien met het jaar. Niet alleen qua omvang en professionaliteit,...
05-07-2025

Hartslag van Afrika klinkt weer in Hertme

De kleurrijke doeken wapperen, de geur van Afrikaanse curry hangt in de lucht en ritmes uit...
05-07-2025

Vrijwilligers houden Afrika Festival al 36 jaar...

Op het terrein van het openluchttheater in Hertme wordt volop gebouwd aan een andere wereld....
03-07-2025

’t Mooi Weer Festival beleeft zonnige derde editie

De zon stond hoog aan de strakblauwe hemel en de thermometer tikte de 32 graden aan. Beter weer...
21-06-2025