Stil protest als opmaat voor vurige pleidooien
ENKELE HONDERDEN MAKEN COLLEGE EN RAAD KENBAAR GEEN WINDTURBINES TE WILLEN

Stil protest als opmaat voor vurige pleidooien

De ‘Noodoproep’ zoals de kop van het pamflet luidde die de tegenstanders van windmolens aan de rand van de gemeente Borne de afgelopen dagen verspreidde, heeft zijn weerklank gevonden. Enkele honderden kwamen dinsdagavond samen op het Rheineplein om daarmee hun bezwaren kracht bij te zetten en een laatste signaal te geven aan het college en de raad om op de voorgenomen besluiten terug te komen. Het werd een stil protest. Geen leuzen, geen petitie. Wel gingen de burgemeester en enkele raadsleden in gesprek met de protesterenden. Tijdens het Politiek Beraad krijgt het stille protest vanavond een vervolg met maar liefst 16 insprekers, die hun bezwaren nog eens kenbaar maken. Het Beraad is hier te volgen.

 

Waar gaat het precies om?

De provincie Overijssel heeft de gemeente Borne gevraagd in te stemmen met de programmeringsafspraken windenergie voor het gebied van de gemeenten Haaksbergen, Hengelo, Hof van Twente en Borne. De uitwerking hiervan zou inhouden dat er in totaal negen windturbines geplaatst worden, vijf in Haaksbergen, twee in Hengelo en twee in Hof van Twente. Daarmee zou de maximale opwek in het gebied ingevuld zijn. Voor Borne betekent het dat er op Borns grondgebied geen windturbines geplaatst hoeven te worden, maar wel vlak over de gemeentegrens. In Hof van Twente ligt een concreet plan in een vergevorderd stadium voor twee hoge turbines langs de A1/A35 bij knooppunt Buren, waartegen veel tegenstand is vanuit de samenleving.

 

De gemeenteraad debatteert zoals gezegd vanavond over het voornemen om in te stemmen met de provinciale plannen en daarmee impliciet ook akkoord te geven op de winturbines bij knooppunt Buren. (DdG/RH/AJ/BM)

 

Later meer over het verloop van het Politiek Beraad.

 

Demonstratie tegen windturbines

© BorneBoeit. Op onze artikelen en beeldmateriaal rust copyright.
Voor meer informatie raadpleeg de spelregels.

Deel
De link is gekopieerd naar het klembord!
reageren op deze pagina
Paul Cohn — 24 mei 2024
Helaas keek geen tegenstander ooit op 1 u afstand naar die grootste OFFSHORE windturbine ter wereld www.portofrotterdam.com/nl/nieuws-en-persberichten/reuzenmolen-op-maasvlakte-2 die voor beproeving en kwalificatie nu al 2 jaar draait. De turbinebladen zijn 107 meter lang, zodat ze NERGENS in Nederland te vervoeren zijn. Producent LM bouwde in Cherbourg een nieuwe fabriek aan open zee omdat deze -en langere- wieken alleen over zee te vervoeren zijn: www.youtube.com/watch?v=ZiH823CVYCU&ab_channel=LMWindPower
HS — 22 mei 2024
Kon hier gisteren avond helaas niet bij zijn Maar natuurlijk staat heel Borne hier achter Geen windmolens in onze achtertuin Voor deze windmolens zoek je ruimte maar dan wel ver af van de bewoonde wereld En nog steeds is het geluid de slagen van zon schaduw Maar het ergste zo dicht bij de mens de gezondheid Borne jullie gaan vergaderen maar dan weten jullie het antwoord toch al. NEE

 

 

Parkeerterrein Azelosestraat wordt flink duurder

“Soms zitten aanbestedingen mee, soms zitten ze tegen”, verzucht wethouder David...
20-06-2024

Parkeergarage tijdelijk dicht

De voorbereidende werkzaamheden voor de realisatie van het Huis van Borne zijn inmiddels...
19-06-2024

Champagne voor sportcomplex Borne-West

“Prachtig! Ik denk toch al snel aan goud,” riep Marja Zandjans (GrLi/PvdA)...
19-06-2024

Stukje F35 feestelijk geopend

Begin april was het nieuwe stuk F35 vanaf de Azelosestraat tot aan de Oonksweg al berijdbaar,...
07-06-2024

Positieve geluiden uit de stemlokalen

“Het was een makkie”, vindt Ellen Detert. “Ik denk dat dit stembiljet wel een...
06-06-2024

Alles pais en vree op de Joodse begraafplaats

Na een roerige periode met klachten en conflicten over het onderhoud van de Joodse begraafplaats...
05-06-2024